loading
close
SON DAKİKALAR

Foça'da sızıntıya göstermelik temizlik: Dava açacaklar

Foça'da sızıntıya göstermelik temizlik: Dava açacaklar
Tarih: 02.09.2018 - 10:21
Kategori: Çevre

İzmir’in Yeni Foça sahillerini siyaha bürüyen petrol sızıntısıyla ilgili temizlik çalışması başlatılırken, çevreciler yapılanların “göstermelik” olduğunu savundu.

İzmir Aliağa’da kaynağı henüz belirlenemeyen ham petrol sızıntısı, rüzgârın etkisiyle karşı kıyıdaki Yeni Foça sahilini siyaha bürümüştü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, dün bölgede yaptığı incelemelerin ardından “Şu anda kirliliğin kontrol altına alındığını söyleyebiliriz” dedi.

Cumhuriyet'ten Yusuf Özkan'ın haberine göre; Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Dönem Sözcüsü Bahadır Doğutürk ise geçici önlemler alındığı için kirliliğin Gencelli Koyu’nun tamamını kapladığını, temizlenmesinin ise yıllar alabileceğini söyledi. Müdahalenin göstermelik olduğunu belirten Doğutürk, “Teyite muhtaç açıklamalar var. Hâlâ kirlilik kaynağı belirlenemedi. Bazı gemilere ceza yazıldığı ağızdan ağıza yayılıyor ama kesin bilgi yok” dedi.
Doğutürk, bölgede denize girmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Temizlik için uzun soluklu bir çalışmaya gereksinim var. Deniz ekosistemini düşünecek olursak, bize göre bu 10-15 yılı bulabilir. Çünkü petrol türevinin içindeki kimyasal atıklar, deniz dibindeki poseidon çayırlarına ciddi zarar verebilecek nitelikte. Durum gerçekten vahim. Vatandaşlar olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Şimdi durum tespit davası açmaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Foça Sokakta Grubu da kirlilikle ilgili basın açıklaması yaptı. Fırat Korkmaz tarafından okunan basın bildirisinde şöyle denildi: “Bölgenin kirletici sayısının çokluğu da göz önüne alındığında, alınacak tedbirlerdeki dikkat ve ısrar daha da önem kazanıyor. Bu konuda tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları