loading
close
SON DAKİKALAR

22 yıllık baraj hayali gerçekleşiyor

22 yıllık baraj hayali gerçekleşiyor
Tarih: 11.02.2012 - 22:18
Kategori: Çevre

Aydın'ın Karacasu ilçesinde 1989 yılında yapımına başlanan ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bir türlü tamamlanamayan Dandalaz Barajı'nın gelecek ay hizmete alınacağı bildirildi.

DSİ 21. Bölge Müdürü Ali Rıza Diniz, Aydın'ın Karacasu ilçesinde 1989 yılında inşaatına başlanan barajın ödenek yetersizliği yüzünden uzun süre beklediğini, yapım çalışmalarına 1998 yılında yeniden başlandığını anlattı. Baraj inşaatına 2002 yılından sonra hız verildiğini ifade eden Diniz, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bir yıl öne barajın 11.11.2011 tarihinde açılacağı sözünü verdiğini hatırlattı.

Diniz, o tarihten sonra çalışmalara büyük bir hızla devam edildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: ''Dandalaz Barajı inşaatı ilk başladığında sulama maksatlıydı. Sonradan içme suyu amaçlı olarak da değerlendirilmesi planlandığı için su alma yapısı değişti ve çok büyüdü. Başlangıçta yüksekliği 64 metre civarında planlanan baraj, Nazilli ve Kuyucak havzasındaki su ihtiyacını karşılanması için yeniden planlandı. Yüksekliği 2,5 metre daha artırıldı. Buna rağmen 11.11.2011 tarihinde Dandalaz Barajı'nı tamamlayacağız. Şu anda bir aksaklık görünmüyor. Çalışmalar hızla devam ediyor.''

Barajın açılmasının hemen ardından su tutmayacağını, su tutmasının ancak 2012 yılının başında gerçekleşeceğini bildiren Diniz, şu anda su tutulacak rezervuar içerisindeki evlerin yıkımını yaptıklarını ve bölgedeki ağaçları kestiklerini belirtti.

Temeli 22 yıl önce atılmıştı

Karacasu'daki Dandalaz Çayı üzerine kurulu olan Dandalaz Barajı'nın temeli, 1989 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Cengiz Altınkaya tarafından atıldı. Ödenek yetersizliği nedeniyle ara verilen baraj inşaatı 1998'de yeniden başlatıldı ancak yine yeterli ödenek olmaması nedeniyle çalışmalar o dönemde yavaş ilerledi.

2002 yılından sonra artırılan ödeneklerle baraj inşaatı hızlanırken, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu 4 Nisan 2011'deki Aydın İçme Suyu Ana İsale Hattı ve Pompa İstasyonu'nun temel atma töreninde barajın 11.11.2011 günü saat 11.11'de açılacağını müjdelemişti. Nazilli, Karacasu ve Kuyucak ilçelerinin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak olan barajın bölgedeki su sorununu ortadan kaldıracağı ifade ediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları