loading
close
SON DAKİKALAR

Canlı türleri küçülüyor

Canlı türleri küçülüyor
Tarih: 12.02.2012 - 18:37
Kategori: Çevre

İklim uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, küresel ısınma bazı bitki ve hayvan türlerinin küçülmesine yol açabilir.

Bilimsel makalenin yazarları David Bickford ve Jennifer Sheridan, bazı araştırmalara göre 2100 yılına dek ortalama ısının 7 dereceye kadar yükselebileceği bulgularına işaret ediyor.
 
Uzmanlar, insanların gıda zincirinin parçası olan bazı tahıl ve deniz canlılarının da bu durumdan etkilenmesi halinde, artan nüfusu doyurmanın zorlaşabileceği uyarısında bulundu.

Bickford, "Eğer gıda üretenler, tüketenlerden hızlı küçülürse, tüketiciler hastalıklara açık hale gelebilir, doğum oranları düşüp ölüm oranları yükselebilir" dedi.

Araştırmalarını son yüz yılda elde edilen verilere dayandıran uzmanlar, dünyadaki canlıların büyük bölümünü oluşturan soğukkanlı canlıların değişimden özellikle olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor.

Küçülme hem karada hem suda yaşayan canlılarda görüldüğü zaman ise, bu canlılar için su kaybı ve susuz kalıp kuruma riski artıyor.

Otlardan ağaçlara, kurbağalardan martılara ve geyiklere pek çok canlıda bu sürecin görüldüğünü kaydeden uzmanlar, kutuplardaki buzulların azalması dolayısıyla kutup ayılarının da küçülmeye başladığını öne sürüyor.

55 milyon yıl önce benzer bir dönemden geçildiğini kaydeden uzmanlar, ısının yüzde 3-7 arasında artıp yağışın yüzde 40 azaldığı bu dönemde, böcek, arı, örümcek ve karınca gibi omurgasız canlıların yüzde 50-70 arasında küçüldüğünü hatırlatıyor.

Yazıda, ısınmadan kaynaklanan küçülmenin en uç noktada, türün soyunun tükenmesine yol açabileceği kaydediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları