loading
close
SON DAKİKALAR

Çanakkale'nin atık suları, güneş enerjisiyle arıtılıyor

Çanakkale'nin atık suları, güneş enerjisiyle arıtılıyor
Tarih: 23.02.2019 - 17:06
Kategori: Çevre

Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'nin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan şebeke bağlantılı güneş enerjisi santrali elektrik üretimine başladı.

Çanakkale Belediyesi’nin kurduğu Çanakkale Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi’nin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması amacıyla hemen yanında bulunan 14 bin 550 m2’lik alanda kurulan şebeke bağlantılı güneş enerjisi santrali törenle hizmete açıldı. Kurulan bu santral ile Atık Su Arıtma Tesisi elektrik enerjisi ihtiyacının tamamının karşılanacağı gibi fazla üretim, dağıtım şebekesine verilerek Belediyeye maddi kaynak da sağlanmış olacak.

300 HANENİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

enerjigunlugu.net'in haberine göre 1071,84 kWp kurulu gücündeki santral yaz aylarında yaklaşık 300 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kadar elektrik üretecek. 14 Ocak 2019 tarihi itibari ile santralin TEDAŞ kabulü yapılırken, UEDAŞ’a da enerji satışı başladı. Ocak ayı içerisinde 15 günlük yaklaşık 20.000kWh (kilowattsaat) elektrik üretimi yapıldı.

"ÇEVRE PROJELERİNE ÖNCELİK VERİYORUZ"

Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sağlıklı bir kentleşme için öncelikle altyapıya önem verdiğini, bu kapsamda çevre altyapılarını da çalışma programına dahil ettiğini belirterek, çevresel anlamda Çöp Deponi Alanı ve Atık su Arıtma Tesisi olmak üzere iki öncelikli projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Gerçekleştirdikleri bu çevreci yatırımların ihtiyaçlarına da çevreci çözümler yarattıklarını ifade eden Gökhan, bu kapsamda tesisten çıkan çamurun yüzde 90 oranında kurutulduğu Çamur Kurutma Tesisi’nin tamamen güneş enerjisi ile çalışan bir teknikle kurulduğunu söyledi. Bu kapsamda Şebeke Bağlantılı Güneş Enerjisi Santrali’nin de kısa bir süre içinde hayata geçirildiğini belirten Gökhan, “Burada özetle, yılda üretilen enerjinin sadece yarısını tüketeceğiz. Diğer yarısını da sisteme verip, oradan da gelir elde etmiş olacağız. Tesis çok kısa bir süre önce hizmete başladı. Bu kısa kış günlerinde, havaların kapalı olmasına rağmen yine de Atık su Arıtma Tesisinde tükettiğimiz enerjinin üzerinde bir üretim yaptık. İleride günler uzadığında, güneşli gün sayısı arttığında üretimimizi de arttırmış olacağız” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları