loading
close
SON DAKİKALAR

Çorlu'da kum ocağı için 180 bin ağaç kesilecek

Çorlu'da kum ocağı için 180 bin ağaç kesilecek
Tarih: 25.07.2018 - 11:22
Kategori: Çevre

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Kuvars Kum Ocağı'nın kapasite artış talebinde bulunduğunu kapasite artırıldığı takdirde 180 bin ağacın kesileceğini söyledi.

Çorlu’da Ersay Madencilik Yapı Turizm Hayvancılık San. Ltd. Şirketi, İR: 63269 ruhsat numarası ile Kuvars Kum Ocağı için kapasite artış talebinde bulundu. Değerlendirme Komisyonu 18 Temmuz’da ÇED Raporu’nu kabul ederek, 10 gün için halkın onayına sundu. Komisyonun, 180 bin meşe ve fıstık çamı ağacının kesilmesini öngören bu rapora nasıl onay verdiği merak konusu oldu.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağlıları ormanına sahip çıkmaya çağırarak, "Kesilmesi planlanan 180 bin ağaç, adeta orman kıyımıdır, Tekirdağ’ın nefes alma borularının kesilmesidir, erozyona ve toprak kaybına davetiyedir, tarım arazilerinin riske bırakılmasıdır. Bu talana dur diyeceğiz, yeşilimize, ağacımıza, ormanımıza, meralarımıza, tarım arazilerine ve hayvanlarımıza sahip çıkacağız. Bu bölgede oluşacak toz bulutu, tarım arazilerine de büyük ölçüde zarar verecektir" dedi.

Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 5 maddelik kapsamlı bir soru önergesi vererek, “Bu orman talanına izin verecek misiniz? Torunlarınıza ağaç bırakacak mısınız?” diye sordu.

Aygun, Ersay Madencilik Kuvars Kum Ocağı’nda kapasite artışını öngören ÇED Raporu’nda, 124.1 hektarlık alanda yılda 1 milyon 201 bin 216 ton kuvars kumu çıkarılmasının planlandığına işaret ederek, "Çorlu’ya 9 kilometre uzaklıkta olan bu alanda yapılacak çalışmaların tamamı; Trakya’nın ciğerleri nitelikli ormanlık alanda bulunmaktadır" diye konuştu. Aygun, Tekirdağ’daki erozyon sorununa da işaret ederek, ağacın önemine dikkat çekti. Milli Park ilan edilmesi beklenirken, 180 bin ağacın kesilmesini öngören bu gelişme karşısında şok olduklarını söyleyen Aygun, “Kendi elimizle doğamızı yok ediyoruz. Bu hoyrat anlayışa karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Aygun, maden ocağının kesilen 180 bin ağacın 5 katı kadar ağaç dikmeyi taahhüt ettiğini belirterek, “Kesilen ağaçlar, meşe ve fıstık çamıdır. Şimdiki büyüklüklerine gelmek için en az 50 seneye ihtiyaç var. Üstelik bu vaatler hiçbir zaman yerine de gelmemiştir” dedi.

Maden ocağı sahasında oluşan toz bulutunun rüzgar ile tarım arazilerine de ulaşacağını kaydeden Aygun, “Ülkemizin tarımda yaşadığı sıkıntı dikkate alınırsa, bu verim düşüşüne neden olacak duruma göz yumacak mısınız” diye sordu

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları