loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li vekiller, Akseki'ye açılmak istenen mermer ocağını Meclis'e taşıdı

CHP'li vekiller, Akseki'ye açılmak istenen mermer ocağını Meclis'e taşıdı
Tarih: 30.05.2019 - 15:03
Kategori: Çevre

Akseki’de Teknomer tarafından açılmak istenen mermer ocağı Meclis gündemine taşındı. CHP’li milletvekilleri, verdikleri soru önergeleriyle bölge ekolojisi için tehlike oluşturacak mermer ocağına ÇED izni ihtimalini ve söz konusu şirketin çalışmalarına dair bilgi istedi.

Antalya'nın Akseki ilçesinde beş mahalleyi kapsayan alanda yaklaşık bir yıldır süren mermer ocağı açılma tehlikesi, geçtiğimiz ay ikinci kez ertelenen ÇED raporu ile devam ediyor. Yöre halkının ÇED izni verilmemesini istediği bölgede bir mermer ocağının faaliyete geçmesi halinde, bölgenin sahip olduğu pek çok özellik kaybedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Nisan ayında yöre halkı, bilim insanları ve STK’ların bir araya gelerek yaptığı çalıştayda da konu detaylı olarak ele alınmış ve başta yerleşim yerleri, zeytinlikler, çok sayıda endemik bitki ve hayvan türü ile arkeolojik eserlerin tehlikeye gireceği ifade edilmişti.

ZEYTİNCİLİK KANUNUNA AYKIRI

Konuyu takip eden CHP Antalya Milletvekilleri; TBMM Adalet Komisyonu üyesi Rafet Zeybek ile TBMM Çevre Komisyonu üyesi olan Aydın Özer birer soru önergesi vererek Akseki’ye destek çıktı.

Zeybek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

"Akseki ilçesi Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy ve Taşlıca mahallelerini içine alan mevkii de mermer ocağı işletmek için Çevresel Etki Değerlendirme  (ÇED) izin talebinde bulunan TEKNOMER firmasının Antalya ve/veya başka bir şehirde sahip olduğu işletme ruhsatı var mıdır? Var ise bunlar hangileridir? Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20’nci maddesinin “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.” metni uyarınca, herhangi bir cevabi yazı ilgili kurumlardan gönderilmiş midir? Gönderilmiş ise içeriği nedir? Bahse konu bölgede tescilli arkeolojik alan var mıdır? Var ise bunlar hangileridir? Proje sahası içinde arkeolojik buluntu var mıdır?”

ŞİRKETİN ORTAKLARI KİM?

Özer ise, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt istedi:

"Kültürel ve ekolojik öneme sahip Akseki’de bir mermer ocağı açılması için Bakanlığınızın ilgili birimi tarafından ÇED olumlu raporu verilmesi olasılığı var mıdır? Yöre halkının, STK’ların ve bilim insanlarının bölgede ilk olacak bu mermer ocağının bölgeye vereceği zararlara ilişkin uyarılarına rağmen ÇED izni verilebilir mi? Bölgede mermer ocağı açmak isteyen Teknomer şirketinin sahipleri kimlerdir? Ortaklık yapısı nedir? Bu şirketin herhangi bir siyasi partiyle yakınlığı, ilişkisi, irtibatı veya iltisakı var mıdır? Teknomer şirketinden istenen ÇED raporundaki eksikler ve hatalar nelerdir? Bu eksiklerin ve hataların giderilmesine yönelik Bakanlığınız tarafından ilgili bölge kurumlarına herhangi bir talimat verilmiş midir?”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları