loading
close
SON DAKİKALAR

Burdur Gölü hızla kuruyor

Burdur Gölü hızla kuruyor
Tarih: 11.02.2012 - 23:38
Kategori: Çevre

Son 35 yılda üçte biri çekilen Burdur Gölü tamamen kuruma tehlikesi ile karşı karşıya.

Gölü koruyabilmek için 2007 yılından beri havzada çalışmalar yürüten Doğa Derneği, yaklaşan tehlikeye bir kez daha dikkat çekmek için hafta sonu Burdur Gölü’ne Sadakat Yolculuğu gerçekleştirdi. İstanbul, Ankara, Hasankeyf, Şanlıurfa ve Hatay’dan cuma günü yola çıkan sadakat yolcuları cumartesi günü artık çöle dönen gölde buluştu. Bir zamanlar suyla kaplı olan gölün tabanına yatarak “S.O.S” yazısı oluşturan gönüllüler, doğanın yardım çığlığını tüm Türkiye’ye duyurdular.

Burdur Gölü, Türkiye’nin 305 Önemli Doğa Alanları’ndan birisi. Yakın geçmişe kadar nesli dünya ölçeğinde tehlikede olan dikkuyrukların yüzde 70’inin kışlama alanıydı. Kışlamak için gölü kullanan dikkuyrukların oranı her yıl azalıyor. Burdur Gölü’nü besleyen en büyük akarsu olan Bozçay üzerinde 14 baraj ve gölet bulunuyor. Yapımı kısa süre önce tamamlanan Karaçal Barajı’nın su tutmasıyla birlikte Bozçay ile Burdur Gölü arasında su ilişkisi tamamen kesildi. Bu süreçte göl seviyesinde 12 metre 25 cm’lik alçalma meydana geldi ve gölün yüzey alanı 228 kilometrekareden 153 kilometrekareye geriledi.

Burdur Gölü kurursa...

Gölün kuruyunca çevresindeki tüm ekosistem olumsuz yönde etkilenecek. Burdur nüfusunun yüzde 60’ı geçimini tarımla sağlıyor. Eğer göl kurursa iklim daha da karasallaşacak ve erken ilkbahar donlarındaki artışa bağlı olarak meyvecilik zarar görecek. Yem bitkileri azalacağı için hayvancılık da etkilenecek. Nem kaybının artması birim alanı sulamak için daha fazla su kullanılmasına yol açacak. Rüzgar erozyonuna bağlı toz bulutları yöre halkının sağlığını da bozacak. Havzada yöre halkı ile birlikte çalışan Doğa Derneği, gölü kurtarabilmek için yönetim planının havzadaki tüm faaliyetleri kapsayacak şekilde genişletilmesini ve uygulanmasını öneriyor. Çünkü mevcut plan, gölü kurutan çevresindeki faaliyetleri gözardı edip sadece göle odaklanıyor. Tüm sulu tarım alanları da göl için risk. Doğa Derneği, kuru tarım veya tasarruflu sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışıyor. Bu kapsamda göl çevresinde damla sulama yönteminin kullanıldığı 3 pilot projeye destek veriyorlar.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları