loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Aydın'dan, ekonomideki kötü gidişat için meclis araştırması talebi

CHP'li Aydın'dan, ekonomideki kötü gidişat için meclis araştırması talebi
Tarih: 16.01.2017 - 11:48
Kategori: Ekonomi

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türk Lirası’nın değer kaybının önlenmesi ve gereken kararların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Türk lirasının değer kaybının önlenmesi ve gereken kararların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi. Aydın, “Halkımızın giderek yoksullaşmasına, esnafın kepek kapatmasına, işsizliğin çığ gibi büyümesine neden olan, sanayiciyi iflas noktasına getiren ekonomik verilerin araştırılması gerekmektedir” dedi.
Merkez Bankası'nın Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değerini kaybetmemesine ilişkin hamlelerine karşılık kurun her geçen daha da yükselmekte olduğunu, bu nedenle dış borcun giderek artmakta ve artışın doğrudan satın alınan her ürüne maliyet olarak yansıdığını dile getiren Erkan Aydın, tüm toplumu tedirgin eden Türk Lirası’nın değer kaybının önlenmesi ve gereken kararların belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Dış borç 13 yılda 273 milyar dolar arttı

Verdiği araştırma önergesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine değinen Aydın, 2016 yılında 142 milyar 610 milyon dolar ihracat, 198 milyar 577 milyon dolar da ithalat yapıldığını ve bu verilere göre 2016 yılında dış ticareti 55 milyar 967 milyon dolar açık verdiğine dikkat çekti. Aydın şöyle devam etti:

“2003 yılında Türkiye’nin dış borcu 144 milyar dolardı. Bugün ise (2016 3.Ç) 417 milyar dolara ulaşan bir dış borca ulaşılmıştır. Dış borçlar 2003-2016 arasında 273 milyar dolar artış göstermiştir. Dış borçlanmada ise asıl yük özel sektörün sırtına binmiştir. 2003 yılında 48 milyar 951 milyon dolar olan özel sektör dış borcu, 2016 yılında 293 milyar 692 milyon dolara ulaşmıştır. Özel sektörün dış borcundaki artış oranı tam yüzde 600 olmuştur. Veya bir başka ifade ile özel sektör dış borcu 2003-2016 arasında tam 6 kat artmıştır. Türkiye bugün ihracattan daha fazla ithalat gerçekleştirmektedir. Hatta bir malı üretmek-ihraç etmek veya yurt içinde satmak için de yaklaşık yüzde 80 oranında ithal mal kullanmaktadır. Bu nedenle dış borç ve yabancı para kredisi olmasa dahi dolardaki artış doğrudan soframızı etkilemektedir. Doğrudan satın aldığımız her ürüne maliyet olarak yansımaktadır. Köprüler-otoyollar bile artık dolara bağlandığına göre yüksek kur toplumun tüm kesimlerini derinden etkilemektedir.”

“Doların yükşelişi önlenemiyor”

Hükümet yetkililerinin açıklamalarının “Yabancılar operasyon çekiyor” demekten öteye gitmediğini ve söz konusu “yabancıların” kim olduğunun ise bilinmediğine vurgu yapan Erkan Aydın, Merkez Bankası'nın Türk lirasının dolar karşısındaki değerini kaybetmemesine ilişkin hamlelerine karşılık da doların yükselişinin bir türlü önlenemediğini belirtti. Aydın, “Halkımızın giderek yoksullaşmasına, esnafın kepek kapatmasına, işsizliğin çığ gibi büyümesine neden olan, sanayiciyi iflas noktasına getiren ekonomik verilerin araştırılması, mali tablonun incelenmesi için bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir” dedi. 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları