loading
close
SON DAKİKALAR

Çöp kaçakçılığı artıyor

Çöp kaçakçılığı artıyor
Tarih: 11.02.2012 - 21:57
Kategori: Çevre

Europol: "Zengin Avrupa ülkelerindeki çöpün toplanıp, Batı Afrika ve Asya'nın yoksul ülkelerine gizlice boşaltılması biçimindeki "çöp kaçakçılığı" faaliyetlerinde artış görüldü."

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı(Europol), yasal çöp işlemedeki yüksek maliyet nedeniyle zengin Avrupa ülkelerindeki çöpün toplanıp, Batı Afrika ve Asya'nın yoksul ülkelerine gizlice boşaltılması biçimindeki "çöp kaçakçılığı" faaliyetlerinde artış görüldüğünü bildirdi.

Europol'den yapılan açıklamada ülkeler arası illegal çöp toplama ve boşaltma faaliyetindeki artışı, küreselleşme ve ekonomik büyümenin teşvik ettiği belirtildi. Kaçakçılıkta ender görülen bir "düşük risk-yüksek kar" marjına rastlandığını belirten Europol, "Yasadışı çöp kaçakçılığı ve atıklar organize suç alanında en hızlı gelişen faaliyetlerden biri" tanımını yaptı. Euroactiv'in derlediği habere göre, Europol açıklamasında özetle şu bilgiler verildi:

-"AB'de yasadışı çöp kaçakçılığı özellikle Kuzey Batı ve Kuzey Doğu Avrupa ülkeleri arasında gerçekleşiyor. Çeteler yasal çöp yönetimindeki büyük maliyetin getirdiği zorlukları sömürüyor ve çevre mevzuatını ihlal eden yasadışı çöp ve atık kaçakçılığından önemli karlar elde ediyorlar.

-Çeteler molozluk alanlar ya da kum çukurları, terkedilmiş sanayi tesisleri ya da açık maden işletmesi gibi yerleri çöp döküm alanı olarak kullanıyor.

-Çöp kaçakçılığında gelişmiş suç ağları "koleksiyon, nakliyat, tamirat ya da yasal denetim' gibi çeşitli kılıflar kullanıyor. Bu kaçakçılıktan etkilenen AB Üyesi Devletler, çevresel tahribat, kamu sağlığı riski ve bu çöplerin geri alınmasının oluşturacağı Mali yük gibi zararlara uğruyor.

-Örneğin, 134 bin tonluk bir çöp Kuzey Doğu Avrupa'da bir molozluğa yasadışı olarak döküldü. Normal nitelikte bir çöpün nakliye edilip dökülmesi ton başına 160 avroya maloluyor. Sözkonusu çöp "zararlı' olarak nitelenen sınıftaysa maliyet ton başına 300 avroya çıkıyor. "

BATI AFRİKA, ASYA, HATTA AB ÜLKELERİNE DÖKÜYORLAR

Europol, "potansiyel yasadışı çöp döküm alanlarının belirlenmesi, yasa dışı çöp depolama sahalarından geri alım sırasında çöpün gönderildiği ülke kamu görevlilerinin tehlikelerden korunması" gibi alanlarda üye ülkeler arasında her alandan uzmanların da katıldığı bilgi paylaşımı gerektiğini bildirdi.

Yasadışı çöp alanlarının belirlenmesinde güvenlik görevlileri ve farklı alanlardan uzmanların birlikte hareket etmesini sağlayacak çok-kurumlu bir yaklaşım gerektiğini savunan Europol, "2011 Avrupa Organize Suç Tehdit Değerlendirmesi raporunda yasadışı çöp kaçakçılığının, finansal hizmetler, ithalat/ihracat işleri, metal dönüştürme sektörü ve izinler için sahte belge hazırlamada uzman kişilerle birlikte yasadışı iş alanları aracılığıyla nasıl kolaylaştırıldığı belirtilmişti. Zehirli çöpler Güney'den, Güney Doğu Avrupa'ya ve Batı Balkanlar'a (Romanya, Macaristan ve Arnavutluk) kadar diğer AB Üye Devletlerine kaçırıldı. İtalya, Afrika ve Asya'ya giden ikinci el elektrikli eşya ve elektronik gereç çöpünde bir transit bölgesi haline geldi. Buralarda laboratuar teknisyenlerinin hazırladıkları sertifikalarla bağlantılı olarak, kamu ve özel sektörde yolsuzluk kanıtları var. Ara toplama siteleri sıklıkla, kaynak şirketlerinin kimliklerinin tespitini güçleştirecek şekilde, nihai toplama merkezlerini gizleme amaçlı kullanılıyor" bilgilerini verdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları