loading
close
SON DAKİKALAR

Fındık alarm veriyor

Fındık alarm veriyor
Tarih: 12.02.2012 - 11:17
Kategori: Ekonomi

Sağladığı ihracat geliri nedeniyle " yeşil altın" olarak nitelendirilen fındıkta son yıllarda yaşanan düşük rekolte üreticileri düşündürüyor

Ülkeye sağladığı ihracat geliri nedeniyle "yeşil altın" olarak nitelendirilen fındıkta son yıllarda yaşanan düşük rekolte, üreticileri düşündürüyor.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, son bir kaç yıldır yaşanan fındık rekoltesindeki düşüşü değerlendirdi.
Devletin yakın zaman içinde gerekli önlemleri alması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Avcı, "Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda fındık ithal eden bir ülke durumuna gelebiliriz" uyarısında bulundu.

Fındık üretiminde son üç yılda önemli oranda gerileme yaşandığını öne süren Avcı, şöyle konuştu:

" Fındıkta son üç yılın rekolte rakamlarını ele alırsak ürün bazında yarı yarıya bir kaybın olduğu açıkça görülüyor. 2009 yılında Türkiye’de fındık rekoltesi 401 bin ton, 2010 yılında 603 bin, 2011 yılında ise 404 bin ton olarak gerçekleşmiştir. 2006, 2007, 2008 yılların da ise rekolte 600 bin ton ile 800 bin ton seviyelerinde bir seyir izlemiştir. Üç yılda 2 milyon 400 bin ton fındık üretmemiz gerekirken, ancak 1 milyon 400 bin fındık üretmişiz. Burada önemli ölçüde kayıp söz konusu."

Rekoltedeki düşüşün en önemli sebeplerinin başında iklim koşullarının geldiğini vurgulayan Avcı, şöyle devam etti:

"Bu nedenlerden birincisi küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye’de yaşanan iklimsel koşullar. Havaların bazı dönemler çok sıcak gitmesi, bazı dönemlerde tam tersi çok yağışlı ve soğuk olması fındıkta döllenme, tozlanma gibi işlemlerin gerçekleşmesini engellemiştir. İkinci sebep fındık ağacının ekonomik ömrünün 40 ile 60 yıl arasında sınırlı olmasıdır. Yani 40 yıllık bahçelerde artık verim kaybı yaşanmaya başlamıştır. Dolaysıyla bölgemizde 40 yılın üzerinde oluşan bahçeler bir hayli fazladır. Üçüncüsü ve bize göre de en önemlisi, miras kanununda bir türlü gerekli değişikliklerin yapılamaması nedeniyle arazilerin giderek bölünmesi konusudur. Küçülen bahçeler insanların geçimlerine yeterli katkıyı sağlamadığı için üretici, bahçenin bakımını yapmıyor. ’Allah ne verirse onu toplarım’ şeklindeki bir düşünce hakim."

-"Fındık ithal eden ülke olabiliriz"

Fındıkta ürün bazında yaşanan verimsizliğin, gelecekte Türkiye’yi fındık ithal eden ülke konumuna getirebileceğini savunan Avcı, "Biran önce gerekli önlemler alınmalıdır. Bu düşük rekolte bizi gelecek için endişelendiriyor. Dünyada ekonomik ve ekolojik üstünlüğümüz olan fındıkta gelecekte ithalatçı bir ülke olursak buna kimse şaşırmasın. Fındık üretiminde üstünlüğümüzü kaybedebiliriz. Çünkü yıllar önce "beyaz altın" dediğimiz pamuğu ihraç ederken bugün ithal ediyoruz. Fındıkta da ithalatçı bir ülke olursak buna kimse şaşırmasın" dedi.

-Alınması gereken tedbirler-

Avcı, fındıkta düşük rekoltenin önlenmesi için ise "Acilen arazilerin bölünmesinin önüne geçilmelidir. Bunun yanı sıra kırsal yatırımlar hızlandırılmalıdır. Tarımdan uzaklaşan insanları bir daha tarıma döndürmek kadar zor bir şey yok. Bu gidişat çok tehlikelidir. Gerekli önlemleri almalıyız aksi halde kaybederiz" dedi.

Avcı, fındık üretiminin teşvik edilmesinin ve üreticilerin artık bilimsel olarak faaliyet göstermelerinin alınması gereken terdirler içinde yer aldığını da sözlerine ekledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları