loading
close
SON DAKİKALAR

Sığınma evlerindeki kadınlarda oy kullanmalı!

Sığınma evlerindeki kadınlarda oy kullanmalı!
Tarih: 27.07.2015 - 19:06
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, kadın sığınma evlerinde veya benzeri yerlerde kalan kadınların oy kullanması için TBMM' ye kanun teklifi sundu.

Oy kullanma hakkı, dayanağını Anayasadan alan bir yurttaşlık hakkı ve ödevidir. Seçme ve seçilme konusunda yapılan eşitlikçi düzenlemeler demokrasinin gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlarken diğer yandan da toplumun daha geniş kesimlerinin siyasal hayata katılımı konusunda önemli rol oynamaktadır. 

Anayasa ve ilgili mevzuatlarda daha geniş kesimlerin oy kullanmasını sağlamak amacıyla farklı tarihlerde düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemelerle, yurtdışında bulunan yurttaşlarla cezaevlerinde bulunan hükümlü ve mahkumların da oy kullanması sağlanmıştır. Bu konudaki en önemli düzenlenme ise seçim yaşıyla ilgili olan değişikliklerdir. 1987 yılında seçme yaşı 21’den 20’ye indirilmiş, 1995 yılındaki yapılan Anayasa değişikliğiyle seçme yaşı 18 olmuştur.
 
Mevcut seçim sistemine göre sığınma evlerinde yaşayan kadınlar ya nüfus kayıt sisteminde gözükmemektedir ya da seçmen kayıtları daha önce yaşadığı adreste çıkmaktadır. Birinci durumda sığınma evlerindeki kadınlar seçmen dahi sayılmazken, ikinci durumda güvenlik gerekçesiyle oyunu kullanamamaktadırlar. Bu sistemle kadınlar en önemli anayasal ve demokratik haklarından yoksun bırakılmaktadırlar. 

Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile kadın sığınma evlerinde bulunan kadınların oy kullanması sağlanmaktadır. Kadınların ikametgah adresleri, yaşadıkları sığınma evinin bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğü olarak bildirilecektir. Oy kullanılacak sandığın belirlenmesi ise güvenlik gerekçesiyle il müdürlüğünün belirleyeceği yerdeki sandık listesi olarak belirtilmiştir. Böylece yoksunluğa ve yoksulluğa karşı mücadele veren kadınlara, Anayasa’dan doğan fakat içinde bulundukları şartlar nedeniyle kullamadıkları bir hakkı teslim edilmiş olacaktır. Söz konusu uygulama demokrasinin gelişmesi kadar kadın hakları konusunda da bir değer taşıyacaktır. 

Teklifin kanunlaşması halinde Türkiye’de, demokrasi ve demokratik katılım açısından önemli ve örnek oluşturacak bir uygulama hayata geçirilmiş olacaktır. 

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, kadın sığınma evlerinde veya benzeri yerlerde kalan kadınların oy kullanması için verdiği kanun teklifi şöyle:

MADDE 1- 26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 24.- Bu Kanuna göre yapılacak ilk seçimlerde; yazım veya güncelleştirme sırasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile belediyelere bağlı kadın sığınma evleri veya benzeri yerlerde kaldıkları için kütüğe yazılamayanlar, barındıkları kadın sığınma evi veya benzeri yerlerin bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine talepte bulunmaları şartı ile, oy verme gününden önceki onbeşinci gün saat 17.00'ye kadar, il müdürlüğünün bulunduğu yerin ilçe seçim kuruluna, bu il müdürlüğü tarafından başvurularak, oy verme yeterliğine sahip olmaları halinde, sürenin geçmiş ve kütüğün kesinleşmiş olmasına bakılmaksızın kütüğe ve il müdürlüğünün belirleyeceği yerdeki sandık listelerine dahil edilmelerine ilçe seçim kurullarınca karar verilir.”

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Vişne HaberAjansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları