loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'den 2B teklifi

CHP'den 2B teklifi
Tarih: 12.02.2012 - 11:00
Kategori: Çevre

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, 2B arazisinde binası olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar ile orman köylülerinin kullandıkları arazinin tapusunu alması için kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekili M. Akif Hamzaçebi, 2/B Barışı Kanunu Teklifi (Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Alanların İdaresi, Değerlendirilmesi ve Tasarrufu Hakkında Kanun Teklifi)'ni, TBMM Başkanlığı'na verdi. 

Teklif ne getiriyor?

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:
Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde olan, üzerinde konut bulunan ve konut amacıyla kullanılan taşınmazlar; hak sahibinin satışa konu taşınmazın sınırları içerisinde olduğu büyükşehir belediyesi veya belediye sınırları içerinde başkaca konutunun bulunmaması halinde emlak vergisi değeri üzerinden, diğer hak sahiplerine rayiç bedeli üzerinden satılacak.

Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde olan ve üzerlerinde tarım ve hayvancılık amaçlı bina ve tesisler ile sanayi, ticaret, vb. işyeri amaçlı bina ve tesisler bulunan ve işyeri olarak kullanılan taşınmazlar; işyerlerini bizzat kullanan hak sahiplerine esnaf emlak vergisi değeri üzerinden, esnaf olmakla birlikte işyerini bizzat kullanmayan hak sahipleri ile esnaf olanlar dışındaki hak sahiplerine rayiç bedeli üzerinden satılacak.

Belediyenin sınırı dışıında bulunanlar

Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan, münhasıran tarım ve hayvancılık amacıyla veya üzerlerinde tarım ve hayvancılık amaçlı bina ve tesisler yapılarak kullanılan taşınmazlar hak sahiplerine emlak vergi değeri üzerinden satılacak.

Orman köyü sınırları içerisinde bulunan, münhasıran tarım ya da hayvancılık yapılmak amacıyla veya üzerlerinde konut ya da tarım ve hayvancılık amaçlı bina ve tesisler yapılarak kullanılan taşınmazlar hak sahiplerine bedelsiz olarak devredilecek.

Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan taşınmazlardan sadece üzerinde konut bulunan ve konut amacıyla kullanılan taşınmazlar ile üzerlerinde sanayi, ticari vb. işyeri amaçlı bina ve tesisler bulunan ve işyeri olarak kullanılan taşınmazlar bu Kanunun hükümlerine göre hak sahiplerine doğrudan satılabilecek. Bunların dışındaki taşınmazlar Maliye Bakanlığınca genel hükümlere göre değerlendirilecek.
Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan tarım arazilerinin hak sahiplerine doğrudan satışlarında; sulu tarım arazilerde kırk, kuru arazilerde yüz dönüme sınırlamasına uyulacak. Bu miktarları aşan araziler genel hükümlere göre satılacak.

2/B kapsamında yaklaşık 413.000 hektar büyüklüğünde arazi mevcut 

Halen 2/B kapsamında yaklaşık 413.000 hektar büyüklüğünde bir arazi mevcut olduğunu belirten Hamzaçebi, teklif ile 2/B arazisinde binası olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar ile orman köylülerinin kullandıkları arazinin tapusunu alacağını söyledi. 

Devir bedeli

Hamzaçebi, devir bedeli konusunda da şöyle dedi:

"Devir bedeli, 2/B alanlarında yapısı olan vatandaşlarımıza yapının oturduğu arazinin tapusu, konut yapılarında belediyelerin belirlediği emlak vergisi değeri (aynı büyükşehir belediyesi/belediye sınırları içinde başka bir konutu olması halinde rayiç bedel yani piyasadaki alım satım bedeli), esnafın işyeri olarak kullandığı binalarda emlak vergisi değeri, diğerlerinde rayiç bedel. 

Tarım-hayvancılık amaçlı kullanılan araziler emlak vergisi değeri.

Orman köylülerinin kullandığı arazi bedelsiz olarak. 

Devlet tarafından daha önce satıldığı halde sonradan 2/B olduğunun anlaşılması nedeniyle tapuları iptal edilen yerler bedelsiz olarak.

Eskiden beri vatandaşlarımızın tapulu arazisi olduğu halde, daha sonra 2/B olduğu gerekçesiyle tapuları iptal edilen yerler eski sahiplerine emlak vergisi değerinin yarısı üzerinden devredilecektir."

2/B arazilerinin herhangi bir anayasal tartışmaya meydan vermeden satılabilmesi için Anayasa'nın 170'nci maddesinde değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çeken Hamzaçebi, "Bu değişikliğin yapılabilmesi için AKP'ye öneride bulunuyoruz. Anayasa değişikliğini uzlaşma ile bir haftada gerçekleştirebiliriz" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları