loading
close
SON DAKİKALAR

Fahri Korutürk

Melih Aşık
Tarih: 14.10.2021
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Korutürk’e o soyadı kim mi vermiş? Mustafa Kemal. Deniz Yüzbaşısı Fahri Bey bir gece ünlü Karpiç Lokantası’nda yemek yerken lokantaya Mustafa Kemal ve arkadaşları geliyor.

6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk hayattan ayrılışının 34. yılında Ankara’da ve İstanbul’da törenle anıldı. Cumhuriyet ilkelerine bağlı, örnek bir komutan ve devlet adamıydı Korutürk. Onun 5.5 yıl basın müşavirliğini yapan Ali Baransel, “Bıçak Sırtında” adlı kitabında örnek davranışlarını anlatır.

12 Eylül darbesine hazırlanan generaller Cumhurbaşkanı Korutürk’ten Meclis’i feshetmesini istemişler; cevap aynen şöyle:

- Milletvekillerinden aldığım vazifeyi kendilerini ortadan kaldırmak için nasıl kullanırım?

Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin bir gün Köşk’teki randevusuna 15 dakika gecikiyor. Korutürk bu yüzden Çetin’i kabul etmiyor.

Korutürk’ün iki oğlu çalışmakta, kızı okula gitmektedir. Çocuklara Çankaya Köşkü dışında ev tutuluyor. Çocuklar işe ve okula ailenin şahsi aracıyla gidip geliyorlar.

Korutürk’e o soyadı kim mi vermiş? Mustafa Kemal. Deniz Yüzbaşısı Fahri Bey bir gece ünlü Karpiç Lokantası’nda yemek yerken lokantaya Mustafa Kemal ve arkadaşları geliyor. Bir yüzbaşının orada yemek yiyor olması dikkat çekmiş olmalı. Mustafa Kemal onu masalarına çağırıyor. Biraz sohbet ediyor. Bilgisini, görgüsünü, öz güvenini beğeniyor. Ona Korutürk soyadını öneriyor. Önermekle kalmıyor, bir kâğıdın üzerine “Korutürk” yazıp veriyor da. O kâğıt hâlâ Moda’daki evde çerçeve içinde saklanıyor.

NEDEN BAŞKENT?

13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun 97. yıl dönümü. Ankara, 1923 yılında Cumhuriyet ilanından önce Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen tek maddelik bir kanunla başkent olur.

Peki, neden Ankara?

Mustafa Kemal, 16 Ocak 1923’te İzmit’te gazete başyazarlarına demeç verirken başkent seçimindeki kriterleri şöyle izah eder:

“İki nokta-i nazardan tahkikat yapmak icap eder. Biri her nevi taarruz ve tecavüze karşı yerinden kıpırdamayarak kuvvet ve sükûnetini muhafaza edebilecek bir yer olmalı. Yoksa bir geminin topundan telaşa düşebilecek bir yerde hükümet merkezi olamaz.

İkincisi... Hükümet merkezi öyle bir yerde olmalı ki hükümet nazarını (bakışını) memleketin bütün muhitlerine müsavi (eşit) surette atfedebilsin. Memleketin bir kenarına çekildiğimiz zaman vatanın bizden uzak kalan gayri mamur yerlerini unutuveriyoruz.”

Arabanın Değerini Biliyor musun? 2 Dakika İçinde Öğren
arabam.com
Kahverengi Erkek Deri Loafer
599 TL
Divarese
  by Taboola
Başkent olarak akla üç şehir,

Ankara, Sivas ve Kayseri gelmiştir.  

Konu TBMM’de tartışılır. 13 Ekim’de Ankara başkent ilan edilir.

Başkent o gün 30 bin nüfuslu fakir bir köy görünümündedir. Altı odalı tek bir oteli vardır. Elektrik yoktur ve üç yıl daha gelmeyecektir. Yabancı elçilikler İstanbul’u bırakıp Ankara’ya gelmek istemez. Ancak yabancı şehircilik uzmanlarının da göreve getirilmesiyle bu fakir kasaba planlı şekilde gelişir, kısa sürede modern bir başkent olur.

RUSSEL

Bir dostumuz dedi ki dün:

- Artık gazete okumuyorum, televizyon da izlemiyorum, dünya yansa umurumda değil.

Kendileri mutluluğu ancak bu şekilde buluyormuş.

Birçok kişi kuşkusuz aynı yolu izliyor.

Çözümü gündemden kaçmakta arıyor.

Bertrand Russel ise diyor ki:

- İnsanın ülkesinde ve dünyada olup bitenlerle ilgilenmemesi... Tiyatroya gidip oyunu seyretmemesi demektir.

NOT: Ekrana gazeteci kılığında kimi siyasi parti sözcülerini çıkartıp sözde halkı aydınlatmaya yönelik program yapan ancak amacı sadece kafa karıştırmak olan programları ben de izlemiyorum. Belirtmiş olayım.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları