loading
close
SON DAKİKALAR

Bartın'da Milli Eğitim Müdürünün Tiyatro Ayıbı

Bartın'da Milli Eğitim Müdürünün Tiyatro Ayıbı
Tarih: 12.02.2012 - 16:13
Kategori: Kültür & Sanat

Bartın Belediyesi Tiyatro Grupları Sanat Yönetmeni, "Kentteki okullarda, çocuk tiyatrosu Oyunları oynayamıyoruz" dedi.

Bartın Belediyesi Tiyatro Grupları Yerel Basın Açıklaması;

Bartın basınına ve kamuoyuna,

30 yıllık tiyatro deneyimimizin son 20 yılını birçok zorluğa ve sorunlara rağmen inatla Bartın’da sürdürüyoruz. 

18 yıldır tiyatro festivali düzenliyor ve ulusal yada uluslararası festivallerde Bartın’ı en iyi şekilde temsil ediyoruz. 

Bu 20 yılda yaratıcı drama üzerine görev bilerek hem çocuklarla hem de belirli zamanlarda öğretmenlerle de çalışmaktayız.

Bu yirmi yılın ilk 15 yılında da Çocuk Tiyatrosu da yapmaktaydık. Son beş yıldır yapamıyoruz. 

Bunun gerekçesini iki hafta önce Valiliğin düzenlediği Bartın’ın il oluşunun 20. yılı toplantısında belirttik. Dedik ki; 

“Çocuk oyunlarını oynamadan önce İl Milli Eğitim Müdürlüklerine oyun metinleri verilir, çocuklara uygun olup olmadığını bir kurul inceler, 

uygunsa onay yazısı alınır ve okullarla iletişim kurularak oynanırdı. Son yıllarda yalnızca Bartın Milli Eğitimin Müdürlüğü ve Karabük, 

Kastamonu, Zonguldak   Milli Eğitim Müdürlüklerinde  (Birbirlerine şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcıları alan veren iller) 

onaya bir  ibare eklenmektedir. Bu ibare  –eğitim-öğretimi aksatmadan okul saatleri dışında okul müdürü sorumluluğunda- şeklindedir.  

Bu ibare  sayılan bu iller dışında başka hiçbir ilde yoktur. Sözgelimi Ankara’da yoktur, Antalya’da yoktur, İstanbul’da yoktur, İzmir’de yoktur. 

Bu ibareden dolayı okul saatleri dışında bırakın öğrencileri özellikle kırsal okullarda öğretmen ve idarecileri dahi okulda olmadığından oyunların oynanamadığı yada aynı ibarede yer alan okul müdürü sorumluluğunu okul müdürlerinin haklı olarak kabul etmediklerini, yine bu ibaredeki en büyük yanlışlığın tiyatronun eğitim-öğretime engel olması düşünüldüğü aslında tam tersi eğitim-öğretime destek tıpkı resim, müzik gibi bir sanat olduğu. Bunun en büyük kanıtı İlköğretimde zorunlu seçmeli ders yaratıcı dramanın çoğunlukla tiyatro kaynaklarından beslenen bir ders olduğu, tüm bunlar yetmezmiş gibi ilköğretimde yer alan gezi-gözlem ve inceleme bölümünde müfredatta yer alan çocukların birlikte müzeye, sinemaya ve tiyatroya gitmesi bölümüne de aykırı olduğu. Çocuklar için birlikte olma, kalabalık yerlerde davranış geliştirme ve bir sanat etkinliğini izlemenin önemli olduğu da düşünüldüğünde bu ibarenin çok yersiz olduğunu” belirttik

01.11.2011 tarihinde saat 14:30 da Bartın Valiliği Binasındaki Salonuna Küre Dağları Milli Parkı ile ilgili toplantıya  davet edildiğimiz için gittik. 

Bartın İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt salona geldi ve yerine oturmak için yanımızdan geçerken “Geçen bize bir şeyler söylemişsin”  dedi. 

Bizde son beş yıldır çocuk tiyatrosu yapılamamaktadır dediğimizde bize okullarda çocuklar yapıyor dedi. 

–Okulda yapılan müsamere çalışmaları önemlidir ve olmalıdır. Zaten hangi okul yardım isterse yılardır gönüllü olarak yardım etmekteyiz. Ama birikimli, kostümü, dekoru, afişi özenli,  çocukların ağırlanması, en ücra köylere kadar ulaşmaya çalışarak oyunların oynanması ve çocukların uğurlanması ile “Çocuk Tiyatrosu” ayrı bir iştir. Çocuklarla tiyatro yapmakla Çocuk Tiyatrosu aynı şey değildir-

Biz kendisine toplantı başlayacağı için sonra konuşacağımız ilettik. Toplantı bitti ve ne olduysa işte ondan sonra oldu.

Bartın Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, kendisine yaklaştığımızda daha ağzımızı açmadan Vali Yardımcısının ve 

Türkiye Ormancılar Derneği Temsilcisi Erdoğan Atmış’ın  yanında birden bağırarak, 

“Okullarıma girmeyin,  öğretmenlerimle görüşmeyin çocuklara tiyatro miyatro istemiyoruz. Hiçbir şekilde sizi dinlemem. 

Bir daha gözüme görünmeyin. Siz kimsiniz ki?” diyerek hem bağırmış hem yaptığımız sanatı hem de bizi aşağılamıştır.

Şimdi bu müdüre sorularımız var.

Milli Eğitim Müdürlüğü, Okullar, Öğretmenler ve Öğrenciler sizin İmparatorluğunuz mudur? Hatta sizin babanızın malımıdır?
Okullardan bize gönüllü olarak velilerin gelip kayıt yaptırdığı öğrencileri, sizin hiçbir katkınız olmadan yine mesai saatleri dışında gelip gönüllü tiyatro yapan veya. Eğitimde Drama üzerine eğitim görmek isteyen öğretmenlerimize nasıl engel olmaya çalışacaksınız?
Okullarıma girmeyin dediniz. Okullarınıza kitap-dergi pazarlamacıları, -belki de yetkinliğiniz giderek azaldığı için çoğalan- dershane temsilcileri kadar sanat insanlarının da girme hakkı vardır. Bir okula girersek nasıl engel olacaksanız. Okul müdürleri ve öğretmenlerimizi de tehdit mi edeceksiniz? 
Hiçbir eleştiriyi yada sorunu dinlemeden kurum idareciliği nasıl yapılmaktadır?
 
Şimdilik  Bartın Basınına ve kamuoyuna iletiyoruz bize yapılan bu davranıştan dolayı Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt tüm bu sözlerini geri almalı ve bizden özür dilemelidir. Bu kentin çocuklarından, öğretmen ve idarecilerden, Türk Tiyatrosu’ndan da özür dilemelidir.

Bu Kentin Çocuklarının da diğer 70 ilimizdeki çocuklar kadar Çocuk Tiyatrosu hakkıdır. Bu nedenle derhal bu konuda çevre iller ve Bartın, diğer illerden bir bilgi alıp (Biz diğer illerdeki tiyatrolardan bilgi alıyoruz) Engel olucu değil destek olucu onayların yeniden çıkmasını sağlamalıdır.

Eğer bu iki durumla ilgili bir iyi niyet göremezsek bu giderek büyüyen bir kampanya halinde Ulusal ve Uluslararası tüm yapılara ulaştırılarak genişletilecektir. Kimsenin Valilik gibi önemli bir kurum binasında sanat emekçisini azarlamaya, aşağılamaya, tehdit etmeye hakkı yoktur. Haddi değildir. Had bilmeme ve cehalete bir kez daha karşı duruyoruz.

Tiyatroma Dokunma !

Yaşasın Tiyatro, Yaşasın Sanat !

Bartın Tiyatrolar Platformu

Bartın Bölge Tiyatrosu-Bartın Sanat Tiyatrosu-Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları