loading
close
SON DAKİKALAR

Çocuğa Yazık...

Melih Aşık
Tarih: 27.03.2012

Meclis gündemindeki yeni eğitim sistemine birlikte göz atalım...

Meclis gündemindeki yeni eğitim sistemine birlikte göz atalım...

Çocuğunuz 5 yaşını bitirince ilkokula başlıyor... 9 yaşında 4 yıllık ilkokulu bitirerek 10 yaşında ortaokula geçiyor. Ortaokulun ilk yılında önüne seçenekler konuyor. Nedir bunlar?

Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı’nın TRT’de ifade ettiğine göre:

“Öğrenciler, ortaokulun birinci sınıfından itibaren çeşitli seçmeli ders paketlerinden birini seçecekler. Bu paketler, ‘Fen-Matematik’, ‘Sosyal’, ‘Ticaret’, ‘Din’, ‘Spor’, ‘Sanat’, ‘Tarım’ gibi isimler taşıyacak.”
Din paketini seçen öğrenci doğrudan imam hatip ortaokuluna gönderiliyor..

Diğer paketleri seçenler birlikte okumaya devam ediyorlar. Meslek liselerinin orta kısmı açılmıyor.

Peki... Çocuk 10 yaşında nasıl olup da yeteneklerini bilebilecek? Nasıl olup da fen, sosyal, sanat, spor gibi alanlardan birini seçecek?

O yaştaki çocuk hangi alana yeteneği olduğunu nasıl bilebilir? Bu soruların yanıtı yok.
Bu arada diyelim sanat paketini seçti... Müzik ve resim üzerinde yoğunlaşmak istiyor...
81ilin en ücra köşelerine kadar yayılmış binlerce okula müzik ve resim öğretmenini nasıl gönderecek devlet? Binlerce okula keman, piyano, klarnet gibi müzik aletlerini nasıl alacak?
Bu konular üzerinde hiç düşünülmediği çok açık...
Konuyla ilgili en doğru açıklamayı hatta itirafı iktidar yanlısı yazar Prof. Mümtazer Törköne yaptı:
“Bu projenin eğitimle bir alâkası yok. Hükümet din eğitiminin önünü açıyor.”
Not: Bugün İstanbul’da saat 13:00’de Şişli’de Atatürk Evi’nden Taksim’e yürüyüş var...
4+4+4 sistemi topluca protesto edilecek...

Suriye’den Türkiye’ye sığınan göçmen sayısı 17 bini geçmiş.
İroniye bakın; memleketteki muhalifleri içeri atıyor,
Suriyeli muhalifleri içeri alıyoruz...
* * *
Bülent Arınç emekli olunca muhtarlığı düşünebilirmiş.
“Koltuk olsun da nerede ve nasıl olursa olsun” diyor...
Haldun Ertem

Dersane tersane...

Başbakan üniversite sınavını ve dershaneleri kaldıracağız diyor...
Dershane sahipleri açıklamayı olumlu bulmuş! Ancak hiçbiri önümüzdeki 10 yıl içinde mevcut sistemin değişebileceğine ihtimal vermiyor. Başbakan da zaten herhangi bir formül ortaya koymuyor.
Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir:
- Başbakan kamuoyunun 4+4+4 sistemine yönelik tepkisini azaltmak için ağızlara bir parmak bal çalıyor, diyor, yeni sistem dershanelerin önünü daha da açacak bir sistemdir...
Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, yeni yasayla Robert College, Saint Joseph, Alman Lisesi gibi yabancı okulların orta bölümlerinin yeniden açılacağını bildiriyor. Böylece bir yarış da bu okulların orta kısımlarına giriş için başlayacak. Dershanelerin müşterisi biraz daha artacak...

Balyoz’da durum

Balyoz davasına temel olan 11 ve 17 numaralı CD’lerin sahte olduğuna ilişkin dördüncü rapor Amerika’dan geldi. Arsenal adlı şirketin raporunda denildi ki:
“Arsenal 11 ve 17 numaralı CD’lerde bulunan en az 76 dokümanın tarih ve zamanlarında sahtecilik yapıldığı sonucuna varmıştır. Son kayıtlarının yapılmasının akabinde 2003’te CD’ye kaydedilmiş gibi görünen dokümanların kayıt tarihi en erken 2006 ortası olabilir...”
Bunlarla birlikte bugüne dek mahkemeye Balyoz davası belgelerinin sahteliğine ilişkin 1500’ün üzerinde kanıt sunuldu. Mahkemenin savunmalar bitince bu kanıtların incelenmesine başlayacağı sanılıyordu. Mahkemenin en azından bir bilirkişi tayin ederek sözü geçen CD’leri incelettirmesi bekleniyordu.
Ne var ki, mahkeme kanıtların incelenmesi safhasını atlayarak doğrudan savcıdan mütalaasını istedi...
Bu arada sanıklar zamanın Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın mahkemede tanık olarak dinlenmesi konusunda da ısrar ediyor... İddianamede darbe teşebbüsünü Aytaç Yalman’ın önlediği kaydedilmiş. Ancak Yalman’ın bugüne dek ifadesi alınmış değil. Aytaç Paşa konuşsun bakalım ne diyecek, diyor sanıklar. Ancak mahkeme bu talebi de kabul etme eğiliminde görünmüyor.
249 subayın tutuklu olarak yargılandığı Balyoz davası bu hafta en kritik dönemine giriyor.

Devlet, Ergenekon muhbiri Tuncay Güney’in
yerini bilmiyormuş.
Nasıl olur? “Eliyle koymuş” gibi bilmeliydi!
Fahrettin Fidan

Kars’ta sanat...

Başbakan Erdoğan’ın bir sözüyle “insanlık anıtı”nı yıkan Kars Belediyesi’nin düzenlediği “Kültür ve Sanat Festivali”ne bazı aydınların gitmesini Atilla Aşut dostumuz eleştirmişti.
Ünlü kemancımız Cihat Aşkın farklı bir yorum yapıyor ve gönderdiği notta diyor ki:
“İnsanlık anıtı yıkıldı. Evet... Ama.. İnadına sanat... Burada insanlar var. Devletin öğretmen gönderemediği okullar var. 7 ay kar altında kalmışlar. Bahar ile güneşin gönüllerini ısıttığı çaresiz insanlar var. Kars ozanlar memleketi... Bu insanların iyi sanata, iyi eğitime hakları var. Onun için inadına sanat...”

Melih Aşık
Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları