loading
close
SON DAKİKALAR

''Sahneler bize dar, sokakta hayat var''

''Sahneler bize dar, sokakta hayat var''
Tarih: 25.05.2012 - 18:35
Kategori: Kültür & Sanat

Sokak sanatçıları ilk kez bir araya gelerek zabıtaların müziklerini engellemesini protesto etti...

Sokak sanatçıları kendilerine yönelik son zamanlarda artan haksız uygulamalar karşısında bugün taksimde bir araya geldi.

 

Tünelde toplanan, 'Beyoğlu Sanat Galerisi' önünde basın açıklaması gerçekleştiren sanatçılar, çalıgıları ve müziklerine danslarıyla eşlik ederek zabıtaların kendilerine yönelik uygulamalarını ilk kez protesto etti.

 

"Enstürmanlarımız işporta malıymışcasına toplanıyor"

 

"Darbukam senin eline yakışmadı efendi", "Sahneler bize dar, sokakta hayat var", "Sahnemiz sokak, sanatıımızı özgür bırak", "Çalgıya el uzatanın çamaşır makinesi bozulsun" dövizleri taşıyan grup sık sık zabıtalara Yeni Türkü'nün içerisinde 'zabıta' kelimesinin geçtiği 'Yedi kule' şarkısıyla seslendi.

 

"Nargilem duman duman, bayıldım aman aman

İstanbul güzel ama zabitleri pek yaman..."

 

Sokak sanatçıları adına basın açıklmasını okuyan müzisyen Gizem Altınordu, "Biz sanatını sokakta icra etmeyi seçenler, son zamanalarda iyice artan haksız uygulamalar karşısında bir araya geldik" dedi.

 

Keyfi biçimde yerlerinden edildiklerini ve kovalandıkalarını söyleyen Altınordu, kendilerine yapılan muameleden çok parçaları olarak gördükleri enstrümanlarının işporta malıymışcasına apar topar el konulmasına ve depolarda keyfi sürelerde tutulmasını eleştitiyor.

 

"Haksız kabadayıca muamalelere sessiz kalmayacağız"

 

Haksız kabadayıca muamelere sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Altınordu, müziğin sokakta güzel ve doğal olduğunu, her gelir grubundan insanın izleyebileceğine dikkat çekerek, "Sokakta sanat bedavadır. Saati, günü belirsizdir. Özgürdür, sahibi sponsoru yoktur. İnsanlar dinledikçe, sevdikçe, devam eder" dedi.

 

"Sokak performansı serbest bırakılsın"

 

"Sokak sanatının dayatmacı değildir. Çevre esnafı tarafından uyarıldıklarında konuşup anlaşırız. Gerektiğinde rahatsızlık vermemek için yer değiştirir veya erteleriz" diyen Altınordu sokak sanatçılarının isteklerini ise şu şekilde sıralıyor; "sokak sanatına özgürlük istediklerini, zabıta güçlerinin haksız ve keyfi uygulamalarının sonlandırılmasını, belediyelerin sokak sanatın dilencilik yahut işportacılık olmadığını anlamalarını ve ona uygun davranmaları"

 

Grub içerisinde bulunan soyismini vermek istemeyen müzisyen Burhan, "Zabıtanın sokakta yaptığı uygulamalar karşısında sesimizi duyurmak için buradayız. Enstürmanlarımıza dokunmasınlar. Sokak performansını özgür bıraksınlar" dedi.

 

Doğal hakkımız olan sanatımızın özgür bırakılmasını talep etmek durumda bırakılıyoruz diyen Azime, kendilerine uygulanan bu haksız süreci değiştimek için burada olduklarını belirtti.

 

"Müziği yanlıs bıraksınlar"

 

Çoğu arkadaşının sokak sanatçısı olduğunu belirten öğrenci Gülin Özaydın, son zamanlarda artan baskının sırf sanatçılar için olmadığını, halkın sokakta yaşamlarını kısıtlayacak bir çok etkenin olduğunu söyledi.

 

Burada toplanan sanatçıların amaçlarının paradan çok sokaktaki halkla buluşmak olduğunu söyleyen Özaydın, "Bu insanlar hem müziği hem de insanları sevdıklerı için sokaktalar. Mecbur kaldıları ıcın bu işi yapmıyorlar. Onlar dilenci değil" dedi.

 

Herzamn guzel olan şeyin yasaklandığı bır ülkede yaşıyoruz diyen müzisyen Karahan Kadırman, müziğin biraz yanlız bırakılmasını ve İnsanlarla iç içe olan her yerde paylaşıma açsınlar" diye konuştu. 

 

Vişne Haber Ajansı / Duygu Yeşilgöz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları