loading
close
SON DAKİKALAR

Deprem gözlem istasyonlarına bürokrasi engeli

Deprem gözlem istasyonlarına bürokrasi engeli
Tarih: 06.08.2017 - 15:00
Kategori: Gündem

AFAD’ın ülke genelinde kurmak istediği deprem gözlem istasyonlarının bürokrasiye takılması ve istasyonlar için kira bedeli istenince tüm bakanlıklara destek talimatı verildi.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre AFAD’ın ülke genelinde Hazine arazisi, mera, orman gibi açık alanlarda 4 metrekare, kamu kurum ve kuruluşlarının içinde 20 metrakare yer kaplayacak deprem gözlem istasyonlarını kurmak için bürokratik engellere takıldığı, çoğu zaman da yer kullanım izinlerinin verilmediği ortaya çıktı. İstasyonlar için kira bedeli ve döner sermayelere kaynak aktarılmasının istenmesine isyan eden Başbakanlık, tüm bakanlıklara izin prosedürlerine dair gerekli kolaylık ve lojistik desteğin sağlanması talimatını verdi.

Başbakanlık, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) deprem ile ilgili çalışmalarına karşı kamu kurum ve kuruluşlarının çıkardığı engellere isyan etti. Eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, kabine revizyonundan 5 gün önce, 14 Temmuz’da tüm bakanlıklara dağıtılması talimatı ile sert bir yazı gönderdi.

‘AFAD yetkili tek otoritedir’

“Deprem Gözlem Sistemleri” konulu yazıda, AFAD’ın deprem konusunda çalışmalar yapmak, yaptırmak ve kamuoyunu bilgilendirmekle yetkili tek resmi otorite olduğu belirtildi. AFAD’ın deprem gözlem istasyonlarının kurulacağı yerler için kamu kurum ve kuruluşlarından izin istediğinin ifade edildiği yazıda, “İlgili kurum ve kuruluşların farklı bakanlıklara bağlı olması işleyiş açısından farklı mevzuatların uygulanması nedeniyle çeşitli engellerle karşılaşılmakta ve yapılacak iş ve işlemlerde aksamalar yaşanmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Yazıda talep edilen izinlere karşı çıkarılan engeller şöyle sıralandı: “Kurumların kendi mevzuatları gereğince basit bir deprem gözlem istasyonu için bile özel protokol, projelendirme, kira bedeli, döner sermayelerine kaynak aktarımı, mera payı, ÇED raporu, çevreye zarar verilmeyeceği taahhüdü, yatırım vaziyet planı, lgili mühendisten büro onayı, ruhsat alma, Belediye Meclisi kararı gibi gerekçeler öne sürülerek çoğu zaman olumsuz görüşler alınmakta, aylarca süren prosedürleri aşmak zorunda kalınmaktadır.” Yazı, “deprem gözlem istasyonları için yer kullanım izin prosedürlerine dair gerekli kolaylık ve lojistik desteğin sağlanması” talebiyle noktalandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları