loading
close
SON DAKİKALAR

Katar Emiri; İki dev firmayı istiyor!

Katar Emiri; İki dev firmayı istiyor!
Tarih: 31.01.2012 - 12:10
Kategori: Ekonomi

Denizbank ve Türk Telekom için atağa geçti...

Denizbank ve Türk Telekom için atağa geçti. Katar Devlet Fonu, Hariri Ailesi’nden Oger Telecom’daki yüzde 55 hisseyi istedi.

Katar’ın Oger Telecom’daki kontrol hisselerine talip olduğu haberi dün telekomünikasyon sektörüne bomba gibi düştü. Dünyaya Reuters’in duyurduğu habere göre Katar Devlet Fonu, Hariri Ailesi’nden Oger Telecom’daki yüzde 55 hisseyi istedi. Fiyat açıklanmazken Oger Telecom’da pazarlığın 20 milyar dolar piyasa değeri üzerinden yapıldığı belirtiliyor. Şayet bu rakam üzerinde anlaşılırsa yüzde 55 hisse için Katarlılar Hariri Ailesi’ne 11 milyar dolar ödeyecek.

Denizbank'ı da istiyor

Katar Ulusal Bankası (QNB), Denizbank’ı yıl sonuna kadar almak istediğini duyurdu. Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi nedeniyle zor günler geçiren Fransa-Belçika ortaklığı Dexia’nın Türkiye birimi Denizbank ile yakından ilgilenen QNB, alım işlemini yıl bitmeden tamamlamak istiyor.

En büyük değeri Türk Telekom

Oger Telecom içinde en büyük değeri ise Türk Telekom oluşturuyor. Türk Telekom’un yüzde 55’i Oger Telecom’a ait. Türk Telekom’un son olarak İMKB’deki kapanışa göre piyasa değeri 28 milyar TL yani 15.7 milyar dolar. Oger Telecom’un payına düşen bölüm 8.6 milyar doları buluyor.

Oger Telecom’un Türkiye operasyonunun yanısıra başta Güney Afrika olmak üzere 6 ülkede daha operasyonları var. Ancak en kârlı operasyon Türkiye. Yani bir anlamda Katarlılar Haririler’den aslında Türk Telekom’u istemiş oluyor.

Oger Telecom’da hisse devrinin gerçekleşmesi halinde Türk Telekom’da da kontrol Katarlılar’a geçmiş olacak. Ancak Reuters’e bilgi veren bir kaynak, söz konusu hisse devrinin gerçekleşebilmesi için Oger Telecom’un yüzde 35 ortağı olan Saudi Telecom’un da rızasının olması gerektiğini belirtti. Anlaşma gereği Saudi Telecom’un yeni ortağı reddetme hakkı bulunuyor. Reuters’in haberine göre, bu pazarlıkta Katar Devlet Fonu’na Credit Suisse danışmanlık yapıyor. Saudi Telecom da Citi ve Deutsche Bank’tan danışmanlık hizmeti alıyor.

Çağrı yapabilir

Oger Telecom’da hisse devrinin gerçekleşmesi halinde Türk Telekom’da çağrı mecburiyetinin de ortaya çıkabileceği konuşuluyor. Zira hisse devri ile Türk Telekom’un da sahipliği değişmiş olacak. 2005 yılı sonunda özelleştirilen Türk Telekom’da Hariri Ailesi yüzde 55 hisse için EtiSalat ile kapışmış ve 6 milyar 550 milyon dolarla hisselerin sahibi olmuştu. Hariri Ailesi daha sonra Türk Telekom’dan yüzde 10 daha hisse istemişti. Şu anki yapıda Türk Telekom’un yüzde 55’i Oger Telecom’a yüzde 30’u da Türkiye Hazinesi’ne ait. Yüzde 15’lik hisse ise İMKB’de işlem görüyor.

3 milyon hane 8 megabitten 24 megabite ücretsiz geçecek

6.8 milyon ADSL abonesi olan Türk Telekom, tüm Türkiye’yi fiber ağla örmek için yatırımları hızlandırdı. 2011’i toplam 2.2 milyar liralık yatırımla tamamlayan Türk Telekom, mevcut internetten en az 4 kat hızlı fiber interneti tüm ADSL kullanıcılarına adım adım ücretsiz olarak ulaştırmaya başladı. Türk Telekom, bugünden itibaren 8 megabit hızla internete bağlananlara, “Kapınıza fiber internet geldi, hızınızı ücretsiz olarak 24 megabite çıkarıyoruz” diyecek.

Türk Telekom CEO’su Gökhan Bozkurt, fiber teknolojisini 81 ilde internet servis sağlayıcıların hizmetine sunmalarına ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada, son 6 yılda 10 milyar liraya yakın yatırım yaptıklarını söyledi. Bozkurt, “Tüketiciler yüksek hız, yüksek kalite ve yüksek kapasite istiyor. Biz de tekrar bir ateşi fitillemek zorunda kaldığımızı hissettik. Fiber dünyasıyla açılmamız, halkımızı yeni teknolojiyle tanıştırmamız lazım. Fiber optik ağlarla öreceğiz artık Türkiye’yi” dedi.

Bozkurt, 2011 yılında 730 bin haneye fiber optik altyapının ulaştığını, bunların halihazırda yüzde 25’inin aktif kullanıcı olduğunu vurguladı. Bu yıl fiber internetin ulaştığı hane sayısı 3 milyona ulaşacak.

Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay da, 2011’de 17 bin 600 kilometre fiber optik hattı tesis ettiklerini, buna ek olarak 2 bin kilometre de site içlerine tesisat yaptıklarını belirterek, 150 bin 600 kilometrelik fiber optik altyapısına sahip olduklarını kaydetti. Bugüne kadar öncelikli olarak iletim tarafının tamamlandığını, şimdi evlere kadar gittiklerini dile getiren Atalay, şöyle dedi: “2011’de 730 bin hane, işyeri, fabrikaya fiber optik tesisi yapıldı. 2012’de bu 3 kat daha artacak. 2011’de fiber optik tesis hızımız saatte 9 kilometre. Geçen yıl saatte 520 haneyi fibere geçirdik. 2012’de bunu 3 kat artırmayı planladık. Bu yıl 1.500 haneyi bir saat içinde fiber optik altyapıya geçireceğiz.”

Avrupa’dan hızlı olacak

Fiber optik çalışmalarının İstanbul, İzmir, Ankara ile sınırlı olmayacağının altını çizen Mehmet Atalay, “Avrupa Birliği’nin 30 megabit olarak öngördüğü 2020 rakamını, 100 megabite yakın bir rakam olarak 2015 sonunda gerçekleştireceğiz” dedi. Atalay, 2015 sonuna kadar Türkiye’deki şehir ve ilçelerin tamamında en azından tesis olarak fiber altyapısının bulunmasını hedeflediklerini söyledi.

Evlilikler Bile Arttı

Dünyada 2 milyar internet kullanıcısı olduğunu belirten Gökhan Bozkurt, “Tanışma şekli değişti. İnternetle evlilik sayıları bile arttı. Dünyada kaybedilen işe her karşılık teknoloji dünyasında 3 yeni iş imkanı doğuyor” dedi.

ADSL’i olanlar geçiş ücreti ödemeyecek

Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, fiberin yaygınlaştırılması için internet servis sağlayıcılarla yoğun görüşmelerde bulunduklarını belirterek, yalnızca yeni site ve evlerde değil, mevcut binalarda da kullanımı artırmak için çalıştıklarını söyledi. Fiber altyapısının bulunduğu yerlerde ADSL müşterilerinin geçiş ücreti ödemeyeceklerini ifade eden Demircan, mevcut müşterilerin ADSL paketi için ödedikleri ücrette değişiklik olmadan fiberden faydalanmalarını sağlayacaklarını anlattı.

Demircan, şöyle konuştu: “Örneğin bugün 8 megabit kullanan bir müşterimizin binasına fiber gittiği anda internet servis sağlayıcıları o hanelerle hemen iletişime geçip, ’Artık evinizde fiber var, bundan sonra 8 değil 24 megabit kullanacaksınız ve şu anda ne ödüyorsanız, onu ödemeye devam edeceksiniz’ diyecekler.”

Denizbank işlemi 6 milyar doları bulur

KATAR’ın devlet fonu olan Qatar Investment Authority, QNB’nin yüzde 50 hissesine sahip. Katar Emirliği’ne ait bir yatırım fonu geçen yıl Dexia’nın Lüksemburg iştirakini satın almıştı. Denizbank’ı satın alma işleminin 6 milyar dolara kadar çıkabileceği beklenirken, gerçekleşmesi durumunda Katar Ulusal Bankası’nın en büyük satın alma işlemi olacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları