loading
close
SON DAKİKALAR

Fener savcılarına ceza mı geliyor?

Fener savcılarına ceza mı geliyor?
Tarih: 12.02.2012 - 19:32
Kategori: Siyaset

Görevden alınan Deniz Feneri savcıları hakkındaki ‘kanı’ değişmezse HSYK onayıyla “hapis, yer değiştirme, meslekten çıkarma” cezalarından biri verilebilir

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) haklarında soruşturma başlattığı, bu soruşturmayı gerekçe göstererek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Deniz Feneri soruşturmasından el çektirdiği savcılar Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında dava açılıp açılmayacağı ve savcılara disiplin cezası verilip verilmeyeceği önümüzdeki hafta netleşecek. Müfettişlerin, “evrakta sahtecilik” ile suçladığı savcılar hakkındaki kanı değişmez ve HSYK da rapora uygun karar verirse, savcılar hakkında 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açabilecek. HSYK, buna paralel olarak, savcılara “yer değiştirme” ya da “meslekten çıkarma” cezalarından birini verebilecek.

HSYK’nın dosyadan el çektirilen 3 savcı ile ilgili önceki akşam yaptığı basın açıklamasının ardından, gözler, savcıların vereceği son ifadelere ve ifadelerin verilmesinden yaşanacak sürece çevrildi.

Bırak telkininde bulundu
ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre, soruşturmayı gerekçe göstererek savcılardan dosyayı alan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, bu kararı vermeden önce savcılara birçok kez “dosyayı bırak” telkininde bulundu. Savcıların bunu kabul etmemesi üzerine görevden alma işleminin gerçekleştirildiği iddia edildi. Bu sürecin ardından, savcılar hakkındaki soruşturmaya da hız verildi. Deniz Feneri soruşturmasından el çektirildi.

Oylama 3’e 3 sonuçlandı
HSYK 2. Daire, savcılar hakkında dava açılması anlamına gelen son soruşturmaya gerek olup olmadığını karara bağlayacak. 7 kişilik HSYK 2. Daire’de en az 4 üyenin bu yönde oy kullanması, savcıların mahkeme önüne çıkartılmasına neden olacak. Anka Haber Ajansı, kurulda, geçen hafta, bu konuda ilk yapılan oylamaya 6 üyenin katıldığını ve oylamanın 3’e karşı 3 oyla sonuçlandığını iddia etti. Ancak kaynaklar, nihai oylamanın son savunmadan önce yapılamayacağını bildirdi. Savcılar hakkında yargılama kararı çıkarsa, haklarında “evrakta sahtecilik” suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek. Bu durumda verilecek disiplin cezası için Yargıtay’da yapılacak yargılamanın sonucu beklenecek.
Ancak HSYK, savcıların yargılanmasına gerek olmadığına karar verse bile haklarındaki disiplin sürecini işletecek. Müfettişlerin, hazırladıkları raporda, savcıların eyleminin “sorumluluğu gerektirecek hukuka aykırılıkları içerdiği” tespitini yaptıkları ve “yargının itibarının zedelendiğini” belirttikleri HSYK tarafından açıklandı.


Meslekten çıkarılabilirler

Buna göre, ceza davası yolu işletilmezse HSYK, Deniz Feneri savcıları hakkındaki disiplin cezasını kısa süre içerisinde verebilecek. Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda, daha hafif disiplin cezalarından “uyarma” ve “kınama” cezalarının kırıcı davranış, işi uzatma, yazılara zamanında yanıt vermeme, kılık ve kıyafete özensizlik, devlete ait aracı özel işlerinde kullanma gibi hallerde verilebileceği belirtiliyor. ‘Yer değiştirme’ cezasının ise ‘Meslekten çıkarma’ cezasından bir önceki uygulama olduğu belirtiliyor.  En ağır ceza olan meslekten çıkarma cezası ise iki kez yer değiştirme cezası alanlara uygulanıyor. Bu cezanın verilmesi halinde, savcıların itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı HSYK Genel Kurulu değerlendiriyor. Genel Kurul, itirazı reddederse, savcılar, Danıştay’da dava açabiliyor.
Kaynaklar, savcıların, müfettiş raporunda, hem tedbir kararında tahrifat yapmak hem de bu konudaki hukuki süreçleri engellemekle suçlandığını, bu nedenle iki kez yer değiştirme cezasına çarptırılarak, meslekten çıkartılabileceklerini de kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları