loading
close
SON DAKİKALAR

Avuç içi kadar minyatür bahçe

Avuç içi kadar minyatür bahçe
Tarih: 11.02.2012 - 22:57
Kategori: Çevre

Mimar Emre Özberk'in tasarımı olan küçük ama gerçek bahçeler büyülüyor

Bir bahçe olsa, küçük bir kaseye sığsa, masanın üstünde dursa... Çimleri sulasak, ağaçları budasak... Hayal mi? Hayır, gerçek. Bunlar EvBahçe Dergisi’nin tanıttığı minyatür bahçeler...
Emre Özberk bir mimar. Uzun süredir bitkilere hayranlık duymuş. Doğayı, sanat ve tasarımın bir parçası olarak kullanmak için çalışmalar yapmış. Son beş yıldır da bonsai sanatına ilgi duymuş ve kendi ağaçlarını hazırlamış. Ardından, minyatür ağaçların, doğru ölçekteki modellerle birlikte ne kadar büyüleyici minik mekanlar yarattığını fark etmiş.
Hazırladığı minyatür ağaçlara, önce basit ahşap modeller eklemeye, sonra da minik bir bahçe oluşturacak yardımcı bitkiler kullanmaya başlamış. Böylece minyatür bir ağaç etrafında şekillenen minik bahçeler oluşmuş. Tıpkı gerçek bir bahçe gibi çimleri biçilen, sulanan, budanan ve sahibine mutluluk veren minik bahçeler... İlk bahçeler çok sevdiği kedisi Paspas’ın mama kaplarında şekillendiği için de bu çalışmalara onun adını vermiş: ‘Paspas’ın Bahçeleri’.
NE TÜR BİTKİLER VAR?
Bahçelerde ardıç, şimşir, Berberis ve mazı başta olmak üzere, bonsai için uygun özelliklere sahip bitkiler kullanılıyor. Bunları yer örtücüler, sedumlar ve minik yapraklı, çiçekli bitkiler destekliyor. Mobilyalar, bahçelerin en önemli parçalarından. Hepsi gerçek boyuttaki türlerinin birer özgün modeli gibi, son derece basit ve sadece olması gerektiği kadar detay içeriyor. Tüm mobilya modelleri ahşaptan yapılıyor. Hepsi tek tek elde kesilip yapıştırılıyor ve suya dayanıklı özel renkli vernikler kullanılarak boyanıyor.
Minyatür bahçeler, küçük siyah seramik kaplarda ya da biraz daha büyük bambu kaplarda hazırlanıyor. Bahçelerin hazırlanış süresi, büyüklüğüne ve kullanılan bitki türlerine göre değişiklik gösteriyor. Bahçelerin ahşap modellerle birlikte ana hatlarıyla hazırlanması birkaç günlük zaman dilimine yayılıyor. Ancak, bitkilerin kaplarına alışması, ağaçların arzu edilen forma kavuşup istenilen görsel kaliteye ulaşması haftalar alabiliyor.
BAKIM ZAMANI
Minyatür bahçeler, her bahçe gibi bakım ve sevgi istiyor elbet. Ama onlar büyüklerine göre daha zahmetsiz. Çok özel bir bakım gerekmiyor. Sadece dikkatle yapılacak bir sulama ile bitkiler uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebiliyor.
Ek olarak yapılması gereken işlemler; bahçenin çimlerini, yani yer örtücü bitkilerini uzadığında biçmek ve dilerseniz minik ağacınızın uzayan dallarını budamak. Bunlar da zaten insanı en çok mutlu eden detaylar. Emre Bey el emeği ile yaptığı bu güzel bahçeleri internet üzerinden satıyor. Fiyatları da 70-200 TL arasında değişiyor. Ne dersiniz? Sevdikleriniz için çok değişik bir hediye olmaz mı?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları