loading
close
SON DAKİKALAR

Şaşkın kuzular!

Şaşkın kuzular!
Tarih: 29.01.2015 - 00:00
Kategori:

Melih Aşık; Syrİza’ya sürekli ve aktif destek sağlaması gerekiyor. Özetle, sonucu Yunan halkının uzun dönemdeki desteği ve direnci tayin edecek...

İktidarın kuzu milletvekillerinden Prof. Burhan Kuzu Yunanistan’da seçim kazanan Sol Radikal Parti Syrİza’yı:
“Başbakan Syrİza’yı kutlarım” sözleriyle tebrik etmiş. Partinin adıyla Başbakanı karıştırmış. Ancak kafası karışan yalnızca Kuzu değil. Herkesinki biraz karışık.
Syrİza’nın lideri Aleksis Çipras’a dünyada hem sol hem sağ partilerden tebrik yağıyor. Kimi onu Avrupa’yı değiştirecek bir sol hareket olarak görüyor kimi sermayenin kendini kurtarmak için yaptığı bir proje...
Daha soldaki partiler Syrİza’nın sol gösterip sağ vuracağı görüşünde. Özellikle Aleksis Çipras’ın kendine koalisyon ortağı olarak Bağımsız Yunanlar Partisi ANEL’i seçmesi zihinleri bulandırıyor. Çünkü ANEL’in lideri Panes Kammenos, Çipras’ın aksine, Kilise, Ordu ve sermaye ile yakın ilişkiler içinde olan, fanatik söylemleri ağır basan bir isim. İki aykırı görüşün nasıl aynı direksiyonda birlikte oturacağı bilinmiyor.
Syrİza’nın önündeki yol çetin... Sorunlar ağır.
Lider Çipras ya AB’ye ve sermayeye meydan okuyan görüşlerinde indirim yapacak. Sağa yanaşacak. Ya da direnecek, çalışan kesimlerin partisi olmaya devam edecek.
İkinci şıkkın gerçekleşmesi için Yunan halkının ve işçilerinin Syrİza’ya sürekli ve aktif destek sağlaması gerekiyor.
Özetle, sonucu Yunan halkının uzun dönemdeki desteği ve direnci tayin edecek...

Hükümet kuruvermek

Bizde bir genel seçim olduğunda ve sandıktan koalisyon çıktığında yeni hükümetin kurulup işbaşı yapması ne kadar sürer? Çok sürer... YSK seçim sonuçlarını açıklamak için birkaç gün bekleyecek... Ardından Cumhurbaşkanı merasimle en çok milletvekili çıkarmış partinin genel başkanını kabul edip hükümeti kurma görevini verecek... Görevi alan başbakan partiler arasında günler süren görüşmelere, pazarlıklara başlayacak... Koalisyon ortağı belirlendikten sonra sıra bakan seçimine gelecek. Başbakan birkaç kez cumhurbaşkanına gidip gelecek. Bakanlar Kurulu oluşacak. Hükümet programı okunacak. Güvenoylaması yapılacak. Hükümet nihayet işbaşı yapacak.
2002 yılında seçim 3 Kasım’da yapılmış, Abdullah Gül hükümetinin güvenoyu alması 28 Kasım’ı bulmuştu. Koalisyon söz konusu değildi. Bir parti tek başına iktidar olmuştu. Yine de hükümetin göreve başlaması 25 gün sürdü.
Peki bu süreç Yunanistan’da ne kadar zaman aldı? Sadece iki gün. Pazar akşamı seçim sonuçları belli oldu. Seçimin galibi Aleksis Çipras aradan 24 saat geçmeden koalisyon ortağını belirledi. Salı günü bakanlar ve yeni bakanlıklar belli olmuş, yeminler edilmiş, hükümet resmen kurulmuş, göreve başlanmıştı bile. Farkı fark edelim...

DOĞU

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e destek için dün Strasbourg’da toplanan yurtsever insanlar şenlikli bir dayanışma sergilediler. Bu aydınlık insanlar hem Perinçek’e, hem ifade özgürlüğüne hem Türkiye’nin onuruna sahip çıktılar. Perinçek “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için İsviçre’de hapis cezasına mahkûm olmuş, AİHM davayı ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek mahkûmiyeti bozmuştu. Dava dün AİHM Büyük Daire’de görüldü.
Soykırım suçlaması ve Türk halkının bu suçlamayı ret hakkının elinden alınması emperyalist bir haksızlıktır. Mahkemenin bu gerçeği doğrulayan bir karar vermesini bekliyor, yürekli atılımından dolayı Doğu Perinçek’i kutluyoruz.

AKP “Syriza ile birlikte çalışmaya hazırız” diyor.
Rıza ile çalıştıkları gibi çalışacaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar!
Akif Kökçe

ÇANAK

Çanakkale Havalimanı genişletme çalışmalarından sonra 18 Mart 2014’te törenle hizmete girdi. Sonrası mı? Prof. Yüksel İnan’a kulak veriyoruz.
“Geçen gün Çanakkale’den Ankara’ya dönecektik, uçağımız Ankara’dan gelmediği için dönemedik. Sebebini sorduk, teknik altyapıda hâlâ bazı eksiklikler varmış, o nedenle hava muhalefeti olan günlerde uçaklar inemiyor, inemeyince de o uçakla gidecek yolcular gidemiyormuş. Ankara’ya mecburen karayolundan döndük.”
Durumu bir de CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’a sorduk.
“En son aldığım bilgi eksik olan teknik cihazlar için siparişlerin verildiği şeklinde. Meğer alan teknik eksikler tamamlanmadan açılmış.”

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları