loading
close
SON DAKİKALAR

Belediyeler çöpü altına dönüştürecek

Belediyeler çöpü altına dönüştürecek
Tarih: 11.02.2012 - 23:56
Kategori: Çevre

Kentlerden kaynaklanan sera gazı salımlarının kaynağı olan atık sektörü, kentlerin düşük karbonlu geleceğe adım atması için önemli bir potansiyel oluşturuyor.

Yerel yönetimler geliştirecekleri entegre çözümler ile atıkları dönüştürerek atık kaynaklı salımların büyük ölçüde azalmasına olanak sağlayabiliyor.

Ankara, İstanbul ve Gaziantep’te olmak üzere Türkiye’de 5 adet atıktan enerji elde eden tesis bulunuyor.

Bölgesel Çevre Merkezi (REC-Regional Environmental Center) Türkiye, dünya belediyelerinin yeşil teknolojileri kullanarak hem karbondioksit salımlarını azalttığına hem de kuracakları sistemler ile yeni bir kaynak sağlama fırsatı yakaladıklarına dikkat çekiyor.

Merkezden yapılan açıklamada, Türkiye’nin cari açığındaki en büyük oranının enerji giderleri olduğu belirtilerek “Bu çerçevede en önemli konulardan biri atıklardan enerji elde edilmesi. Yeşil teknolojileri kullanarak belediyeler, hizmetlerine kaynak sağlamanın yanında en büyük sorunlarından biri olan atık sorununu da çözmüş olacaklar” denildi.

2008’den itibaren Türkiye’nin sera gazı salımlarının yaklaşık yüzde 8-10’luk bölümünün atık sektöründen kaynaklandığına vurgu yapıldı. Türkiye’nin toplam nüfusunun  yüzde 80’ine yakın bir kısmının kentlerde yaşadığı, belediyelerin yüzde 95’inin atık hizmeti verdiği, atık bertarafında en yaygın kullanılan yöntemin düzenli depolama ve çöp sahaları olduğu anlatıldı.

2008 yılı içerisinde kent kaynaklı atık miktarı 1990’a göre 2.5 kata yakın artış gösterdiği, sera gazı salımlarının da atık miktarına bağlı olarak arttığı belirtilerek Türkiye’de sadece 3 şehirde 5 merkezin çöpten enerji elde ettiğine dikkat çekildi.

Merkezden yapılan açıklamaya göre, 2009’da Ankara Mamak ve Sincan katı atık düzenli depolama tesislerinden çıkan metan gazını elektrik üretiminde değerlendirerek 520 bin ton karbondioksit eşdeğeri metan tasarrufu sağladı. İstanbul’da kullanılan çevreci teknolojiler ile yılda 1 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salım tasarrufu gerçekleşiyor.

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD), 15 Kasım’da İstanbul Hilton Oteli’nde gerçekleştireceği “Türkiye’de Sürdürülebilir Kentler: Düşük Karbonlu Sürece Geçiş Nasıl Yönetilir?” başlıklı bir konferansta belediyelere kaynak sağlayacak yeni uygulamalar da yer alacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları