loading
close
SON DAKİKALAR

13 günde 98 orman yandı

13 günde 98 orman yandı
Tarih: 14.08.2018 - 15:32
Kategori: Çevre

Sadece ağustos başından bu yana ülke genelinde tam 98 orman yangını yaşandı. Muğla 16 yangınla ilk sıraya yerleşirken; onu Antalya, İstanbul ve İzmir izledi

Yüksek hava sıcaklıkları ve ihmaller yaz aylarında orman yangınlarının sayısını artırıyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan verilere göre sadece Ağustos ayının başından bu yana tam 98 orman yangını gerçekleşti. Yangınların büyük bir kısmı Muğla ve Antalya illerinde baş gösterdi. Bu iki ili takip eden 3. İl ise İstanbul.

Birgün'den Bensu Maracı'nın haberine göre yangınların sayısı ve büyüklüğü arttıkça yanan yerlerin imara açılıp açılmayacağı, yeniden yeşillendirilip yeşillendirilmeyeceği gibi konular da kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Özellikle Bursa’da hafta sonu yaşanan son olay, rant şüphesi duyulan yangınlardan biri oldu. Yangının aynı anda farklı bölgelerde başlaması ve yanan alanın villalardan oluşan sitelerin paralelinde yer alması bu şüpheleri kuvvetlendirdi. CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da konuyla ilgili açıklamasında “Rant şüphesi var. Kimse umutlanmasın, burayı ranta teslim etmeyeceğim” demişti.

13 günde 16 yangının yaşandığı Muğla’da ise 10 hektarlık yanan alanla en büyük yangın Köyceğiz’de yaşandı.
Antalya’da da son üç günde arka arkaya üç orman yangını meydana geldi. Gündoğmuş, Manavgat ve Kaş ilçelerindeki yangınlarda bitki örtüsü büyük zarar gördü. Sadece 3 saat süren Kaş yangınında toplam 25 hektarlık kızılçam ormanı küle döndü. Yangının sebebi olarak kasıt ihtimali üzerinde duran jandarma, incelemelere devam ediyor. İl genelinde ise ay başından bu yana toplam 14 yangın yaşandı.

İstanbul’da 6 yangın
 
Orman Genel Müdürlüğü’nün sitesindeki verilerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı da İstanbul’daki orman yangınları. Sitede, İstanbul’da 6 orman yangının çıktığı kaydediliyor. İstanbul bu rakamla Antalya ve Muğla’yı orman yangınlarında takip eden 3. il durumunda. Bu durum, mega projelerle ve plansız kentleşmeyle büyük bir kıyıma uğrayan ve gittikçe küçülen İstanbul ormanları için rant tehlikesinin hâlâ güncel olduğunu ortaya koyuyor. İzmir’de de durum farklı değil. İlde yaşanan orman yangını sayısı İstanbul’la eşit. İstanbul ve İzmir’i takip eden il ise 5 yangınla Kocaeli.
 
Çanakkale de yandı
 
Öte yandan dün de Çanakkale’nin Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınlarında zirai alanda çıkan yangın şiddetli rüzgârın da etkisiyle ormanlık alana sıçradı. Yangına hemen müdahale edilirken, nedenine dair bir açıklama yapılmadı.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları