loading
close
SON DAKİKALAR

Aylin Nazlıaka; Suya yapılan yüksek zamlarla insanların bu temel ihtiyacı kısıtlanmış olmuyor mu?

Aylin Nazlıaka;  Suya yapılan yüksek zamlarla insanların bu temel ihtiyacı kısıtlanmış olmuyor mu?
Tarih: 07.02.2015 - 13:21
Kategori: Siyaset

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Bütünşehir yasası sonrası su fatura bedellerine yansıyan miktarlara ilişkin soru önergesi sundu...

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Bütünşehir yasası sonrası su fatura bedellerine yansıyan miktarlara ilişkin soru önergesi sundu... 

'Kamuoyunda bütünşehir yasası olarak bilinen, on üç ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi altı ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair 6360 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesinin sınırları il mülki sınırları olarak değişmiştir. Kanunun yürürlük tarihinden sonra belde belediyeleri kapatılırken, ilçelerin su ve kanalizasyon işleri de büyükşehir belediyelerine aktarılmıştır.

Daha etkin hizmet verileceği iddiasıyla çıkartılan yasanın üzerinden henüz bir yıl geçmeden ciddi sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Yasanın asıl yaratacağı yıkımın ise ilerleyen yıllarda ortaya çıkacağı belirtilmektedir. Özellikle beldelerden kent merkezine yaşanan göç, hizmet alanının genişlemesiyle verilemeyen belediye hizmetleri bu iddiayı doğrular niteliktedir. Söz konusu yasa ile Türkiye’de kırsal kalkınma ve atıl kaynakların ekonomiye kazandırılması rafa kaldırılmıştır.

Bu yasayla birlikte mücavir alanı içinde kalan tüm yerleşim yerlerinin su ve kanalizasyon işleri ve hizmetleri büyükşehir belediyesine devredilmiştir. Yasa yürürlüğe girmeden önce ilçelerde su fiyatları ilçenin koşullarına göre ilçe belediye meclisleri tarafından belirlenmekteydi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle bu tarifeler Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla belirlenmeye başlanmıştır. Faturalara atık su bedeli, şube yolu, fatura okuma bedeli vb kalemler de eklenmiştir. Tarife değişikliği, faturaya eklenen yeni kalemler nedeniyle ilçelerimizde su faturalarına yüzde 100’leri bulan artışlar ortaya çıkmıştır.

Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin yıllardır öz kaynaklarıyla ya da İller Bankası paylarıyla gerçekleştirildiği yatırımları devralıp buradan yüksek gelir elde etmektedir. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesine yeni bağlanan ilçelerimizde suyla ilgili herhangi bir alt yapı yatırımının gerçekleşmediği görülmektedir.' diyerek İçişleri Bakanı Efkan Ala'dan sorularına cevap istedi...

Nazlıaka'nın soruları:

1- 5216 Sayılı Kanun ve 6360 Sayılı Kanun ile mahalle statüsü kazanmış belde ve köylerde Ocak 2014 ve Şubat 2014 tarihlerinde vatandaşlarımız suyun metre küpüne kaç lira ödemekteydi? 5 Şubat 2015 tarihi itibariyle bu yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlarımız suyun metre küpünün faturaya yansıyan tutar üzerinden kaç lira ödemektedir? Bu yerleşim yerleri bütünşehire bağlandıktan sonra ek olarak su faturalarına hangi giderler eklenmiştir? Bu giderlerin su faturasına yansıyan metreküp fiyatına oranı nedir?

2- 6360 Sayılı Kanun ile ASKİ’ye bağlanan ilçelerimiz hangileridir? Bu ilçelerimizde Ocak 2014 ve Şubat 2014 tarihlerinde vatandaşlarımız suyun metre küpüne kaç lira ödemekteydi? 5 Şubat 2015 tarihi itibariyle bu yerleşim yerlerinde oturan vatandaşlarımız suyun metre küpüne faturaya yansıyan tutar üzerinden kaç lira ödemektedir? Bu yerleşim yerleri bütünşehire bağlandıktan sonra ek olarak su faturalarına hangi giderler eklenmiştir? Bu giderlerin suyun faturaya yansıyan metreküp fiyatına oranı nedir?

3- Bütünşehir yasasıyla birlikte Ankara’nın dış ilçelerinde su fiyatlarında yüzde yüzlere varan artışlar olduğu ifade edilmektedir. Bu ilçelerimizde Bütünşehir yasasıyla birlikte su fiyatlarında yaşanan artış oranı nedir?

4- Su kısıntı yapılamayacak en temel tüketim maddesidir. Temel insan hakkıdır. Su kullanımı zorunlu olan, günlük hayatı etkileyen en temel tüketim maddesidir. Suya yapılan yüksek zamlarla insanların bu temel ihtiyacı kısıtlanmış olmuyor mu?

5- Ankara Büyükşehir Belediyesi suya yaptığı zamlarla, Ankaralıların milyonlarca dolarını aktardığı Kızılırmak Projesi gibi yanlış su politikalarının faturasını halka mı ödetmektedir?

6- Kızılırmak suyunu getirmek için 2014 yılında ödenen elektrik faturasının tutarı nedir? Aylara göre dağılımı nedir?

7- 6360 sayılı kanuna göre ASKİ’ye bağlanan ilçelerde 2014 yılında yapılan su yatırımlarının tutarı ve ilçelere göre dağılımı nedir? 2015 yılında bu yatırımların toplamı ve ilçelere göre dağılımı nedir? ASKİ 2014 yılında bu ilçelerden ne kadar su geliri elde etmiştir? İlçelere göre dağılımı nedir? 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları