loading
close
SON DAKİKALAR

Burdur Gölü'nde alarm!

Burdur Gölü'nde alarm!
Tarih: 11.02.2012 - 20:26
Kategori: Çevre

Burdur Gölü'nün üçte biri, son 35 yılda kurudu. Böyle devam ederse yakın bir gelecekte göl, haritadan silinmiş olacak

Ellerimizi kavuşturup bu duruma seyirci mi kalacağız yoksa elbirliğiyle gidişata ‘dur’ mu diyeceğiz! İşte Tarkan’ın kurtarma çalışmalarına destek vererek gündeme taşıdığı Burdur Gölü gerçeği...

Anadolu’daki nice sulak alan, yıllar içinde tarihe ve toprağa karıştı. Akşehir Gölü’nün, Tuz Gölü’nün ve daha pek çoğunun kurumasına seyirci kalındı. Oralarda doğanın rengi soldu, bereket kalmadı, yaşamın yerini ölüm aldı... Çünkü önce hayvanlar, sonra insanlar terk etti bir zamanlar sulak olan alanları... Göller Bölgesi’nde bulunan, Burdur ve Isparta illeri arasında yer alan Burdur Gölü büyüklüğü açısından ülkemizde yedinci sıraya sahip. Ama aynı hazin son, Burdur Gölü’nü de bekliyor. 

Bir başka deyişle çanlar, Burdur Gölü için çalıyor. Kuraklık, gölü besleyen akarsulardaki suyun barajlarda tutulması, yeraltı sularının sondaj kuyularıyla aşırı miktarda çekilmesi, gölün sonunu hazırlamakta. Son 35 yılda Burdur Gölü sahip olduğu alanın üçte birini kaybetti ve su seviyesi 12 metre 25 santim düştü. Gölün kuruması belki dünyanın sonu olmayacak. Ama küçük çaplı bir çevresel felaket yaşanacak. 

Gölün tamamen yok olmasının yol açabileceği sonuçlara bakalım: Dünyada sadece burada yaşayan Burdur dişli sazancığı adlı balığın nesli yeryüzünden tamamen silinecek. Nesli tehlikede olan dikkuyruk ve öteki sukuşu türlerinin yaşam alanı daralacak. İklim karasal olacak, nem kaybı yaşanacak. Böylece tarım ve hayvancılık büyük zarar görecek. 

Rüzgar erozyonuna bağlı toz bulutları nedeniyle köylerde ve kent merkezinde üst solunum yolu rahatsızlıkları başgösterecek. Doymayan ve sağlıklı yaşama hasret kalan yöre insanı başka kentlere göçe zorlanacak. Neyse ki Burdur Gölü için henüz çok geç değil. Doğa Derneği “Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi” ile bunu başarmayı hedefliyor. Bunu yaparken de duyarlı insanların desteğini alıyor. Popstar Tarkan da bunlardan biri. Hasankeyf’ten sonra Burdur Gölü için de yardım çalışmalarına katkıda bulunan Tarkan sayesinde göl, en azından gündemden düşmüyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları