loading
close
SON DAKİKALAR

Akbank Genel Müdürü'nden kredi uyarısı

Akbank Genel Müdürü'nden kredi uyarısı
Tarih: 12.02.2012 - 04:14
Kategori: Ekonomi

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Şu anda bir dinamitin daha üzerinde oturuyoruz; tüketici kredileri" dedi.

Akkurt, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Feryapı etkinlik sponsorluğunda "Ekonomi 2012" başlığıyla CEO Club toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada çok hızlı değişim olduğunu ve bunun sancılarının yaşandığı bir dönemden geçildiğini söyledi.

Bugün yaşanan bilgi toplumunun hayatımızda değişiklikler getirdiğini ifade eden Akkurt, "Buraya nasıl gelindi? Bir sürü yine sıkıntılı dönemlerden geçilerek gelindi. Ben hep 1979’daki krizden yola çıkıyorum. O zaman da dünyada çok ciddi siyasi ve ekonomik değişim oldu. Bugün bakıyorsunuz Güney Avrupa’da bütün iktidarlar değişiyor. Yine 1979-1980 döneminde Güney Avrupa sosyalizminden hep bahsettik. Bütün sosyalist iktidarlar gündeme geldi. Şimdi bunun tersi yaşanıyor, doğaldır. Kuzeyde de farklı değişiklikler olmuştu. Sonuçta bir değişimi yaşıyoruz" dedi.

Akkurt, bilgi çağının bu kadar içinde yaşıyor olmanın herkesin her şeyden aynı anda bilgi sahibi olması, doğal olarak sosyal katmanlarda "ben neden diğerinden farklıyım ve daha fakirim veya daha az gelirliyim, neden benim haklarım daha kısıtlı"yı sorgulamaya başladığını, bunun beraberindeki bu sosyal çalkantıların, hayat standardını yükseltmek, tüketimi daha da fazla artırmanın bugünkü durumu getirdiğini söyledi.

Akkurt, "Sonuçta nedir; bahsettiğimiz eksen kayması ekonomik olarak başladı, yarın öbür gün bunun siyasi etkilerini de göreceğiz. Batı dünyasından Doğuya, Asya’ya, yarın öbür gün Afrika’yı da yaşayacağız, belki 10 sene sonra, dünyada gelir dağılımını giderici, herkesin belli bir şekilde bir pay sahibi olduğu bir düzene doğru gidiyoruz. Şimdi onun sıkıntısını yaşıyoruz" diye konuştu.

İşin önce Amerika’da başladığını, 1989’da Berlin duvarı yıkıldığında yine Amerikada krizler olduğunu, sonra 1990-1991-1992’de Avrupa’da kriz yaşandığını hatırlatan Akkurt, "Bizler o zaman kapalı bir ekonomi olduğumuz için pek hatırlamıyoruz ama 1992 Eylül ayı İsveç’te overnight faizler yüzde bine çıktı. Ben hayatımda ilk defa o zaman görmüştüm. Daha sonra o değişikliler ve krizler 1994’te bize kriz olarak yansıdı. O zaman bu kadar iletişim olmadığı için bu krizler dolaşa dolaşa gidiyordu, bugünkü fark, herkes aynı anda yaşıyor, giriyor ama herhalde aynı anda çıkacağız" diye konuştu.

Dünyada bir değişim olduğunu, onun da sancılarının da şu anda yaşandığını söyleyen Akkurt, "Şu anda kriz Avrupa ülkelerinde. Ben biraz belki kehanette bulunacağım ama bir müddet sonra bu krizin ekonominin motoru olarak görünen, dünya ekonomisinde işte öyle fırlayan, böyle fırlayan Hindistan ve Çin’i de bir müddet sonra etkileyeceğini tahmin etmek herhalde yanlış olmaz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Hiçbir şey devamlı aşağı veya devamlı yukarı gitmez"

Soruları da yanıtlayan Akkurt, hayatta hiçbir şeyin devamlı aşağı gitmeyeceğini veya devamlı yukarı çıkmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Hindistan ve Çin devamlı büyüme gösteriyorlar ama biliyoruz ki bunların da kendi içinde yapısal sorunları var. Bunlar dünyayı negatif de pozitif de etkileyecek. Yüksek enerji maliyetlerinden bahsediyoruz. Çin bütün bunları üretim kapasitesi ile kapatıyordu. Bu üretim kapasitesi biraz kaybolabilir. Dünyada belli maliyet artışları gündeme gelebilir.

Türkiye’ye gelince, ben Türkiye’yi hacıyatmaza benzetiyorum, hiçbir zaman yere düşmez. Biz böyle biraz yatarız, tekrar kalkarız. Buradan Türkiye yine kazançlı çıkacaktır, Çünkü ürettiği mal grupları itibariyle baktığımızda, Çin ve Hindistan’a çok yakın mallar üretiyor. Çin ve Hindistan’dan belli grup malları ithal eden ülkeler, başta AB olmak üzere Türkiye’ye biraz daha o dönemde yakın olabilir, talepleri artabilir. Avrupa’da faizler çok yüksek. Bir İtalyan firması yüzde 5-6 ile borçlanıyor, bir Alman firması yaklaşık 1,5-2’ler civarında borçlanabiliyor. Yüksek maliyet farkları başta İtalya olmak üzere rekabetçi güçlerini azaltmaktadır. Türkiye’de diyeceksiniz ’firmalar 4-5 ile borçlanıyor’ ama bizim daha elastik yeteneğimiz olduğunu göreceğiz.

Bu durumda da Türkiye’ye bir ihracat potansiyeli beklenenin aksine belki orta vadede artacağını ben öngörüyorum. Çünkü belli firmalar artık Güney Avrupa bölgesinde üretimlerini yapamayacakları için yaşamak zorundalar. İthalat yapacaklar, en yakın, en uygun ülke Türkiye’dir. Ben her ahvalde Türkiye’nin bir hacıyatmaz gibi tekrar ayağa kalkıp başarılı olacağına inanıyorum."

"Tüketici kredileri dinamit gibi"

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, "Şu anda bir dinamitin daha üzerinde oturuyoruz; tüketici kredileri" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları