loading
close
SON DAKİKALAR

Gazici liderler

Melih Aşık
Tarih: 18.02.2014

Melih Aşık; Gazi ile Atatürk unvanları arasında fark var mıdır? Vardır...

Başbakan dün tablet dağıtımı sırasında gençlere:

“Sizler Gazi Mustafa Kemal’in ülkeyi emanet ettiği istikbalimiz olan evlatlarımızsınız” deyince salonda büyük bir alkış yükselmiş. Demek ki ne kadar uğraşsanız Atatürk’ü gözden düşüremiyorsunuz. Dahası Atatürk kendi seçmeninizin gözünde de büyüyor... Bu da bazılarına ders oluyor...

Bu arada... Hem Tayyip Erdoğan hem Kemal Kılıçdaroğlu konuşmalarında Atatürk dememeye özen gösteriyor, ısrarla Mustafa Kemal ya da Gazi Mustafa Kemal kalıplarını kullanıyorlar.

Gazi ile Atatürk unvanları arasında fark var mıdır? Vardır...

Atatürk’ün sağ kolu Falih Rıfkı Atay “Roman” adlı kitabında diyor ki:

“Gazici demek korkudan yahut menfaatten hatta saygıdan onu bırakmayan, bırakamayan veya onunla ticaret eden, maişet eden demektir. Kemalist demek ise Gazi’nin kafasını anlamış olan, almış olan demektir.

- Şapkayı nicin giydiniz?

- Gazi’nin hatırı için

- Latin harfini niçin kullanıyorsunuz?

- Gazi’nin hatırı için...”

Falih Rıfkı Atay’a göre bunlar Gazicidir.. Yani şekilci... Ticaretçi... Ezbere Atatürkçü...

AKP ve CHP liderleri kendilerini “Gazici” sınıfına sokmuştur.

Atatürkçü veya Kemalist değil... Gazici...

Yeri gelmişken şunu da kaydedelim... Türkiye’de Atatürk sık anılsın, seyrek anılsın... Eleştirilsin veya övülsün... Atatürk ve Cumhuriyete saygılı olmayan ne sol ne sağ partinin uzun süre var olma şansı yoktur. Atatürk ve Cumhuriyet, ulusal ruhun temelidir...

Demokratikleşme(me)

Demokratikleşme adı altında 9 ayrı kanunda değişiklikler öngören toplam 17 maddelik paket... Komisyondan geçti, önümüzdeki günlerde Genel Kurul’a gelecek. İktidarın demokrasiden ne anladığını net şekilde gösteren pakette neler mi yer alıyor? Birkaçını özetle aktaralım.

l  Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin ne şekilde yapılacağını düzenleyen mevcut Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri yasasının ikinci fıkrasına, “... vatandaşın günlük yaşamını zorlaştırmayacak şekilde” ibaresi ekleniyor. Böylece bırakın şehir merkezlerini, şehirlerin varoşlarında bile toplantı ve yürüyüşlerin yapılması iktidarın keyfine bırakılıyor.

l  İş yerine cübbe, kara çarşaf hatta peçeyle gelen kamu görevlisini iş yerine almayan amiri, “bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihine müdahale ettiği” gerekçesiyle iki yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek. Benzer bir başka düzenlemeyle de namaz gibi bir gerekçeyle dersi terk etmek isteyen öğrenciyi engelleyen öğretmen de aynı şekilde hapisle cezalandırılacak. “Dini inancın gereğinin yerine getirilmesini veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasını engellediği gerekçesiyle” hapis cezasına çarptırılabilecek.

Demokratikleşme adı altında AKP demokrasiyi daraltıyor, sadece kendi seçmenine yatırım yapıyor. Seçim yasalarını değiştirmek, seçim barajını kaldırmak gibi gerçekten demokratik adımlar ise hiç akıllarına gelmiyor.

TTK

Türk Tarih Kurumu’nun Osmanlı padişahları için düzenlediği etkinliklere yapılan harcamaları Avukat Gürkut Acar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a soruyor... Arınç, bizim de ilgimizi çeken “Vahdettin Ayrılış” adlı belgesel için 295 bin lira harcandığını bildiriyor.

Bu belgeseli TTK’nin internet sitesinde görebilirsiniz. Belgesel demeye bin şahit ister. Atatürk küçültülmüş. Vahdettin filmde dev gibi bir adam olmuş. Memleketi bırakıp kaçışı da kahramanlığa dönüştürülmüş... Atatürk’ün Nutuk’ta Vahdettin için söylediği cümleler tabii filmde yer almıyor.

TTK yozlaştı, Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i unuttu, misyon olarak Abdülhamit ile Vahdettin’i parlatıyor.

Fazıl Say’a 10 ay hapis, ayakkabı kutularının sahibi genel müdüre tahliye! AKP iktidarında para değil, piyano çalmak suç...

***
RTE şimdi de “Cemaat mensubu ablaları” hedef gösterdi. “Başörtülü bacılarıma saldırdılar” edebiyatı buraya kadarmış!
Akif Kökçe

KAST

Ankara’da 4 gün süren Kastamonu günleri pazar günü hep birlikte söylenen Çanakkale Türküsü’yle noktalandı.

Neden Çanakkale türküsü?

Çünkü bu türkü Kastamonulu İhsan Ozanoğlu’na ait...

Ve yine tarih kitaplarına geçtiği için söyleyelim...

Çanakkale savasında en çok şehit veren il Kastamonu.

Küre ilçesinin “Ersizler” adıyla anılan köyünün bu adı almasının nedeni de...

Köyün tüm erkeklerinin Çanakkale Savaşı’nda şehit düşmesi...

Kastamonu Günleri Ankara’yı şenlendirdi, diyor, bu notu yazan Kastamonulu okurumuz.

Ankara ve İstanbulluları kentlerine beklediklerini ekliyor.

İçişleri Bakanı “Açız” diyen vatandaşa “Biz şeytan taşlamakla uğraşıyoruz” diyor.

Bilmeyen rüşvet, yolsuzluk ve yoksulluğun suçlusu şeytan sanacak...
Selin Yağmur


Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları