loading
close
SON DAKİKALAR

İnatlaşma olmaz

Hüsnü Mahalli
Tarih: 09.04.2021
Kaynak: Korkusuz

Hüsnü Mahalli: Sisi darbesinden 8 yıl sonra Ankara Mısır’la kavganın zararını şimdi gecikmeli olarak görüyor olabilir ama Kanal İstanbul’a bağlı olarak Rusya ile olası kavganın zararı asla önlenemez.

27 Kasım 2019’da Trablus merkezli Sarraj hükümetiyle Ankara arasında imzalanan Münhasır Ekonomik Bölgelerin Belirlenmesi Anlaşması’na tepki gösteren Yunanistan hükümeti Atina’daki Libya Büyükelçisi Muhammed Yunus El-Menfi’yi istenmeyen adam ilan etmişti.

Sonrası bildik hikaye çünkü geçen süre içinde Libya’da her aşamasında Türkiye’nin taraf olduğu çok karmaşık askeri, güvenlik ve siyasi gelişmeler yaşandı ve sonunda BM, ABD ve AB’nin telkin, arabuluculuk ve baskılarıyla ülkede ateşkes sağlandı.

Çatışan tarafların uzlaşması sonucu 5 Şubat’da Cenevre’de toplanan Kurucular Kurulu Abdülhamid Dibeybe’yi başbakan ve Muhammed Yunus El-Menfi’yi Başkanlık Konseyi Başkanı yani Cumhurbaşkanı seçti.

Kesin Yunanlılar o gün şok olmuştu çünkü Libya’nın yeni Cumhurbaşkanı kendilerinin 6 Aralık 2019’da kovduğu adamdı.

Peki Yunanlılar ne yaptı?

Zararın neresinden dönülürse kar mantığıyla davrandılar.

Üstelik hatadan dönmek bir erdemdi.

El-Menfi’yi ilk kutlayanlar arasında Atina vardı.

Trablus’u ilk ziyaret edenler arasında yine Yunanlılar vardı.

İtalya Başbakanı Mario Draghi’den sonra Trablus’u ziyaret eden ikinci AB lideri Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis oldu. Miçotakis önce Başbakan Dibeybe sonra da Aralık 2019’da Atina’dan kovulan Başkanlık Konseyi Başkanı El-Menfi ile bir araya gelerek her alanda işbirliği olanaklarını görüştü.

Miçotakis inatlaşmanın işe yaramayacağını biliyordu.

Libya’yı olduğu gibi Türkiye’ye bırakmanın bir alemi yoktu!

Üstelik Dibeybe başbakan seçildikten sonra ilk dış gezisini Yunanistan dostu ve Türkiye düşmanı Mısır’a yaparak Cumhurbaşkanı Sisi ile önemli görüşmelerde bulunmuştu.

Başkanlık Konseyi Başkanı El-Menfi ise ilk dış gezisini Türkiye düşmanı ve Yunanistan ile Mısır’ın dostu Fransa’ya yapmış ve dönüş yolunda Kahire’ye uğramıştı.

Mısır komşusu Libya’da şimdi çok avantajlı durumda.

Çünkü Mısır bir Arap ülkesi olarak Libya’nın kavgasında direkt taraf olmamış ama Türkiye oraya asker yollamış, Suriye’den paralı asker taşımamış ve farklı tonlarda İslamcı gruplara silah ve para yardımında bulunmamıştı.

Şimdi Libya’da yeni bir dönem var.

24 Aralık’ta yapılacak olan seçimlere kadar ülkeyi yönetecek olan El-Menfi-Dibeybe ikilisinin gündeminde Libya’da bulunan yabancı ülkelerin askerleriyle yabancı paralı askerlerin Libya’dan çıkarılması.

Konu büyük ölçüde ve öncelikle Türkiye’yi ilgilendiriyor.

Trablus’un Ankara ile imzaladığı deniz anlaşmasının kaderini ise 24 Aralık’tan sonra kurulacak hükümet belirleyecek.

O tarihe kadar bir çok ülke petrol, doğal gaz, güneş ve yeraltı suları gibi önemli kaynaklara sahip olan Libya’da yeni mevziler kazanmanın çabası içinde.

Bunun farkında olan Ankara Mısır’la barışmanın yollarını aradı ama işe yaramadı.

Kahire’ye göre Ankara Libya’daki Müslüman Kardeşler kökenli silahlı ve silahsız örgütlerle olan ilişkisini sürdürüyor.

Yine Kahire’ye göre Mısır’dan kaçan Müslüman Kardeşler’in lider, yönetici ve kadroları İstanbul’da barınıyor.

İşe yarar mı bilinmez ama Ankara’nın Temmuz 2013 Sisi darbesinden bu yana Mısır’la inatlaşmasının işe yaramadığı kesin.

Kanal İstanbul inatlaşması da işe yaramayacaktır.

Sisi darbesinden 8 yıl sonra Ankara Mısır’la kavganın zararını şimdi gecikmeli olarak görüyor olabilir ama Kanal İstanbul’a bağlı olarak Rusya ile olası kavganın zararı asla önlenemez.

Alman denizaltılarının Karadeniz’e çıkması ve Rus gemilerini batırması Osmanlı Devleti’ni savaşı tarafı haline getirmiş ve bu savaş sonrasında Osmanlı Devleti dağılmıştı.

İdeolojik bir tercih sonucu girilen Suriye bataklığından nasıl ve ne tür zararlarla çıkılacağını herkes merak etmektedir.

Kar-zarar hesabında Ankara’nın her yerde yanlış yaptığı ortada ama ders aldığı şüpheli.

Yoksa bu işin çok kolayı var:

2011 öncesine dönmek.

Hani şu “Komşularla sıfır sorun” politikasına.

Komşular toptan sıfırlanmadan.

Komşuları sıfır bir ülkenin kendisi ekside olur. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları