loading
close
SON DAKİKALAR

Akbelen ormanında ağaç kesimi başladı

Akbelen ormanında ağaç kesimi başladı
Tarih: 17.07.2021 - 13:40
Kategori: Çevre

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen ormanında kömür maden ocağı işletmesi için ağaç kesimleri bu sabah başladı.

Akbelen ormanında YK Enerji A.Ş’ye maden açık ocak işletme izni verilmesine ilişkin Orman Genel Müdürlüğü’nün kararına karşı dava açan köylüler, aylardır ormanın kesilmemesi için direniyorlar.

Alanda kesimlere karşı direnen köylülerin kararlı tutumu, şu an için kesimleri durdurmuş durumda.

Evrensel'in haberine gröre; İkizköy Çevre Komitesinden Deniz Gümüşel, kesim için sabahın 6'sında ormana girildiğini ve kendilerinin geç haber aldıklarını belirtti.

Gümüşel, "Şu ana kadar otuza yakın ağacımızı kestiler maalesef. Köylülerin alana gelmesi sonrası jandarma da geldi ve kesim durduruldu. Kesim işçileri ve jandarma çekilmiş durumda şu anda. Ancak kesim işinin başındaki orman görevlisi sıcak bastırdığı için çekildiklerini, geri geleceklerini söylüyor" dedi.

"ÇADIRLARI KURDUK, NÖBETİ 24 SAATE ÇIKARIYORUZ"
Gümüşel, kesim iznine karşı açtıkları mahkemenin henüz sonuçlanmadığını ve bilirkişi keşfi için atamaların yapıldığı bir zamanda böylesi bir kesimin yasa dışı olduğuna dair ilgili yerlere dilekçe yazdıklarını aktardı.

Gümüşel, "Biz de jandarmayı çağırdık ama orman kesimlerini durdurması, bu yasa dışı işleme engel olması için. Orman Genel Müdürü (OGM) ve yardımcıları hakkında iki gün önce suç duyurusunda bulunmuştuk. Kovid-19 pandemisi sürecinde orman kesimlerinin ve çevreye zarar veren faaliyetlerin salgınlara davetiye çıkarmak olduğunu kanıtlayan bilimsel kanıtların sunmuştuk bu suç duyurusunda" dedi.

Gümüşel kesim yapılan ormanın önünde çadırlar kurulduğunu ve nöbetin 24 saat esasına göre tutulmaya devam edileceğini belirterek Akbelen ormanını korumak için direnişi sürdüreceklerini söyledi.

OGM, AKBELEN'İ 2020 KESİM PROGRAMINDAN ÇIKARMAK ZORUNDA KALMIŞTI
İkizköylüler, Mart 2021 tarihinden bu yana ormanın kesimi için çalışmalar yürüten Milas Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine izin vermiyorlardı.

Aynı orman 2019 yılında da kesilmek istenmiş, İkizköylülerin direnişi sonrası OGM, ormanı 2020 kesim programından çıkarmak zorunda kalmıştı.

KÖYLÜLER İKİ YILDIR AĞAÇ KESTİRMİYORLARDI
Yeniköy termik santraline 7 kilometre uzaklıkta olan İkizköy, 2019 yılından bu yana termik santralin topraklarını kömür ocağı yapmak istemesine karşı direniyor.

2017 yılında komşuları Işıkdere Mahallesi'nin kamulaştırılarak kömür madeni için yok edilmesi sürecini yaşayan İkizdereliler, 740 dönümlük Akbelen ormanının kesilerek maden işletmesi yapılmasına iki yıldır kararlı bir direnişle engel olmuşlardı.

Şirketin, arazilerini satın almak için yaptıkları teklifi reddeden köylüler, pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan Akbelen ormanının korunması için herkese destek çağrısı yapıyorlardı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları