loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Altaca Kayışoğlu'ndan Recep Tayyip Erdoğan çıkşı

CHP'li Altaca Kayışoğlu'ndan Recep Tayyip Erdoğan çıkşı
Tarih: 06.04.2016 - 18:20
Kategori: Siyaset

CHP Bursa Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, yaptığı gündem dışı konuşmasının ortalarında, AKP sıralarındaki uğultuyu kesmek için dikkat çekici bir yol izledi.

CHP Bursa Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Dünya Avukatlar Günü” ve Türkiye’deki tiyatroların sorunları üzerini yaptığı gündem dışı konuşmasının ortalarında, AKP sıralarındaki uğultuyu kesmek için dikkat çekici bir yol izledi.

Konuşmasının bir bölümünde AKP sıralarına dönerek, “Recep Tayyip Erdoğan” dedikten sonra, “Dikkatinizi çekebildim mi” diye konuşmasına devam etti. Bu çıkışıyla AKP milletvekillerini şaşırtan Altaca Kayışoğlu, daha sonra sözlerini sürdürdü.

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle meslektaşlarının sorunlarını gündem dışı söz alarak Meclis kürsüsünden dile getiren CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Maalesef bu iktidar döneminde hiçbir günü layıkıyla kutlayamadık. Çünkü her avukatlar gününde avukatların birikmiş yığınlarca sorunları konuşuluyor; bürosunun kirasını ödeyemeyen avukatlar, mesleğin onurunun ayaklar altına serilmesi, adliye binalarında avukatların yerlerde sürüklenmesi, bellerinin kırılması, sırf savunma hakkını kullandı diye cezalandırılmak istenmeleri hukuk devletine uygun davranışlar değil.

Ama bir kez daha Molierac'ın sözünü burada söylemek istiyorum: ‘Avukatlar tarih boyunca köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı. Kuşkunuz olmasın, avukatlar özgürlüklerinden aldığı bu güçle, sizin hukuksuzluklarınızla; adaleti tesis etmek için, hukukun üstünlüğünü tesis etmek için her zaman sonuna kadar mücadele edeceklerdir” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, konuşmasının ikinci bölümünde ise Türkiye’deki tiyatroların durumunu ele aldı.

“İktidar partisi ısıtıp ısıtıp TÜSAK yasa tasarısını önümüze getirmeye çalışıyor; çünkü tiyatroları kapatmak istiyor” sözleriyle yaşanan sorunları aktarmaya başlayan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Herhâlde, biz burada dururken tiyatroculara ne gerek var diye düşünüyorsunuz, yoksa kadim bir sanat dalı olan tiyatroları, tiyatrocuları yok etmeye, hüküm altına almaya çalışmazdınız. Hem özel tiyatroların, hem devlet tiyatrolarının fazlasıyla sorunu var. Bakanlık özel tiyatrolarının 2015...

Recep Tayyip Erdoğan

Dikkatinizi çekebildim mi acaba? Bakanlık özel tiyatroların 2015-2016 yılı projeleri için bugüne kadar özel tiyatrolara sağlanan en yüksek desteği verdiğini söylüyor. Evet, bu rakamsal olarak doğru ama içerik olarak baktığımızda bunun bir yandaş tiyatro yaratma politikası olduğunu görüyoruz. Gezi eylemlerine katılan hiçbir tiyatroya destek vermediniz, kendi kurdukları tiyatrolarda mücadele eden, önemli işler başaran, ödüller alan tiyatrolar kiralarını ödeyemez durumda. Bu yardımlar bir nevi "Benden olmayana yardım yok, benim istediğimi yapana yardım çok." şeklinde baskı unsuru olarak kullanılıyor. Yardıma hak kazanan tiyatrolara imzalatılan sözleşmede ise sürekli bu yardımı eğer gerekli görürse Bakanlığın geri alabileceği şeklinde hükümler var, ipleri sürekli elinizde tutmaya çalışıyorsunuz. Evet, 4,5 milyon yardım önemli, güzel ama dünyadaki karşılaştırmalara baktığımızda örneğin Shakespeare'in ülkesi İngiltere'de 2006-2007'de tiyatroya 120 milyon sterlin destek verilmiş, buna karşılık İngiltere tiyatrosu ekonomiye 2,6 milyar sterlin katkıda bulunmuş. Yani becerikli, iyi yönetimlerin elinde sanat da ekonomiye büyük katkıda bulunabilir. 

Devletin tiyatroya en önemli katkılarından biri de salonlar yapmak olmalıdır ama maalesef özel tiyatrolar belediyelerin çok amaçlı salonlarına tıkılıp kalmış durumda; salonsuzluk, seyirciye ulaşamama büyük bir sorun.
Oyun yazarlığını desteklemek için ayrı bir bütçe oluşturulmalı ve dünyada tiyatro alanında da söz sahibi olmak için Anadolu'nun kültürüyle harmanlanmış, çağdaş dünya tiyatrosu dilinden anlayan, buna önem veren yazarlar, yönetmenler desteklenmeli. 

Eğer bu ülkede tiyatro hâlâ varsa, hâlâ sahneler doluyorsa bunlar sizin değil, cumhuriyetin sağlam temeller üzerine oturttuğu kültür politikalarının neticesidir. 

Devlet Tiyatrolarına gelince, Bakanlığa bağlı Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Trabzon, Diyarbakır, Van ve Erzurum'da tiyatro sahneleri var. Van'daki depremde yıkıldı, hâlâ onarılmadı, çadır tiyatrosuyla yetiniyorlar. Erzurum'da geçen gün yangın çıktı; onarılmayacağını, Van'dakinin akıbetine uğrayacağını düşünüyoruz ve devlet tiyatrolarında taşeron, geçici işçi statüsüyle çalıştırılan üniversite mezunu tiyatrocular var, bunlar sadece sezonda bir günde 72 liraya çalıştırılıyorlar. Tiyatrocuların ve teknik personelin insan onuruna yakışır bir şekilde çalıştırılması için, sanata, sanatçıya değer verilmesi için bunların kadroya alınması gerekiyor. 

Bugüne kadar bir tek sahne açmadınız, yeni bir şehre yeni bir devlet tiyatrosu kurmadınız. Ve tarihsel olarak şunu söyleyelim: Hep sanat tartışıldı "Sanat sanat için midir, sanat halk için midir?" Ben de diyorum ki: Sanat sanat için de olabilir, sanat halk için de olabilir ama sanat iktidar için olmaz. 

Rol çalmayı bırakın çünkü tiyatrolar iktidar olmak için değil, iktidarların yolunu aydınlatmak için vardır.”

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları