loading
close
SON DAKİKALAR

Iki Fantom uçağımızın düşmesinin düşündürdükleri‏

Iki Fantom uçağımızın düşmesinin düşündürdükleri‏
Tarih: 26.02.2015 - 00:00
Kategori:

Onur Öymen; İki RF 4-E Fantom uçağımızın düşmesi ve dört havacımızın şehit olması bütün yurtta büyük üzüntü yarattı.

İki RF 4-E Fantom uçağımızın düşmesi ve dört havacımızın şehit olması bütün yurtta büyük üzüntü yarattı.

Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve silah arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz. Aynı tip bir uçağımız da 2012 yılında Suriyeliler tarafından düşürülmüş ve iki pilotumuz da orada şehit olmuştu.

Bu tip uçakların üretimi 1958 yılında başlamış, Amerika tarafından Vietnam savaşında yaygın biçimde kullanılmış ve 1996 yılında envanterden çıkartılmıştır. Vietnam'da Amerika, 54'ü savaş dışı nedenlerden olmak üzere, 761 Fantom uçağını kaybetmiştir. Fantom uçaklarını satın alan 11 ülkeden bazıları da bu uçakları servis dışı bırakmıştır. Almanya 1994 yılında envanterden çıkarttığı eski Fantom uçaklarından 32'sini Türkiye'ye hibe etmiştir.

Ne yazık ki, Türkiye F 16 uçaklarını hizmete sokmakla beraber ömrünü tamamlamış bu Fantom uçaklarını henüz daha modern uçaklarla değiştirememiştir. Türk Hava Kuvvetlerinde hala 200'den fazla Fantom uçağı görev yapmaktadır.

Son zamanlarda Libya ve Somali gibi ülkelere yapılan ve pek de işe yaşamayan 100 milyonlarca dolarlık yardım parası ile prestij yatırımlarına harcanan veya çılgın proje gibi faydadan çok zarar vereceği anlaşılan projelere harcanması düşünülen paralar silahlı kuvvetlerimizin modernleşmesine harcansaydı bugün daha modern bir. askeri güce sahip olabilirdik.

Ne yazık ki, son zamanlarda silahlı kuvvetlerimizi yıpratmak isteyenlerin sesi daha çok duyulmakta askerlerle ilgili konular daha çok siyaset malzemesi olarak gündeme getirilmekte, silahlı kuvvetlerimizin modernleşme ihtiyacından pek söz edilmemektedir.

Unutulmamalıdır ki, çok hassas bir coğrafyada bulunan ülkemizin güvenliği bir yandan siyasi kararlılığa, bir yandan da etkili ve modern bir askeri güce sahip olmakla sağlanabilir.

Malatya'da yaşanan son uçak kazasının bu konuların bir kere daha düşünülmesine vesile olmasını diliyoruz.

Saygılar, sevgiler.
Onur Öymen

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları