loading
close
SON DAKİKALAR

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'tan, YK Enerji Şirketi tarafından yapılan kamuoyu açıklamasına cevap geldi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'tan, YK Enerji Şirketi tarafından yapılan kamuoyu açıklamasına cevap geldi
Tarih: 29.07.2023 - 13:44
Kategori: Çevre

YK Enerjinin 28 Temmuz'da yaptığı Kamuoyu Açıklamasına Bodrum belediye Başkanı bir açıklama ile cevap verdi.

YK Enerji Şirketi tarafından yapılan Kamuoyu Açıklamasına cevap.

Sayın Yetkililer..

Yaptığınız kamuoyu açıklamasının başında, 1987 yılından itibaren yerli kaynaklarımızı kullanarak ülkemizin enerji ihtiyacını karşıladığınızı ve başta faaliyet bölgeniz olmak üzere ülke ekonomisi ve halkımızın refahı için katma değer sağladığınızı, özellikle belirtiyorsunuz ancak, her ne hikmetse su konusundan tek bir kelime dahi söz etmiyorsunuz.

Şirketinizin işlettiği iki termik santral, Bodrum’un iki yıllık su ihtiyacını bir yılda kullanıyor ve böylece Türk Turizm Sektörü’nün gözbebeği olan dünya markası Bodrum, şirketinizin sayesinde susuzluktan kıvranıyor.

Siz ülkemizin enerji ihtiyacının %2.5 oranındaki kısmını üreteceksiniz diye 3500 yıllık bir antik kent çöle dönüşsün ve insanları susuzluk içinde sürünsün mü ?

Açıklamanızda sanki bir lütufmuş gibi çoğunluğu bölge halkından olmak üzere 3100 kişiyi çalıştırdığınızı ve bunun aileleriyle birlikte 15 bin kişinin geçiminin sağlanması demek olduğuna vurgu yapıyorsunuz. Ne yani, rant uğruna ormanlarını, sularını talan ettiğiniz insanların yerine Afgan Mültecileri mi çalıştıracaktınız ? Bunu yapmadığınız için size minnet duymamız, teşekkür etmemiz mi gerekiyor?

Diyorsunuz ki, bu santraller yılda bir milyar Euro pozitif katkı sağlıyor. Doğrudur, sağlıyordur ama bu para zaten vatandaşlara değil, patronlarınız tarafından işletilen köprülerin, tünellerin ve havalimanlarının milyarlarca Euroluk garantili geçiş ödemelerine gidiyor.

Ayrıca, on binlerce ağacın canını alarak gerçekleştirmekte olduğunuz kömür madeni kazısı vahşetinden sonra atom bombası atılmış gibi bir görünüme ulaşan, içinde tek bir canlı bile kalmayan alanları yeniden ağaçlandırsanız ne olur ağaçlandırmasanız ne olur ?

Son olarak, size göre öyle olmasa da marifet, doğayı öldürdükten sonra rol icabı diriltmeye çalışmak değil, doğayı öldürmeden üretmek için var olmak ve çalışmaktır." dedi.

YK Enerji 28 Temmuz'da yaptığı Kamuoyu açıklamasında şunları söyledi;

"YK ENERJİ KAMUOYU AÇIKLAMASI

YK Enerji olarak, 1987 yılından itibaren, yerli kaynaklarımızı kullanarak ülkemizin enerji ihtiyacını karşılıyor, başta bölgemiz olmak üzere Türkiye ekonomisi ve halkımızın refahı için katma değer sağlıyoruz. Elektrik üretimi ve buna yönelik madencilik faaliyetlerimizi dünya standartlarına uygun, sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde yürütüyoruz.

Son günlerde bazı yayın organlarında yer alan haberlerde, sosyal medya paylaşımlarında ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda hakkımızda gerçeği yansıtmayan bazı iddiaların ortaya atıldığını üzülerek izliyoruz.

Konu ile ilgili olarak, kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirme ihtiyacı duymaktayız.

Cumhuriyet tarihinin en büyük enerji yatırımlarından biri olan Yeniköy Kemerköy Santralleri, toplamda 1.095 MW kurulu gücü ile ülkemiz elektrik üretiminde yerli kaynak baz yükünün yüzde 15’ini, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5’ini sağlamaktadır. Türkiye için stratejik değere sahip olan bu santraller ülkemizin büyük turizm bölgelerinden Güney Ege’de kullanılan elektriğin ise yaklaşık yüzde 62’sini karşılayarak çok önemli bir kamu hizmeti vermektedir.

Elektrik üretim ünitelerimizin tamamında baca gazı arıtma sistemlerinin Avrupa Birliği standartlarında geliştirilmesi ve verimlilik artışı için ülkemizdeki ilk ve tek rehabilitasyon yatırımını toplam 280 milyon Euro bedelle hayata geçirmiş bulunmaktayız.

İlk ünitesi 1987 yılında faaliyete geçen santraller bugün bölgenin en büyük işvereni konumundadır.

Büyük çoğunluğu bölge halkından olan 3 bin 100 kişi istihdam edilmekte ve aileleriyle birlikte yaklaşık 15 bin kişinin geçimini sağlamaktadır.

Santrallerde kullanılan yerli linyit kaynağı sayesinde sadece 2022 yılında 1,3 milyar m3 doğal gaz ithalatının önüne geçilmiştir. Bu sayede, cari açığın kapatılmasına her yıl 1 milyar dolar pozitif katkı sağlanmaktadır.

Kamuoyunun gündemindeki ruhsatlı maden sahamız içerisinde yer alan Akbelen ormanı, Orman

Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 93’ü endüstriyel odun üretimi fonksiyonlu, yüzde 7’si ise odun dışı ürün olarak planlamış ve ülkemizin birçok bölgesinde de var olan kesime tabi ekonomik fonksiyonlu plantasyon (ağaçlandırma) alanı olarak tanımlanmıştır.

Akbelen orman bölgesiyle ilgili yapılmış olan teknik inceleme raporlarında yer alan 1964 tarihli hava haritalarında görüleceği gibi söz konusu bölge büyük çoğunluğu sonradan yetiştirme bir orman olup, ekosistemi birbirine bağlayan özelliği bulunmamaktadır.

Akbelen ormanı bağlı bulunduğu Kayadere ve Karacahisar orman işletme şefliklerinin orman alanlarının yüzde 0.29’u kadardır. Milli park, tabiat parkı, sit alanı, muhafaza ormanı, gen koruma ormanı vb. ekolojik veya sosyo kültürel fonksiyonlu orman gibi özel nitelikli alanlardan değildir ve özel nitelikli alanlara komşuluğu bulunmamaktadır.

Akbelen ormanıyla ilgili açılan çeşitli davalarda 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu söz konusu süreçlerde yargısal bir engel kalmamıştır.

Özellikle belirtmek isteriz ki, burada üretilen enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilebileceği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Hem YK Enerji olarak bizim, hem de hissedarlarımızın ülkemizde yenilenebilir enerji alanında halihazırda çok önemli yatırımları bulunmaktadır. Ancak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile sürekli üretim yapabilecek teknolojiler henüz yeterince gelişmediği için, söz konusu kaynaklar bu ölçekte bir baz yük santralinin alternatifi olmaktan uzaktır.

Dolayısıyla Akbelen ormanı sahasında madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde santralimizde elektrik üretimi 2024 yılı içerisinde durmak zorunda kalacaktır.

Dünyada ve ülkemizde birçok örnekte olduğu gibi yer altı kaynaklarının üretime kazandırıldıktan sonra söz konusu alanlar rehabilite edilerek yeniden ekosisteme kazandırılması faaliyete girdiğimiz ilk günden itibaren öncelikli gündemlerimizden biri olmuştur. Bu çerçevede işletmesi tamamlanan maden alanlarında 1992 yılından bu yana 415 binin üzerinde ağaç dikimi yapılarak rehabilitasyon
başarıyla sağlanmıştır.

Ayrıca şirketimiz ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 2020 yılında imzalanan “Gönüllü Ağaçlandırma İş birliği” protokolüyle ülkemiz genelinde 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirilmiş ve söz konusu miktar 2000 futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk gelmektedir. Hedefimiz bu sayıyı 2025 yılı sonuna kadar 5 milyona çıkarmaktır.

YK Enerji çalışanları, hissedarları ve paydaşları olarak bizler de tüm yurttaşlarımız gibi en üst düzeyde çevre bilinci ve hassasiyetine sahibiz. Kurulduğumuz günden bu yana yasalara, insana ve çevreye uyumlu bir şekilde ülkemiz için hayati önem taşıyan ve bir kamu hizmeti olan elektrik üretimini kesintisiz sürdürmek için 7/24 çalışmaktayız. Binlerce çalışanımızla beraber bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı bilinçle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirterek, tüm ilgilileri de aynı sorumluluk bilinciyle davranmaya davet ediyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız." denildi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları