loading
close
SON DAKİKALAR

Bağnaz damara alaycı eleştiri

Bağnaz damara alaycı eleştiri
Tarih: 12.02.2012 - 22:21
Kategori: Kültür & Sanat

Kerem Akça, bu hafta vizyona giren filmleri değerlendirdi

90’larda diyalog komedisi alanındaki faaliyetleriyle çıkış yapan Kevin Smith, burada son yıllarda farklı türlerde sürdürdüğü işlevlerine devam ediyor. Ancak “Şeytanın İni”, “Zoraki Takip” ve “Babasının Kızı” kadar alanında safkan ve klişe bir örnek değil. Aksine yönetmen belli ki “Dogma”vari bir dini taşlamaya el atarken, eleştiri oklarını da Amerikan toplumundaki homofobik bakışa yönlendirmek istemiş. Bu bağlamda bozucu bir okült korku filmi ile çıkagelirken, onu ‘polisiye’ kalıplarıyla da sarıp bir tür harmanı ile dikilmiş karşımıza. Smith’in araya giren diyalog komedisi meyilli karakterlerin ilişkisindeki iyi-kötü mücadelesini bozması ise hiç ama hiç sürpriz değil! 

en ‘bozucu’ filmi olarak anılabilir. Bu noktada da yönetmenin filmografisinin ‘dini taşlama’ ayağı “Dogma” (1998) ile daha bir akraba gibi. Aslında son dönemde melodram, polisiye gibi alanlara girmesinin ardından burada gerçek anlamda bozucu bir okült korku filmine imza atması ilgi çekici bir şahsiyet olduğunu kanıtlıyor yeniden.

Otuzuncu dakikaya kadar her şey normal
Zira filmin ilk 30 dakikalık kısmı, eşcinsel olduğu iddia edilen böylesi filmlerde ‘doğrandığı’nı bildiğimiz birtakım gencin yakalanıp ‘bir mekan’a götürülmesine ayrılmış. Oraya kadar da onların sakarlıklarını ve seks arayışlarını izliyoruz. Aile ilgisizliğine de meyleden ergenliğe geçiş hikayesini pürüzsüz yansıtıyor Smith. Tek fark HD’nin son icadı RED ile filmini elde tutulan ‘gri’ tonlu bir kamerayla çekmiş olması kendisinin.

Ancak bunların eşcinsellik karşıtı okült bir grup tarafından kilisemsi bir eve hapsedilmelerinin devamında asla beklenenler olmuyor. Bu yolda seyirci bir anda Michael Parks’ın bu ‘şeytana adak yakma’ işlevli kimliğiyle ve bitmek tükenmek bilmeyen diyaloglarıyla darmadağın edilmiş. Böylece Smith, “Ecelle Yarış” (“Race with the Devil”, 1975), “Gizemli Ada” (“The Wicker Man”, 1973), “Korku Çocukları” (“Children of the Corn”, 1984), “İçten Gelen” (“From Within”, 2008) gibi bilinen örneklerini gördüğümüz bu korku alt türünden seslenme amacını yerine getirmiş.

Korku ile polisiye ‘Smithesk’ karakterlerle yıkılmış
Fakat bu noktadan sonra bozucu hamlelerini en az ikiyle daha çarpmış. Zira Michael Parks’ın ‘rahip’ karakteri ile John Goodman’ın ‘polis’ karakterini, kendi diyalog komedisinden alışık olduğumuz karakterleriyle aynı işlevi görür şekilde konumlandırmış. Anlayacağınız türün atardamarını bozarak araya iki aykırı ve bozucu tipleme yerleştirmiş.

Aslında bu durumun ikinci kısımdaki ‘polis ile çatışma sahnesi’nin gore (kanlı) haline yansıdığı da söylenebilir. Zira ilk bölümdeki ev içi koşuşturmacada bakış açıcı kamerası, snoary cam ve steadicam gibi aygıtlarla dökülen kan oranı, burada kalıbına uygun silahlı çatışmalara malzeme olmuş. Böylelikle yönetmen, polisiye ile okült korku filmini iç içe sokarak işlevlerini sürdürmüş.
Hepsi de homofobik Amerika’nın güneyinden kopma insanların bu varlığını aydınlatmak için aslında. Zira okült korku filminin temelinde ‘dini inanış’ meselesinin şaşırtıcı köktenciliği vardır. Muhtemelen Smith, bu hikayeyle yola çıktığında böylesi toplumsal bir yaraya parmak basmak istemiş. Bu durum da stüdyo katkısının uzağında bir eser getirmiş karşımıza. Bunu Goodman ile Parks’ın diyaloglarıyla bozması ise yönetmenin bir bakıma günümüz korku filmlerinin gereksiz şiddet ve ergen kimliği muamelesine tepkisi niteliğinde.

“Şeytanın İni”, ilerleyen dönemde kült bir eser olarak anılabilir. Ancak kesin bir şey var o da Smith’in, “Babasının Kızı” (“Jersey Girl”, 2004) ve “Zoraki Takip”te (“Cop Out”, 2010) uzaklaştığını gördüğümüz wisecrack (diyalog) komedi geleneğinde çok da uzağa gitmediği gerçeği. Zira bunlar iki kafadar filmi ve melodram alanında keskin örneklerdi. Bu film ise bozucu bir okült korku filmi.

Künye:
Şeytanın İni (Red State)
Yönetmen: Kevin Smith
Oyuncular: Michel Angarano, Michael Parks, Kyle Gallner, John Goodman, Melissa Leo, Kerry Bishé, Alexa Nicholas
Süre: 88 dk.
Yapım Yılı: 2011

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları