loading
close
SON DAKİKALAR

CHP Milletvekili Özgündüz soruyor

CHP Milletvekili Özgündüz soruyor
Tarih: 11.02.2012 - 19:37
Kategori: Siyaset

İstanbul Milletvekili Özgündüz Başbakan Yardımcısı Arınç’a Halkalı Ziraat Mektebi’nin İlim Yayma Cemiyeti’ne verilmesini sordu

İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

İstanbul Milletvekili Özgündüz, kurucuları arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da olduğu İlim Yayma Cemiyeti’ne yok pahasına verilen tarihi yapıyı sorduğu önergede şu ifadelere yer verdi:

“Tarihi geçmişi 1890‘lı yıllara uzanan Halkalı Ziraat Okulu; kurucuları arasında Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş gibi isimlerin yer aldığı “İlim Yayma Vakfına”, özel bir üniversite kurulması amacıyla 10 yıllığına tahsis edilmiştir. Okulun, vakfa tahsis bedeli ise kamuoyunda ayrıca tartışma konusu olmuştur. Halkalı Ziraat Okulu için ilk 5 yıl aylık 20 bin TL, ikinci 5 yıl da aylık 40 bin TL kira bedeli alınması kararlaştırılmıştır. 1890‘lı yıllarda kurulan ve ilk mezunlarını 1895 yılında veren, o dönemdeki adıyla Halkalı Ziraat Mekteb-i Alisi, 1930 yılında Halkalı Ziraat Mektebi adını almıştır. 

2001-2002 Öğrenim yılından itibaren peyzaj ağırlıklı öğretim yapması uygun görülerek, Zirai Üretim İşletmesi ve Peyzaj Meslek Lisesi adıyla eğitime devam etmiş; ancak, 2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılmış ve yerine Halkalı Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurulmuştur. Mezunları arasında İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif ERSOY, Türkiye‘de çay tarımını başlatan Zihni DERİN, Tarım Bakanları Tahsin COŞKAN ve Nihat İYRİBOZ gibi birçok ünlü kişi olan Halkalı Ziraat Okulu, bir asırlık hizmetleriyle tarım sektörünün gelişimine büyük katkılarda bulunmuştur. 

Halkalı Ziraat Okulu’nun içine düşürüldüğü durum pek çok açıdan tepkiyle karşılanmaktadır. Her şeyden önce; SİT alanı olan yapının, özel bir üniversite olması durumunda bozulacağı gerçeği demokratik kitle örgütlerinin tepki gösterdiği önemli bir konudur. Bu alanda kurulması planlanan yeni üniversitede zirai eğitim verilmeyecek olması ise ziraat mühendislerinin ve bu alandaki uzmanların tepkisini çekmektedir. 

En son ve en önemli olarak kamuoyunun kabul ettiği tepki ise Küçükçekmeceliler tarafından gösterilmektedir. Küçükçekmeceliler; nefes alacak, oksijen deposu olarak yakınlarında başka bir yerin kalmadığını ve olası bir depremde sığınılacak tek yer olarak Halkalı Ziraat Okulu’nun olduğunu ifade ederek, bu yerin ellerinden alınmasına tepki göstermektedir. Bu bağlamda:

1. Halkalı Ziraat Okulu, bahsi geçen vakfa nasıl tahsis edilmiştir? Buraya elde etmek için başka başvurular yapılmış mıdır? Bahsi geçen vakfın, Halkalı Ziraat Okulu’nu elde etme nedeni, kurucularının arasında Başbakan’ın olduğu iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

2. Okul arazisinin tahsis meblağı nasıl belirlenmiştir? Bu konuda hangi ölçütler kullanılmıştır?

3. SİT alanı olan okulun yerine bir üniversite kurulması amacıyla gerekli izinler alınmış mıdır?

4. SİT alanı ve köklü bir geçmişi olan yapının özel bir üniversite olması durumunda korunması olanaklı mıdır? Olanaklı ise bu koruma nasıl sağlanacaktır?

5. Küçükçekmecelilerin nefes alacak ve depremde sığınılacak son alan olarak gördükleri yerin korunması yerine bu vakfa verilmesinin nedenleri nelerdir?

6. Hakkında yürütmeyi durdurma ve iptal davası istemiyle dava açılan tahsis işleminin idarece iptali söz konusu mudur? Buranın Küçükçekmecelilerin ve İstanbulluların nefes alması ve depremde sığınılacak bir alan olarak kalması amacıyla çalışma yapılacak mıdır?”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları