loading
close
SON DAKİKALAR

Alpu için savcılık görüşü: Özelleştirilmesi toprak kanununa aykırı

Alpu için savcılık görüşü: Özelleştirilmesi toprak kanununa aykırı
Tarih: 23.02.2019 - 08:36
Kategori: Çevre

Alpu Ovası’nda planlanan kömürle termik santral için yapılan özelleştirmeye dair önemli bir savcılık görüşü geldi. Danıştay 13. Daire Başkanlığı, “Özelleştirme, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır” dedi.

Eskişehir’in verimli tarım arazisi ve 1. Derece arkeolojik sit alanı olan Alpu Ovası’na yapılmak istenen Alpu Kömürlü Termik Santralı ve maden alanları için yapılan özelleştirme ihalelerine Danıştay 13. Daire Başkanlığı’ndan itiraz niteliğinde bir görüş geldi. Özelleştirmeye karşı açılan davaya dair görüşünü açıklayan savcılık, “Özelleştirme, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır” dedi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın açtığı davada, Danıştay 13. Daire Başkanlığı görüşünü bildirdi. “Kömürlü termik santralın ve diğer varlıkların yapılacağı alanın özelleştirme kapsamına alınmasına dair olan kurul kararının iptal edilmesi” sonucunun yer aldığı savcılık görüşüne göre, Alpu ovasına termik santral yapmak yasalara aykırı.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereğince tarımsal üretim potansiyeli yüksek ovaların Büyük Ova Koruma Alanı ilan edildiğinin ve Alpu Ovası’nın da bu ovalardan biri olduğunun hatırlatıldığı savcılık görüşünde, özelleştirmenin kanuna aykırı olarak yapılmak istendiği ve kamu yararının olmadığına dikkat çekildi.

ALPU BİRİCİK BİR OVA

Yine görüşte, tarım arazilerinin, çayır ve meraların amacı dışında kullanılmasının, tarımı ve hayvancılığı sekteye uğratacağı da ifade edildi.

Savcılık kararını BirGün’den Demet Sargın'a değerlendiren Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, “Alpu’ya termik santral yapma inadından vazgeçilmelidir” dedi. Savcılık görüşünün davanın kazanılması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu, bu bağlamda da umut verici olarak değerlendirdiklerini söyleyen Uğurlu, Türkiye’de enerji ihtiyacı olmadığını ifade etti. Üretilen enerjinin anca yarısının tüketildiğini ifade eden Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin bu yatırıma ihtiyacı yok. Hele ki Alpu gibi Eskişehir’in önemli tarım arazisine termik santral yapmak akıl işi değil. Burası biricik bir ova. Devlet korumasında üstelik. Zıtlaşmaktan vazgeçsinler.”

Özelleştirme sebebiyle yapılan ihaleler ise bir süredir devam ediyor. Söz konusu kömürlü santral eğer her şeye rağmen yapılırsa, artan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı bebek ölümleri de dahil olmak üzere PM2,5 ve NO2’ye maruz kalmada öngörülen artış nedeniyle erken ölümlere yol açacak. Greenpeace Akdeniz’in araştırmasına göre santralın taahhüt ettiği gibi 35 yıl çalışması halinde ise toplamda 3200 erken ölüm yaşanacak. Projenin geliştiricisi (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) EÜAŞ, Nisan 2018’de acele kamulaştırma alınması için Bakanlar Kurulu’na başvurmuş ve Eskişehir’in kıymetli tarım alanları üzerinde Bakanlar Kurulu tarafından acele kamulaştırma kararı alınmıştı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları