loading
close
SON DAKİKALAR

Tezkere

Hüsnü Mahalli
Tarih: 29.10.2021
Kaynak: Hüsnü Mahalli-Korkusuz

Hüsnü Mahalli: İçeride yaşanan tüm sorunların nedeni dış politikadaki ideolojik maceralardır.

TSK’ne Suriye ve Irak’ta sınırötesi operasyon ve müdahale yetkisi veren Tezkere 98’e karşı 298 oyla kabul edildi.

CHP, HDP, İşçi Partisi ve İYİ Parti’den Durmuş Yılmaz’ın ‘hayır’ dediği Tezkere’ye geri kalan partilerin vekilleri ‘evet’ dedi DEVA ise çekimser kaldı.

1950’de Kore savaşından sonra TBMM farklı zaman ve mekanlar için 76 kez hükümetlere yurt dışına asker gönderme yetkisi verdi.

Onaylanan tezkerelerin tümü olmazsa da çoğu hatırlanmaz ama henüz Başbakan olmayan dönemin AKP lideri Erdoğan’ın kabul edilmesi yönünde yoğun çaba gösterdiği ancak TBMM’nin reddettiği 1 Mart 2003 Tezkeresi tarihe geçmiştir.

Son Tezkere’de “Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması ve bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması”ndan söz edilmesi anlaşılması zor bir nokta!

Oylama öncesinde CHP Tezkere ile ilgili her şeyi açıklayan 14 soru sordu.

1- Suriye’ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2012 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?

2- Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?

3- Son tezkerelerde yer alan Fırat’ın doğusu vurgusuna ne oldu?

4- Barış Harekatı’nın ana hedefini oluşturan; Fırat’ın doğusunda ‘145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge’ye ne oldu?

5- Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; ‘Güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti.’ Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?

6- Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip’teki terör unsurlarını ayrıştırıp temizleyebildik mi?

7- Astana sürecine dayanarak İdlip çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?

8- Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?

9- Büyük önem atfettiğiniz M4 – M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?

10- Suriye’de 33 askerimizi şehit eden Rusya’ya nasıl bir karşılık verildi?

11- Son dönemde Suriye’de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?

12- Suriye’de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatını veren IŞİD militanı Türkiye’de neden serbest bırakıldı?

13- IŞİD sadece Suriye’de mi hedef?

14- Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye’den Türkiye’ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?

Benden de birkaç soru:

1- Suriye’nin yaklaşık % 10’unu kontrol altında tutan TSK neden ve ne zamana kadar Suriye’de (ve Libya’da) kalacak?

2- Amaç PYD/YPG/PKK ise Ankara bu sorunu çözmek için daha önce olduğu gibi neden Suriye devleti ile işbirliği yapmıyor?

3- Ankara neden ve ne zamana kadar Suriye devletine karşı savaşan on binlerce silahlı militana maaş verip tüm gereksinimlerini karşılayacak?

4- TSK; Türk devleti dahil tüm dünyanın terörist örgüt kabul ettiği Nusra’nın işgali altındaki İdlib’i neden koruyor?

Başka sorular da var ama biz Tezkere’ye dönelim.

CHP’nin tavrına kızan Erdoğan; Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak “Merak ettiğin Suriye’de o ecdadın ayak izleri var. Çok merak ediyorsun ya. Misakı Milli denilen o anlaşmanın da yerinde yine Osmanlı’nın
mirası var. dedi.

“Tezkere’ye destek verdiği için İYİ Parti’nin tavrını memnuniyetle karşıladıklarını” söyleyen Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na yönelik 21 Nisan 2019 tarihli saldırı ve linç girişiminin görüntülerini AKP grubuna izletti.

Kılıçdaroğlu ise “Şahıs grup toplantısında, uzun uzun benim videolarımı izlettirmiş ve bana tehditler savurmuş. Adeta birilerine, ‘yarım kalan işi bitirin’ talimatı vermiş” dedi.

Sonuç:

İçeride yaşanan TÜM sorunların nedeni dış politikadaki ideolojik maceralardır.

Gerekçeleri ne olursa olsun AKP’nin bu tehlikeli maceralarına karşı çıkmayanlar ya da çıkamayanlar gerçek anlamda muhalif olamazlar.

Nokta!

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları