loading
close
SON DAKİKALAR

"En çevreci cami"

"En çevreci cami"
Tarih: 03.09.2011 - 10:43
Kategori: Çevre

Edirne'deki Dar-ül Hadis Camisi cemaati, Türkiye geneli camiler arasında yapılacak çevre düzenlemesi yarışmasında, ''Türkiye'nin en çevreci camisi'' unvanını kaptırmamak için hazırlanıyor.


II. Murat tarafından Tunca Nehri kıyısında 1434 yılında yaptırılan Dar-ül Hadis Camisi, aralarında Diyanet İşleri Başkanlığı, Edirne Valiliği, Edirne Müftülüğü ve Edirne İl Çevre Orman Müdürlüğü'nün de bulunduğu kurumlardan aldığı 9 çevrecilik ödülüyle, Türkiye'nin en çevreci camisi olarak biliniyor. Bahçe düzenlemesi, temizliği ve bahçesindeki evcil hayvanlarla fark yaratan cami, ibadete gelenlere adeta bir yaşam alanı sunuyor.

Dar-ül Hadis Camisi imamı Mahmut Eroğlu,  'Türkiye'nin en çevreci camisi' ödülünü kazanan marka bir camiye sahip olduklarını, bu yılki Türkiye geneli camiler arası çevre düzenlemesi yarışmasına da iddialı bir şekilde hazırlandıklarını söyledi.

Ekim ayı başında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenecek yarışmada yine birinci olacaklarına inandıklarını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin en çevreci camisi ödülünü 9 defa kazanmış marka bir camiye sahibiz. Bu camiyi cemaatimizle beraber bu hale getirdik. Günlük, haftalık ve aylık bakımlarımızı cemaatimizle beraber yapıyoruz. Tamamen amatör ruhla profesyonel bakış açısıyla mükemmel işler çıkartıyoruz. Cemaatimizi çim kesme konusunda, ağaç budama, sulama konularında yönlendiriyoruz ve eğitiyoruz. Ben inanıyorum ki cemaat el ele verdiği zaman bu güzellikler her tarafta olur.

Bu yılda çevre düzenlemesi dalındaki yarışma Camiler ve Din görevlileri Haftasında düzenlenecek, biz yine adayız ve iddialıyız. Çok çalışıyoruz emeklerimizin boşa gitmesini istemiyoruz. Ödülü tekrar kazanıp şevkimizi daha da artırarak camimize daha fazla sahip çıkacağız. Askerdeki nöbet sisteminde olduğu gibi bizim cemaatimizde de caminin bakım günlerinde cemaatte herkesin yapacağı işler bellidir. Başımızdaki danışman ayrıdır, dernekçi ayrıdır, çim kesici, sulamacı ve budamacı ayrıdır herkes kendi işini biliyor yani. Bu cami bu ekiple gelecek yıllara daha da güzel şekilde taşınacaktır.''
Cami cemaatinden Fahrettin Karakaş da, perşembe günlerinin camide temizlik günü olduğunu ve herkesin belli olan görevlerini yerine getirerek, camilerini hep temiz ve düzenli tutmaya özen gösterdiklerini belirtti.
Cemaatten Mehmet Doğu ise, yarışmada rakip tanımadıklarını yine ödülü kimseye kaptırmayacaklarını kaydetti.

Büyük bir bölümü yeşil alana ayrılan caminin bahçesindeki çeşitli türdeki ağaçlar, çiçekler camiye gelenleri hayran bırakıyor. Cami avlusundaki kazlar, tavus kuşları da caminin çevre düzenlemesine ayrı bir renk katıyor.

Caminin çevresinin temizliği, peyzajının güzelliği, oturma gruplarının bulunması camiyi vakit namazları dışında da hareketli kılıyor. Camiye gelen cemaat bir diğer vakte kadar zamanını cami avlusunda geçirmeyi tercih ediyor.2000 yılında yeniden onarılan ve hizmete açılan cami tek kubbeli. Caminin cemaat yerleri ahşap ve kurşun kaplamalı. Minaresi aslına uygun olarak 2003 yılında inşa edilen cami, 9 kez en çevreci cami ödülünü kazandı.

Caminde, Sultan II. Murat tarafından 1435 yılında 30 hafızı görevlendirerek başlatmış olduğu 1001 Hatim geleneği ise günümüzde devam ettirilmektedir.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları