loading
close
SON DAKİKALAR

İki günde 7 milyarlık 8 ihale daha

Çiğdem Toker
Tarih: 01.03.2023
Kaynak: Çiğdem Toker - T24

Çiğdem Toker; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geçen hafta duyurduğumuz ihalelerin ardından, bu defa 23 ve 24 Şubat tarihlerinde 8 ihale daha yaptı.

Verilen tekliflere bakıldığında, konut başına maliyetin 1 milyon 600 -1 milyon 700 bin TL gibi çıktığı, ayrıca verilen en düşük teklif tutarlarının bazı ihalelerde yaklaşık değerin üzerinde olduğu görünüyor. Bu da ihalede, kamunun tasarruf hanesine yazılması gereken indirimin gerçekleşmediği anlamına geliyor

Depremin yıktığı şehirlerde konut ve altyapı ihaleleri sürüyor. Afet ve diğer olağanüstü durumlar için getirilmiş bir madde olan Kamu İhale Kanunu'ndaki 21 b (pazarlık usulü) maddesine göre yapılan ve geçen hafta başlatılan konut ve altyapı ihaleleri ilçe ve mahallelerde başlayarak hızlandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geçen hafta duyurduğumuz ihalelerin ardından, bu defa 23 ve 24 Şubat tarihlerinde 8 ihale daha yaptı. Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay illerinde planlanan konutlar için yapılan 8 ihale yaklaşık değer hesabı üzerinden 7 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşıyor. (6 milyar 906 milyon 679 bin 215 TL) Yapılacak toplam konut sayısı ise 4119. Bu sayıya Gaziantep'in ilçelerine bağlı köyler için yaptırılacak 400 adet köy evi dahil, dükkan ve ticaret merkezleri dahil değil.

Ulaştığım bilgilere göre , 23 ve 24 Şubat tarihlerinde pazarlık usulüyle yapılan ihalelerdeki teklif tutarları, büyüklük ve konut sayıları şöyle:

4119 konut
- Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesi Ferhuş mahallesinde yaptırılacak 256 adet konut altyapı ve çevre düzenlemesi işi için uygun teklif 399 milyon 721 bin TL ile Medsan Asfalt-Gürbağ İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 400 milyon 649 bin 928 TL.)

- Şanlıurfa Eyyübiye ilçesi Batıkent Mahallesi 6 Etap 363 konut 1 adet 5 dükkanlı ticaret merkezi inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için uygun teklif 640 milyon TL ile İzbay İnşaat-Arter Taahhüt İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye 6 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer; 644 milyon 369 bin 209 TL.)

- Malatya Battalgazi ilçesinde Etap 599 konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 919 milyon TL ile Temhek İnşaat-Polat Kuyumculuk-Ataş İnşaat ortaklığından geldi. İhaleye, aralarında Rönesans Grubu şirketi Rec Uluslararası'nın da yer aldığı 8 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer; 913 milyon 263 bin 216 TL.)

- Malatya Battalgazi ilçesi 3. Etap 474 konut 1 adet ticaret merkezi ile bir adet cami inşaatı ile altyapı ve çevre düzenleme işi için en uygun teklif, 834 milyon TL ile Biser İnşaat'tan geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 747 milyon 647 bin 113 TL) İndirim olmadı, teklif, yüzde 11,55 üzerinde oldu.

- Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde 5. Etap 714 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif , 1 milyar 212 milyon TL ile Ali Acar İnşaat'tan geldi. İhaleye 6 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer,1 milyar 116 milyon 416 bin 856 TL , indirim olmadı, teklif yüzde 8,56 üzerinde oldu.)

- Gaziantep Araban, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Yavuzeli ve merkez ilçeleri ve köylerinde 400 adet köy evi inşaatı ile alt yapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 928,5 milyon TL ile BRY Mimarlık-GNR Altyapı şirketlerinden geldi. İhaleye 5 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 1 milyar 107 milyon 818 bin 089 TL.)

- Hatay İskenderun ilçesinde 2 Etap 492 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en uygun teklif, 894 milyon 773 bin TL ile May İnşaat'tan geldi. İhaleye 7 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 834 milyon 098 bin 246 TL.)

Hatay Payas ilçesinde 821 adet konut ve 36 adet dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi için en düşük teklif, 1 milyar 145 milyon TL ile Egemen İnşaat-Okyanus Enerji Üretim ortaklığından geldi. İhaleye 10 firma çağrıldı. (Yaklaşık değer, 1 milyar 142 milyon 416 bin 558 TL), indirim olmadı, yaklaşık değerin 0,23 üzerinde.

TOKİ Başkanı: 21/b ama devlet lehine

Verilen tekliflere bakıldığında, konut başına maliyetin 1 milyon 600 -1 milyon 700 bin TL gibi çıktığı, ayrıca verilen en düşük teklif tutarlarının bazı ihalelerde yaklaşık değerin üzerinde olduğu görünüyor. Bu da ihalede, kamunun tasarruf hanesine yazılması gereken indirimin gerçekleşmediği anlamına geliyor. Bu sonuçları ve kamu aleyhine olup olmayacağını sormak üzere not bıraktığım TOKİ Başkanı Ömer Bulut döndü. Telefonda -vaktin elverdiği ölçüde -sorularımı yanıtladı.

Bulut, deprem dolayısıyla pazarlık usulünü uyguladıklarını ancak ihaleleri devletin lehine sonuç doğuracak biçimde yaptıklarını, devletin parasını düşündüklerini söyledi.

Enflasyon etkili

Konut başına maliyetin 1 milyon 600 bin 700 bin TL olduğunu hatırlatınca, "İster istemez enflasyonun etkisi oluyor" diyen TOKİ Başkanı'nın son ihaleler ve pazarlık usulü konusundaki değerlendirmesi şöyle:

"Sosyal konutlar açık usulde yapıldı biliyorsunuz. Onlarla bunları karşılaştırırsanız, hemen hemen birbirine yakın olduğunu görürsünüz. Açık ihalede katılan firma sayısı 2, 3 tür. Biz burada (21b) daha çok sayıda firmayı çağırıyoruz. Çağırınca, kendisini katılmak zorunda hissediyor. Bu da rekabete yarıyor."

İhalesi yapılan konutların, çalışması önceden yapılmış rezerv konut alanlarında olduğunu belirten TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Bazı ihalelerde gelen en düşük teklifler, İdare'nin belirlediği yaklaşık maliyetin üzerinde oluyor. Bu durum kamu aleyhine sonuç doğurmaz mı kabul edilebilir mi?" soruma şu yanıtı verdi?

"Onun da nedeni şu: Biliyorsunuz yaklaşık maliyeti İdare belirler. Biz beton demir gibi temel malzemeleri yerel piyasadan almaya gayret ediyoruz. Ama bunun dışındaki malzemeleri resmi fiyattan alıyoruz. Resmi fiyat da biraz yüksek oluyor. Yaklaşık maliyet önceden açıklanmaz malum. İhale bitince açıklanıyor. Şimdi teklif yaklaşık maliyetin üzerinde olunca ikinci defa ihaleye çıktığınızda bu defa yaklaşık maliyet tutarları artık biliniyor. Ve teklifler yükseliyor. Biz de aradaki fark çok yüksek değilse bakıyoruz. Yetkilerimiz var. Onu kullanıyoruz."

Bulut, şeffaf olmaya gayret ettiklerini ve ihaleleri yayımladıklarını söyleyince son deprem ihaleleri bilgilerini TOKİ sitesinde göremediğimi belirttim, "O zaman yayımlayalım" dedi.

Hatay'a özel önem

İhalelerin ne kadar süreceğini sorduğumda TOKİ Başkanı, "Şehir merkezlerine girmiyoruz. Onları Bakanlık çalışıyor. Bazı yerlerde alt yapıyı İller Bankası gerçekleştirecek" diyerek çok ağır darbe alan Hatay'a özel önem verileceğini söyledi. "Bölgeye İdaremizden bir ekip ile birlikte hocalarımızı davet ettik. Gittiler. Buraya yapılacak konutların tek mimarın elinden çıkmaması gerekiyor. Yakında daha ayrıntılı açıklamaları yapacağız" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları