loading
close
SON DAKİKALAR

''atıkmatik hediye dagıtıyor''

''atıkmatik hediye dagıtıyor''
Tarih: 12.02.2012 - 00:57
Kategori: Çevre

Atık yağ ve piller, atık karşılığında hediye veren akıllı makinelerle toplanıyor.Pilot bölge seçilen Çorum'da 6 ayda 940 litre atık yağ toplandı

Atık yağ ve pilleri çeşitli hediyelerle bir noktada toplamayı cazip hale getiren akıllı makineler kullanıldıkları bölgelerde ev hanımları ve çocuklar tarafından büyük ilgi görüyor.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin yürüttüğü ar-ge çalışmaları doğrultusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle hayata geçirilen proje kapsamında pilot bölge seçilen Çorum'da 6 ayda 3 noktada 940 litre atık yağ toplandı.

Projenin fikir sahibi Erol Tonga, 1 litre bitkisel atık yağın, 1 litre petrolle aynı enerjiye sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin yurt dışından petrolden sonra en fazla ithal ettiği ürünler arasında bitkisel yağ yapan hammaddelerin yer aldığını söyledi. Atık yağın 1 litresinin lavaboya döküldüğünde 1 milyon metreküp suyu kirlettiğini vurgulayan Tonga, atıkyağların toplanmasının önemine işaret etti.

Atık yağın ev hanımları tarafından lavaboya döküldüğünü ve değerlendirilemediğini ifade eden Tonga, Atık yağ toplayan makinelerin ev hanımları için tasarlandığını söyledi. Makinelerin atık yağın yarım litresi için 25 kuruş gibi bir ücret ya da ev hanımlarının belediye aracılığıyla ihtiyaçlarını karşılayabileceği hediye kartları verdiğini belirten Tonga, ev hanımlarının biriken atık yağlarını lavaboya dökmek yerine bu makinelere getirerek değerlendirdiğini anlattı. Tonga, pilot bölge seçilen Çorum'da 6 ayda 3 noktada 940 litre atık yağ toplandığını kaydetti.

Makinenin, bitkisel yağ ile başka bir sıvı karıştırılması durumunda bunları ayrıştırdığını ve yağ oranında hediye verdiğini dile getiren Tonga, makinelerin uygun görülmesi durumunda belediyeler tarafından belirlenecek noktalara yerleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Tonga, atık pil toplayan makinelerin de özellikle çocuklar tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan protokol kapsamında 38 ilçede 420 atık pil toplama makinesi bulunduğunu anlatan Tonga, makinelerin atık pil toplamanın formatını değiştirdiğini, özellikle çocuklar için cazip hale getirdiğini ifade etti.

Makinelerin sesli şekilde çocukları yönlendirdiğini dile getiren Tonga, bitmemiş pillerin geri verildiğini söyledi. Projenin gerekli protokollerin yapılabilmesi durumunda önce okullarda başlatılmasının planlandığını anlatan Tonga, sonraki dönemlerde belediyeler tarafından değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.



 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları