loading
close
SON DAKİKALAR

Kur Korumalı Mevduat riski büyüyor

Çiğdem Toker
Tarih: 21.10.2022
Kaynak: Çiğdem Toker - Sözcü

Çiğdem Toker; Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile KKM'deki uygulama süresi uzatılıyor. KKM için tanınan vergi istisnası bu yıl sonuna kadar geçerliydi. Yeni kanun teklifiyle, 2023 yılı sonuna uzatılıyor. Çünkü seçim!

Kur Korumalı Mevduat (KKM), döviz kurlarındaki iniş-çıkışlara karşı parası olanların yatırımlarını koruması için getirilmişti. Hazine kaynaklarından zengine servet transferinden başka bir şey olmayan KKM hesaplarına, Meclis'te görüşülen yeni bir torba kanunla  yeni avantajlar getiriliyor.

Söz konusu torba kanun teklifi, birbiriyle alakasız 21 kanunda değişiklik yapıyor. Bu yanıyla yasama iradesi kimbilir kaçıncı kez gasp ediliyor diyeceğim ama yasama görevi, çok uzun bir süredir AKP'nin getirdiği kanunları onaylama aracı olarak kullanılıyor. (Ha bu, bana göre muhalefet üyelerinin özellikle Sansür Yasası gibi hakları boğan düzenlemelerde fiziki olarak TBMM Genel Kurul
salonunda bulunmalarına engel olmamalı. Bu ayrı mesele.)

ÇÜNKÜ SEÇİM!

Konuya dönecek olursak, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile KKM'deki uygulama süresi uzatılıyor. KKM için tanınan vergi istisnası bu yıl sonuna kadar geçerliydi. Yeni kanun teklifiyle,  2023 yılı sonuna uzatılıyor. Çünkü seçim! Bu kadarla da kalmadı. Bu istisna için, Cumhurbaşkanı'na şirketlerin bilançolarındaki yabancı paralara da birlikte ya da ayrı ayrı uygulama konusunda yetki verildi.

Kanun teklifi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın destek sağladığı hesap tutarının 691.6 milyar TL, Merkez Bankası'nın destek sağladığı hesap toplamının ise 742.1 milyar TL olduğu bilgisi verildi. Böylece toplam KKM hesap büyüklüğünün 1.433 trilyon TL olduğu kayıtlara geçti. Bu tutarın 742.1 milyar TL'si dövizden geliyor.

KKM'den yararlanan hesap sayısı ise gerçek ve tüzel kişi olarak toplam 2 milyon 297 bin 22 hesaptan oluşuyor.

YÜKÜMLÜ OLDUKLARI HALDE

Plan Bütçe Komisyonu'nun  CHP'li üyeleri kanun teklifi görüşmeleri bitiminde yazılı muhalefet şerhi raporu hazırlayarak sundu. Muhalefet şerhi raporunda, KKM hesapları konuşulurken salonda Merkez Bankası temsilcisinin bulunmadığı belirtilerek, bu nedenle görüşmelerin ertelenerek gecikmeli yapıldığı vurgulandı. Rapordaki bir bölüm:

“Komisyondaki görüşmelerin devamında, çalışmalarının akşam saatlerinde görüşmelere katılan bir Merkez Bankası yetkilisi, komisyon üyelerinin sorularına cevap veremeyeceğini, 1211 Sayılı Merkez Bankası Kanunu'nun buna izin vermediğini ifade etmiştir. Yıl içinde Merkez Bankası ile ilgili kar ve zarar ilişkin herhangi bir bilginin kamuoyu ile paylaşılamayacağını belirtmiştir. Bu durum üzerine tüm muhalefet milletvekilleri komisyon toplantısını terk etmiştir.”

Merkez Bankası'nın yılda iki kez Plan ve Bütçe Komisyonu'na bilgi vermek zorunda olduğunu bu zorunluluğun bizzat Merkez Bankası'nın kendi yasasında yer aldığın da vurgulandı raporda.

Tahkim Konferansı toplanıyor

Bugün İstanbul'da önemli bir etkinlik var: “17. ICC Türkiye Tahkim Günü Konferansı”. Konferansı üç kurum işbirliği halinde düzenliyor: TOBB, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı.

TOBB'dan gelen açıklamada, konferansta Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Claudia Salomon'un açılış konuşması yapacağı belirtiliyor.  Yargıtay üyeleri, hakimler, avukatlar, özel sektör ve ticaret odalarının hukuk müşavirleri orada olacak. Fakat açılış konuşmalarından sonra konferans basına kapalı sürecekmiş!

Milletlerarası tahkim meselesinin özellikle Kamu Özel İşbirliği projeleri için nekadar hayati olduğunu bilen biliyor. Muhalefet iktidara gelince kamulaştırmadan ve bu projelere para ödemeyeceklerini söylerken,

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Söke söke sizden bu paraları uluslar arası tahkim yoluyla alırlar” demişti.  Böyle bir siyasi iklimde bu toplantı çok ama çok önemli. Benden söylemesi. Kapalı oluşu da ayrıca manidar.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları