loading
close
SON DAKİKALAR

Soygun için yeni köprü: OSMANGAZİ!

Soygun için yeni köprü: OSMANGAZİ!
Tarih: 01.07.2016 - 14:39
Kategori: Siyaset

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açılışı yapılan Osmangazi Köprüsü’nün kamu yararı değil, kamu zararı projesi olduğunu söyledi.

Açılışı yapılan Osmangazi Köprüsü’nün kamu yararı değil, kamu zararı projesi olduğunu söyleyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Osmangazi köprüsünden kimse geçmese bile işletme hakkı süresince devletin ödeme garantisi verdiği ve cebimizden çıkacak para, ihale bedelinden 3,7 milyar $ (% 18 KDV Hariç) daha fazla. 19 yılda şirkete aktarılacak rant 9.7 milyar dolar!” dedi.

Atatürk Havalimanı’ndaki patlamada hayatını kaybedenlerin yası tutulurken görkemli bir törenle köprü açılışı yapılmasını “rezalet” olarak niteleyen Sarıbal, “Başarı olarak sunulan, ancak aslında peşkeşin, soygunun, talanın ve haramın abidesi olan Osmangazi Köprüsü sonunda açıldı!” dedi.

Dönemin başkanı ve AKP hükumetine göre “asrın ihalesi” olarak sunulan projenin halkın ve emekçinin sırtından finanse edileceğini hatırlatan Sarıbal, devlet garantili geçiş ücreti uygulanacak kesimlerin “Körfez köprüsü geçişi Günde 40.000 otomobil eşdeğer/Gün, Orhangazi – Bursa (Ovaakça Kavşağı) için 35.000 Otomobil eşdeğer/Gün, Bursa (Karacabey Kavşağı)- Balıkesir/Edremit ayrımı için 17.000 Otomobil eşdeğer/Gün ve (Balıkesir – Edremit) ayrımı – İzmir için 23.000 Otomobil eşdeğer/Gün “ şeklinde planlandığını hatırlattı.

‘9.7 milyar dolarlık rant!’

Yüksek geçiş fiyatlarının yanında halkın sırtında asıl kambur olacak tutarı “araç geçiş garantisi bedeli” nin oluşturacağını hatırlatan Sarıbal, ekonomik vurgunu verilerle gözler önüne serdi:

“Sözleşme bitiş tarihi 15 Temmuz 2035’tir. Geçsek de geçmesek de bizim cebimizden çıkacak olan % 18 KDV hariç ve sadece otomobil geçiş fiyatı üzerinden hesaplanan 35 dolarlık araç garantisi bedeli 40000/gün üzerinden hesaplandığında, günde 1.4 milyon, yılda 511 milyon, 19 yılda 9.7 milyar dolarlık rant karşımıza çıkmaktadır.”

‘Kesilen ağaçlar, yok edilen araziler cabası!’

“19 yılda 9.7 milyar dolar şirket (OYİAŞ), 1.74 milyar dolar da devlet sadece Osmangazi Köprüsünden rant devşirecek. Devletin Osmangazi Köprüsü’nden kimse geçmese dahi işletme hakkı süresince ödeme garantisi verdiği ve cebimizden çıkacak para, ihale bedelinden 3,7 milyar $ (% 18 KDV Hariç) daha fazla. Diğer kesimlerdeki araç geçiş garantilerini daha hesaba katmadık bile! Sadece Bursa’da kesilen 150-200 bin zeytin ağacını, yok edilen sulu tarım arazilerini, ormanları ve meraları (421 km boyunca ) hesaba katmadık bile!”
‘Hesap vereceksiniz!’

AKP’nin halk düşmanı liberal politikalarının yandaş şirketlerin çıkarlarını korumaya devam ettiğini vurgulayan Sarıbal, “Bu düpedüz soygundur! Kamu yararı değil, kamu zararı projesidir! Kar ve rant projesidir. Bunu yapanlar, halkın parasını yandaşlara peşkeş çekenler, kamu kaynaklarını ayakkabı kutularına aktaranlar bir gün mutlaka hesap verecek” şeklinde konuştu.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları