loading
close
SON DAKİKALAR

Sorumluluk devrolmaz!

Melih Aşık
Tarih: 26.05.2012

Uludere olayında en üsttekinden en alttakine herkesin suçlanması yönetim prensiplerine ve mantığına aykırıdır...

Uludere bombardımanıyla ilgili Başbakan sorumluluk kabul etmiyor:
- Biz güvenlik güçlerimize askerimize veririz, polisimize yetkiyi veririz. Onlar da yetkileri dairesinde kullanır. Biz yetkiyi vermişiz, TSK bunu kullanmış, diyor...
Bir emektar bürokrat dostumuz bu görüşe karşı diyor ki:
- Temel bir yönetim ilkesidir, yetki devredilir ancak sorumluluk devredilmez. Bu hükümet için de böyledir Genelkurmay başkanı için de böyledir. Örneğin bir komutanlıkta olan ve olmayan her şeyden komutan sorumludur. Hatırlayın geçen yıllarda Fransa’da bir törende askerler temsili atış gösterisinde gerçek mermi kullanıp ölüme sebebiyet verince Genelkurmay başkanı istifa etmişti. Dolayısıyla Uludere olayında en üsttekinden en alttakine (burada pilotlar dahil) herkesin suçlanması yönetim prensiplerine ve mantığına aykırıdır.
Onur Öymen aynı paralelde konuşuyor:
“TBMM, Hükümet’e sınır ötesi operasyon yetkisi verirken, her defasında, ‘zamanı, şumulü, kapsamı, süresi hükümetçe tayin edilmek üzere’ kaydını koyuyor. Yani hükümetin, ‘ben yetkimi askerlere devrettim, onların yaptığından sorumlu değilim’ demesi mümkün değil. Devlet idaresinde yetki kimdeyse sorumluluk da ondadır. Almanya’da 1993’te, Bad Kleinen tren istasyonunda bir teröristin öldürülmesi olayında güvenlik kuvvetlerinin ölçüsüz kuvvet kullanması nedeniyle İçişleri Bakanı Seiters istifa etmişti. Evvelce silahlı ayaklanmalar bastırılırken sivillerin de öldürülmesinden CHP’yi sorumlu tutanlar şimdi kendi sorumluluklarını üstlenmelidirler...”
Bu son cümleyle Öymen, Başbakan’a, Dersim olayında CHP’yi suçladığını anımsatıyor.



Soru: Uludere’de suçu askere havale eden kim?
Yanıt: Son YAŞ toplantısında ordunun üst kademesini istediği gibi şekillendiren iktidar...
Haldun Ertem



Uludere’de 34 kişinin bombalanarak öldürülmesi olayı kapatılsın!
Ne de olsa Balyoz’da 364 asker “camileri
bombalayacaklardı şüphesiyle” yargılanıyor...
G. Elmas



Abdullah Gül, “Gazoz satabilseydim
cumhurbaşkanı olamazdım” demiş.
Bir kasa gazozun ülkeye maliyetini
varın siz hesaplayın!
F. Fidan



TÜİK niye sessiz?
Bu sütunda geçenlerde TÜİK’in bir anketinden söz ettik... Örnekleme yoluyla kimi haneler seçiliyor. Anket formu gönderiliyor. Bazı anketlerin doldurulması zahmetli. Örneğin bir ay boyunca yaptığınız alışverişleri kaydetmeniz isteniyor. Ve deniyor ki:
- Eğer bu ankete katılmazsanız 850 lira para cezası ödeyeceksiniz...
Gönüllü anketi anlarız. Ancak bu zoraki anket hangi yasaya göre yapılıyor? TÜİK’ten bir yanıt alamadık bugüne kadar. Tehdidi andıran bir zorlamayla anket yapılmasının hangi yasaya dayandığını TÜİK yetkililerine soruyoruz...
Bilgi rica ediyoruz...



Gözbebeği okullar!
Eğitim dünyasında 4+4+4 yasasının uygulamasına ilişkin sorunlar tartışılırken velilerde de büyük bir tedirginlik var... Sebebi birçok okulun imam hatip okuluna dönüştürülecek oluşu... Başbakan geçenlerde mesaj verdi:
“İmam hatipler bu ülkenin gözbebeği olacak...”
Önümüzdeki ders yılında orta öğretim bilindiği gibi, düz öğretim - imam hatip ögretimi diye ikiye ayrılacak. İsteyen öğrenci ilk dört yılın sonunda imam hatip ortaokuluna geçecek...
Bir anda yüzlerce okul inşa etmek mümkün olmadığına göre... Yeri, binası ve fiziki şartları iyi olan normal ilköğretim okulu ve liselerin imam hatip okuluna dönüştürülmesi gündeme geldi. Veliler elbet tedirgin... İlk anda imam hatibe dönüştürüleceği söylenen ve velilerin kulağına kar suyu kaçırılan okullar mı? İstanbul Kartal Ergenekon İbrahim Şakir İ. O, Kadıköy Muhsin Adil Binal İ.O, İsparta Hilmi Dilmen İ.O, Ankara Sokullu Mehmet Paşa Lisesi, Ankara Alpaslan İ.O, Ankara Etlik 19 Mayıs İ.O...vb.
Gerçi henüz bu okullarla ilgili kesinleşmiş karar yok ancak söylentiler velileri fena halde tedirgin ediyor...
Bize mektup gönderen veli diyor ki:
“28 Şubat öncesi hatırlardadır.. İmam hatip okullarına iyi hocalar veriliyor, bu okulların üniversiteye öğrenci sokma şansı arttırılıyor, böylece velilerin çocuklarını bu okullara vermesi teşvik ediliyordu. Yine benzer özendirmeler mutlaka yapılacaktır. Sanırım işe binalardan başlanacak, iyi binalar bu okullara verilecek...”
Velilere tavsiyemiz sakin olmaları ve doğru bilgiyi Milli Eğitim Bakanlığı ve il müdürlüklerinden istemeleridir...



Güneş Ağacı
Fındıklı İlköğretim Okulu’na küçük bir güneş enerjisi paneli yerleştirilmiş. Fındıklı Rotary Kulüp desteğiyle yerleştirilen panele öğrenciler “Güneş Ağacı” adını takmışlar. Panel okuldaki enerji tüketimini azaltacak, deprem gibi acil durumlarda kesintisiz elektrik enerjisi sağlayacak, tatil döneminde ürettiği elektriği şebekeye geri aktararak gelir elde etmiş olacak... Projenin diğer okullara da örnek olması beklenir...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları