loading
close
SON DAKİKALAR

Baraj düşmeli...

Melih Aşık
Tarih: 29.05.2013

Melih Aşık, CHP dün seçim barajının yüzde üçe düşürülmesine yönelik bir kanun teklifi sundu. Yüzde 10 gibi bir seçim barajına demokrasilerde rastlanmıyor...

CHP dün seçim barajının yüzde üçe düşürülmesine yönelik bir kanun teklifi sundu. Yüzde 10 gibi bir seçim barajına demokrasilerde rastlanmıyor. Bu denli yüksek oran “temsilde adalet” ilkesiyle de uyuşmuyor... Yüksek baraj değişik görüşlerin Meclis’te temsilini önlüyor. Çok oy alan partiye haksız bir avantaj sağlıyor.
AKP’nin bu teklife karşı tavrı ne olacak?
Bilemeyiz... Ancak hükümet, güneydoğunun beklediği iyileştirmeleri yapacaksa şimdi tam vaktidir... Kürtlere yönelik reformları yapmak için hükümet PKK’nın çekilmesini ve taleplerin oradan gelmesini beklememeli. PKK’ya taviz veriyor durumuna düşmemeli... Kürtlerin eşit vatandaşlığı adına atacağı adımları şimdiden atmalı... Eski bir hikâyedir. Şapka devriminden sonra bazı vilayetlerde şapkaya karşı direniş başlamış. Bunun üzerine Hamidiye Kruvazörü Karadeniz’e açılmış. Israrla şapka giymeyen yörelere birkaç top atışı yapmış. Biraz da abartılarak yöre halkının:
- Atma Hamidiye şapka da giyeceğuk, vergi vereceğuk, diye yalvar yakar olduğu anlatılır.
Devlet böyle yapmamalı... Reform için ille de yumurtanın kapıya gelmesini, karşı tarafın zora başvurmasını beklememeli...

Not: Akşam saatlerinde teklif reddedildi. Anlaşılan AKP işi İmralı’yla çözecek!

Satıcının dramı...
Gazetelerde küçücük bir haber... Kimi gazetelerde o kadarı bile yok. Vatandaşımızın adı Osman Gürbüz’müş. 34 yaşındaymış, seyyar satıcılık yapıyor, geceleri konfeksiyon ürünleri satarak ailesini geçindirmeye çalışıyormuş. Önceki gün Fatih Belediyesi binasına girmiş, yanında getirdiği benzini üzerine dökerek kendisini yakmış. Nedenini ve gerisini CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan’dan dinliyoruz.
“Fatih ilçe örgütümüzden edindiğim bilgiye göre belediye zabıtaları üç kez mallarını elinden almışlar. Vatandaşımız da yeter artık deyip isyanını bu şekilde dile getirmiş. 1. derece yanıkla Kartal Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış. İstanbul Ticaret Odası’nın rakamlarına göre bugün İstanbul’da, aralarında çok sayıda üniversite öğrencisi ve mezununun da olduğu yaklaşık yarım milyon insanımız zabıtalarla her gün didişerek, kovalamaca oynayarak seyyar satıcılık yapmaya, evlerini geçindirmeye çalışıyor. İstanbul’un binlerce yıllık silüetini bozan Zeytinburnu’ndaki gökdelenleri göremeyen, görse de engelleyemeyen belediyelerimiz anlaşılan o ki sadece seyyar satıcıları görüyor. Gücü büyük vurgunculara değil seyyar satıcıya yetiyor. Ondan sonra da ortaya böyle dramlar çıkıyor.”



Bayrak
Emin Çölaşan arkadaşımızın yürüttüğü bir kampanya vardı... Camiler ulusal bayramlarda neden Türk bayrağı asmıyor, diye yazılarında sorardı Emin... Israrlı sorulara rağmen bayrak asan camiye pek raslanmazdı... Hele büyük camilere bayrak asıldığı hiç görülmezdi. Ancak dün baktık... En büyük camiye... Süleymaniye’ye kocaman bir Türk bayrağı asılmıştı... Sebebi, İstanbul’un Fetih günü olmalıydı... Demek camilere bayrak asılabiliyormuş... O zaman Cumhuriyet Bayramı gibi büyük bayramlarda da camilere bayrak asılmasını beklemek hakkımız değil mi?


Behzat Ç.’yi de bitirdiler.
AKP iktidarında, yandaş olmayan kamu görevlisine dizi filmde bile yaşam şansı yok.
* * *
İçki satışı
22:00 ila 06:00 saatleri arasında yasaklandı.
AKP kafasına göre içkinin eğlence, dinlence değil,
çalışma saatleri içerisinde tüketilmesi gerekiyor.
Akif Kökçe


Puşkin
Taksim Parkı’nın yol genişletme çalışması nedeniyle tıraşlanmasına karşı gençler ve aydınlar dün kahramanca mücadele verdiler. Polis copuyla, gazıyla geldi. Gençler kendilerini iş makinelerinin önüne atarak araçları durdurmaya çalıştılar. Büyükelçi Vahit Halefoğlu anlatmıştı. Türkiye yıllar önce Moskova’da yeni bir büyükelçilik binası için arsa satın alır. Tam inşaat başlayacak, Rus gençleri arsayı işgal eder, sabahtan akşama dek Puşkin’in şiirlerini okurlar. Meğer yıllar önce Puşkin o arsaya gelir bir ağacın altında kitap okurmuş. Sonunda Türkiye o arsaya elçilik inşasından vaz geçer. Önceki yıllarda bizim gençlerin aynı duyarlığı göstermemesinden yakınırdık. Dün baktık; bizim gençler de artık şehri kahramanca savunuyorlar...
İyi bir gelişme...

Melih Aşık / Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları