loading
close
SON DAKİKALAR

Fındıklı halkı HES’e geçit vermiyor

Fındıklı halkı HES’e geçit vermiyor
Tarih: 11.02.2012 - 23:04
Kategori: Çevre

Rize’nin Fındıklı ilçesine bağlı Asırlı Vadisine hidroelektrik santrali (HES) yapılmasına karşı çıkan yöre halkının mücadelesi devam ediyor

Rize’nin Fındıklı ilçesine bağlı Asırlı Vadisine hidroelektrik santrali (HES) yapılmasına karşı çıkan yöre halkının  mücadelesi devam ediyor. Yöre halkının 5 yıldır verdiği mücadeleyle enerji şirketlerinin giremediği Rize’nin Fındıklı İlçesi Arılı Vadisi’nde tansiyon yeniden yükseldi. Vadideki dere ıslah çalışması adı altında HES çalışması yapıldığını belirten yöre halkı, köy yolunu ulaşıma kapattı. Eylem üzerine Fındıklı kaymakamı, köylülerden habersiz HES çalışması yapmayacakları sözü vermek zorunda kaldı.  
Fındıklı İlçesi Arılı Vadisi üzerindeki Arılı deresinde bir şirket tarafından sürdürülen ıslah çalışmalarının yapımı planlanan HES için bir alt yapı çalışması olduğunu belirten 300 Hara Köylüsü, köy meydanından “Fındıklı dereleri özgür akacak” pankartı ve tulum eşliğinde inşaat alanına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında HES karşıtı sloganlar atan köylüler, oturma eylemi yaparak köy yolunu trafiğe kapattı.

Jandarmanın  “yapılan eylem kanunsuzdur yolu trafiğe açın” uyarısı üzerine köylüler ‘derede balık tutanlar hakkında hemen tutanak tutarak ceza yazıyorsunuz ancak bu dereleri katledenlere karşı hiçbir şey yapmıyorsunuz. Şu anda burada çalışma yapanların hakkında yasal işlemleri başlatın yolu açalım’ şeklinde tepki gösterdi.

Yaklaşık 2 saat yolu trafiğe kapatan köylüler ile jandarma arasında yer yer tartışmalar yaşandı. Eylem süresince köylüler tulum eşliğinde horon ve sloganlarla çalışmaları protesto etti.

Köylüler adına açıklama yapan Fındıklı Derelerini Koruma Platformundan Hüseyin Acar, sürdürdükleri mücadeleyle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde HES’lerin giremediği tek vadinin Fındıklı vadileri olduğunu belirterek bundan sonra da mücadelelerinin süreceğini söyledi. Vadilerinde son birkaç aydır dere ıslahı adı altında bir firmanın çalışma yaptığını ancak yetkililerin kendilerine bu çalışmanın ne amaçla yapıldığı konusunda bilgi vermediğini ifade eden Acar, “Yapılan çalışmanın yetkililer bize ne olduğunu net olarak açıklaması gerekiyor. Bu gereksiz çalışma dere yatağı, balıklara ve başta bitki örtüsü olmak üzere korunması gereken şimşir ağaçlarına zarar veriyor. Bu çalışmaya son verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Eylemin devam ettiği saatlerde Fındıklı İlçe kaymakamının konuyla ilgili 6 köy muhtarıyla toplantı halinde olduğu haberi üzerine köy halkı araçlarına binerek Fındıklı merkeze indi. Köylüler Fındıklı şehir girişinde toplanarak  “Fındıklı dereleri özgürdür özgür akacak “yazılı pankartı açtı. Vatandaşların da alkışlarla destek verdiği köylüler, sloganlarla yaklaşık 1 km yürüyerek kaymakamlık önüne geldi. Burada eylemcilerin önünü polis barikat kurarak kesti. Polisin, yapılan eylemin izinsiz olduğunu söylemesi üzerine kalabalık “direne direne kazanacağız” sloganlarıyla eyleme devam etti. Olayı kaymakamlık binasından gören ilçe kaymakamı 3 kişilik bir heyetle görüşme yapabileceği haberini iletti. Köylüler aralarından seçtiği 3 kişilik bir heyetle kaymakamla görüşmeye gitti. Görüşme sonucu Fındıklı kaymakamının konuyla ilgili Rize valisiyle görüşüp yapılan çalışmayı Pazartesi gününe dek durdurduklarını bundan sonra halkın isteği dışında vadi boyuca her hangi bir ıslah çalışması yapılmayacağı, köylülerin şikayetlerini ise bir dilekçeyle iletmelerini sözünü vermesi üzerine kaymakamlık önündeki köylüler sloganı atarak eylemi bitirdi.

Fındıklı İlçesi'ndeki Arılı ve Çağlayan Vadileri'nde yapımı planlanan hidroelektrik santralline karşı yöre halkı 5 yıldır mücadele veriyor. Vadide yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımı toplantılarını her defasında protesto ederek yaptırmayan halk, vadilerinin SİT alanı ilan edilmesi için de girişim başlatmıştı. Köylüler, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak, vadinin 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmesini talep etmişti. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da 15 Kasım 2008 tarihinde Çağlayan Vadisini 1. Derecede Doğal Sit Alanı olarak tescil etmişti. Bunun üzerine vadide HES yapmayı planlayan Ayen Enerji firması, kurulun sit kararının kaldırılması için Rize İdare Mahkemesine başvurdu. Ancak, Rize İdare Mahkemesi, yapılan başvuruyu 30 Nisan 2010 tarihinde reddetti. Bunun üzerine temyize başvuran firmanın başvurusu, Danıştay tarafından reddedilerek Rize İdare Mahkemesinin ret kararı onaylandı

DSİ HES çalışmalarının alt yapısını hazırlıyor. DSİ Trabzon bölge müdürlüğü parsan A.Ş adlı şirkete 2008 yılında ihale ettiği ancak bugüne kadar yapılamayan Rize’nin Fındıklı ilçesi Hara deresi ıslah Projesi çalışmalarına başlaması başta Hara köylüleri ve Fındıklı halkını sokaklara döktü.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları