loading
close
SON DAKİKALAR

83. Dil Bayramı Yaşar Kemal’e Adandı

83. Dil Bayramı Yaşar Kemal’e Adandı
Tarih: 05.10.2015 - 13:26
Kategori: Kültür & Sanat

Dil Derneği ve Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen 83. Dil Bayramı Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Dil Derneği ve Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen 83. Dil Bayramı Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Edebiyatımızın Yüz Akı Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban’ın da katıldığı etkinlikte, Türkçe’nin özgürleşmesinin önemine vurgu yapıldı.

Yaşar Kemal’in adı verilen Çağdaş Sanatlar Merkezi Konferans Salonu Dil Derneği ve Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen 83. Dil Bayramı’na ev sahipliği yaptı.

Ömer Asım Aksoy Roman Ödülü’ne değer eser olmadığı için sadece Onur Ödülleri verilen törene Edebiyatımızın Yüz Akı Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ve edebiyat çevresinden çok sayıda davetli katıldı.

“Bizler türkü yapanların gözü kulağı ve sesiyiz” diyen Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, açılış konuşmasında Dil Derneği’nin kuruluş sürecinde yaşanan zorluklara vurgu yaptı. Ülkenin daha karanlık günlere gitmemesi için Türkçe’nin özgürleşmesi, tek alfabeyle iki dilin yazdırılmak istenmesinin iki dile de ihanet olduğunu savunan Özel, “Özgürce düşünen toplumlar kimse tarafından kandırılamaz” dedi.

“Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar”

Yaşar Kemal’i bir bilge olarak tanımlayan PEN Başkanı Zeynel Oral konuşmasında Edebiyatımızın Yüz Akı’ndan anılar aktararak “Benim kitaplarımı okuyan; katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İnsanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçup gitmiştir. Bu bizim ülkemizin de sorunu. Türkiye'de diller yasak edildi. Hem de 80 yıl! Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar” sözlerini anımsattı.

Yapımcı- Gazeteci Nebil Özgentürk ise hazırladığı Yaşar Kemal belgeselinden önce yaptığı konuşmada, yaşasa ve sağlığı yerinde olsa bugün basın özgürlüğü yürüyüşünde en önde olacağına vurgu yaparak haksızlığa karşı duruşunu sergileyeceğini söyledi.

Başkan Alper Taşdelen’in selamlarını ileten Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, etkinliğin gerçekleştirildiği salona Yaşar Kemal adının verildiğini, ayrıca yazarın anısına Yaşamkent’te yapımı devam eden bir park ve anıt yaptırdıklarını ve önümüzdeki ay açılışının gerekleştirileceğini aktardı. Heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapımı gerçekleştirilen Yaşar Kemal Anıtını, Ayşe Semiha Hanım’la birlikte incelediklerini beğenilmesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Kaya, Türkçe’nin özgürce yaşatılması için emek veren herkese teşekkür etti.

Onur Ödüllerinin sahiplerini bulduğu törende Ülkü Başsoy ödülünü Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya’dan, Ömer Faruk Eminağaoğlu CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’dan, Haydar Ergülen Nebil Özgentürk’ten, Rahmi Kumaş Ömer Asım Aksoy’un oğlu Süha Aksoy’dan, Cumhur Özdemir Güray Öz’den, Elçin Temel Ayşe Semiha Baban’dan, Gazeteci Merdan Yanardağ Zeynep Oral’dan aldılar.

Etkinlik, Kerim Afşar’ın seslendirdiği Nuri Kurtcebe’nin çizgileriyle hazırlanan Nazım Hikmet’in bir şiiriyle sona erdi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları