loading
close
SON DAKİKALAR

Şimdi ne olacak

Melih Aşık
Tarih: 27.04.2021
Kaynak: Melih Aşık-Milliyet

Melih Aşık: Bu kritik süreci içeride kısır kavgaları bitirerek, dışarıda hukuk ve diplomasiye ağırlık vererek aşabiliriz. Bunu başarabilir miyiz?

Turgut Özal ABD’de Ermeni soykırım tasarıları gündeme geldiğinde parlak bir fikir ortaya atmış:

- Bırakalım soykırım desinler, bir atımlık baruttur, atsınlar biz de uğraşmaktan kurtulalım, demişti.

Kendisine bunun bir atımlık barut olmadığı, çok kritik sonuçlarının olacağı zar zor anlatıldı. Türkiye, ABD’nin soykırım kararları almaması için yıllar yılı diplomatik çaba gösterdi. Ancak o berbat sözcüğün sonunda Başkan Biden tarafından dile getirilmesini önleyemedik. Bu telaffuzun sonuçları ne olacak? Tam bilinemiyor. ABD mahkemelerinde Ermeniler tarafından açılacak tazminat davalarında Başkan’ın bu çıkışından sonra Türkiye aleyhinde kararlar çıkmasının kolaylaşacağı söyleniyor. Başka sakıncalar da yaşayabiliriz.

Peki, Türkiye şimdi ne yapmalı? Büyükelçi Onur Öymen’in görüşleri şöyle:

“Türkiye, ‘Bunu kınıyoruz, reddediyoruz’ demekle yetinemez. Türkiye’nin vereceği karşılık, gelecekte bu tür söylemlerde bulunabileceklere karşı caydırıcı bir etki yapmalı.

1948 tarihli BM Soykırımla Mücadele Sözleşmesi’ne göre, bir olayı ancak o olayın cereyan ettiği ülkenin mahkemeleri ya da yetkili kılınmış bir uluslararası mahkeme ‘soykırım’ olarak nitelendirebilir.

ABD Başkanı’nın herhangi bir meseleyi ‘soykırım’ olarak tanımlama hakkı ve yetkisi yoktur. Dünya kamuoyuna tezlerimizin anlatılması gerekir.”

Bu kritik süreci içeride kısır kavgaları bitirerek, dışarıda hukuk ve diplomasiye ağırlık vererek aşabiliriz. Bunu başarabilir miyiz?

CESARET ZAMANI

Yunanistan’ın MEGA TV kanalındaki açık oturumda konuşan Prof. George Filis, Joe Biden’ın “soykırım” suçlamasının sonuçlarını tartışırken diyor ki:

“ABD’nin soykırımı kabulü Anadolu’daki Yunan soykırımı konusunda yürüttüğümüz kampanyanın da önünü açacaktır.”

Bu tespit önemli. Pek çok hükümet, soykırım ilanı baskılarına ABD’nin tavrına bakarak karşı durabiliyordu.

ABD’nin soykırımı kabulüyle dünya ülkelerinin parlamentoları ve hükümetlerinin peş peşe soykırım kararları alması kolaylaşacaktır.

Ayrıca hakkımızda Süryani soykırımı, Keldani soykırımı vs. gibi birçok soykırım iddiası daha var ki bunların da çeşitli ülkelerde gündeme alınması olasıdır. ABD’ye sert ve etkili karşılık vermemiz bundan sonraki saldırıları önlemek açısından büyük önem taşıyor.

DÜĞÜN ADETİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın sosyal medya mesajı:

“ABD seçim sonuçları açıklanmadan Biden’a ilk sırada tebrik kuyruğuna giren CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ’ndan, Biden’ın açıklamasına yönelik bir açıklama hâlâ yok.”

Aklımıza İç Anadolu’dan bir köy âdeti geldi.

O köydeki düğünlerde kız tarafıyla erkek tarafı anlaşmazlığa düşerse birbirine dokunmaz, hep birlikte çalgıcıları döverlermiş.

Kemal Bey de her durumda dövülecek kişi durumunda.

TEHCİR

Türkiye’nin 106 yıl önceki suçu, Anadolu’da kritik bölgelerdeki Ermeni nüfusun bir kısmını Osmanlı sınırları içinde bir yerden bir yere göç ettirmekti. Bu acılı göç sırasında vahşi olaylar olmuş, Ermeni kafileler 300 bin ile 500 bin arasında zayiat vermiştir. Savaş koşulları içinde cereyan etse de bu olaya son 50 yılda lobilerin çabalarıyla soykırım yakıştırması yapıldı.

Türk halkı suçlama hedefi oldu.

Gelelim bugüne...

ABD ve NATO ortakları son 20 yılda Afganistan’ı, Irak’ı, Libya’yı, Suriye’yi kan ve ateşe boğdu. Milyonlarca insanı öldürdü. Yuvası dağıtılan milyonlarca insan da bugün denizlerde boğulmayı göze alarak kaçacak yer arıyor. Batı bu kaçakları denizlerde boğmaya çalışıyor. İşte size katliam, işte size tehcir. 106 yıl önceki olayların acısını duyan! Batı dünyası bugün yaşanan ve kendi eseri olan tehcir ve katliamın lafını bile ağzına almıyor. İşte Batı...

HDP

HDP’nin internet sitesinde 24 Nisan tarihinde yayımlanan MYK bildirisinin başlığı şöyleydi:

“Ermeni soykırımı utancıyla yüzleşin.”

Kim yüzleşecek? Biz... Peki, siz kimsiniz, biz kimiz?

Siz bu ülkenin hazinesinden milyonlarca yardım, Meclis’inden de on binlerce lira milletvekili maaşı alan Türkiye vatandaşları değil misiniz?

Bu ülke sizi hâlâ demokrasinin unsuru saymıyor mu?

Bu sizli bizli konuşma nereden çıktı?

Biz böyleyiz de siz ak kaşık mısınız?

Tarih okumuşluğunuz var mı?

Tehcir sırasında Suriye’ye göç ettirilen Ermenilere en başta o yöredeki Kürt aşiretlerinin saldırıp yağmaladığını tarih kitapları yazıyor. Soykırım tartışmalı bir kavramdır. Ancak Kürt çetelerinin vahşetinin tartışılır yanı yoktur.

Siz seçim bölgenizdeki unsurları bu utançla yüzleşmeye davet ettiniz mi?

Önce bir aynaya bakmanız gerekmez mi?

İYİ HABER

İşte size iyi hatta mükemmel bir haber...

Fransa’da şampiyonluk yarışındaki Lille, 2-0 yenilgiden Burak Yılmaz’ın attığı 2 ve asist yaptığı 1 golle kurtuldu, rakibini 3-2 yendi. Bu takımda Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik de oynuyor. Takımı Türk oyuncuların taşıdığını Fransız basını sık sık yazıyor. Türkiye’den ve Türklerin adından Fransa’da ilk kez bu kadar iyi ve olumlu söz ediliyor. Gurur duyuyoruz bu sporcularla...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları