loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Arnavutköy Devlet Hastanesi ile ilgili araştırma önergesi

CHP Arnavutköy Devlet Hastanesi ile ilgili araştırma önergesi
Tarih: 18.06.2012 - 15:28
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP'li Demir, İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesinde peş peşe ölen hastanın ölüm nedenlerinin araştırılması için önerge verdi...

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Nurettin Demir, ocak ayında İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesinde 36 saat içinde peş peşe ölen hastanın ölüm nedenlerinin araştırılması ve bu kurumda sağlık çalışanlarına mobbing yapıldığının önlenmesi amacıyla olay hakkında ‘’Meclis Araştırması’’ açılması için önerge verdi.



Demir önergesinde gerekçe olarak aşağıda yer alan ifadeleri kullandı.



İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesi’nde gerekli şartları oluşturulmayan yoğun bakım ünitesine hasta kabul edildiği, 3. basamakta tedavisi gereken hastaların sevk edilmediği, yaklaşık 40 m2 alanı olan birime 6 yoğun bakım yatağı konduğu, enfeksiyon amili olan hastaların alındığı izolasyon odasının olmadığı, yeterli temizlik personeli olmadığı ve yeterli malzeme sağlanmadığından hastaların “EX olduğu” yani öldüğü belirtilmiştir. Sayıştay’ın 2005-2008 yıllarında verdiği raporlara rağmen gerekli düzenlemelerin zamanında düzenlemelerin yapılmadığı tespit edilmiştir.


a) Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan, “yoğun bakım ünitelerinin standartları”  2008/ 53 nolu genelge 25.07.2008 tarih ve 28223 sayılı yasası ile belirtilmiştir.



b) 20 Temmuz 2011 tarih ve 28000 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yataklı Sağlık Tesislerinde Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’in 5. ve 6. maddesine, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda uyulmadığı ve gerekli m2 alanların ve nitelikli personellerin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca 3. basamak hastaların 2. basamakta kabul edildiği görülmüştür.             


               
c)  Sağlık Bakanlığı tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Yoğun Bakım Servislerine Hasta Yatırılması hakkındaki 2011/26 sayılı genelge 01/04/2011 tarih ve 14712 sayı ile yayımlanmıştır. Bu maddede belirtilen Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan  “yoğun bakım servislerine hasta yatırılması” hakkındaki 2011/26 sayılı genelgeye uyulmadığı kaydedilmiştir. 


Sayıştay’ın 2005-2008 yıllarında verdiği raporlara rağmen, gerekli düzenlemelerin zamanında yapılmadığı tespit edilmiştir.



Ayrıca hastanede diyaliz cihazları olmasına rağmen cihazların kurulmadığı, hastane başhekiminin arkadaşı olan Özel Arnavutköy Hastanesi’ne hastaların yönlendirildiği, hastanede 5 kadın doğum uzmanı olduğu dönemlerde bile doğumhanenin açılmadığı ve hastaların dışarıya yönlendirildiği belirtilmiştir.  Arnavutköy Devlet Hastanesi’nde doğum yaptırılmadığı, sadece özel durumlarda hastaların “seksiyo”ya alınarak doğum yaptırıldığı görülmüştür.



200 yataklı olarak planlanarak açılmasına rağmen halen yaklaşık 90 yatak kapasite ile çalıştığı, hastanenin diğer yatak katlarının açılmadığı, hastane başhekiminin hasta bakmadığı, sağlık çalışanları üzerinde sürekli baskı kurduğu ve hakaret ettiği, gereksiz yere savunmalar isteyerek sağlık çalışanlarına ceza verdiği, fiziki şiddete yönelen eylemler yapıldığı iddia edilmektedir.



Bahsedilen hastanenin “borçluluk katsayısı” belirtildiği gibi ise kurum çalışanlarına şu an dağıtılan döner sermaye ödemesini gerçekleştirmesinin mümkün olmadığından, bu durumda daha sonradan çalışanlara geri ödemek üzere zimmet çıkartılabileceği belirtilmektedir.



34 GA 1224 plakalı kuruma hizmet için kiralan aracı hastanenin otoparkında değil, her sabah-akşam başhekimi evinden işe ve akşam işten eve götürdüğü de belirtilmektedir.



Adı geçen Arnavutköy Devlet Hastanesi ile Özel Arnavutköy Devlet Hastanesi başhekimlerinin arkadaş olmaları nedeni ile doğum hastaları ve diyaliz hastalarının buraya yönlendirilmesinin “tesadüf olmadığı” da iddialar arasındadır.  Arnavutköy Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yaşar Doğan’ın göreve geldiği tarih itibari ile Özel Arnavutköy Hastanesi’nin Kadın Doğum ve Diyaliz Hastalarındaki artış da merak konusudur.



Hastanenin giderinin gelirinin oranı arasında büyük farklılık olduğu ve 90 yataklı bir hastaneye göre 2012 yılı ilk 5 aylık hizmet alım rakamının 4.596.100.20 TL olduğu ifade edilmektedir. Buna karşılık hizmetlerin kaliteli verilmediği ifade edilmektedir. Ayrıca yapılan ihalelerin kuruma edinimi sırasında uygunsuzluklar olduğu ifade edilmektedir.



Yukarıdaki bilgiler dahilinde İstanbul Arnavutköy Devlet Hastanesi ile ilgili olarak araştırma yapmak, sağlık çalışanlarının sıkıntısını çözmek ve hastaların basit nedenlerden hayatını kaybetmelerini önlemek adına Meclis araştırması açılması kaçınılmaz olmuştur.

Vişne Haber Ajansı

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları