loading
close
SON DAKİKALAR

Teknik Muayene

Melih Aşık
Tarih: 23.12.2021
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Asgari ücretin yükselmesine sevinen birçok işçiyi böyle bir tehlike bekliyor. Devlete ve sendikalara da sigortasız işçi çalıştırılmasına karşı mücadele görevi düşüyor.

Ülkemizde özel araçlar iki yılda bir, ticari araçlar her yıl teknik muayeneden geçiyor. Bu muayene 2007 yılından beri Tüvtürk adlı özel bir şirket tarafından yapılıyor.

Tüvtürk ikisi yabancı, biri Türk üç ortaklı bir şirket. Hasılatını yüzde 30 oranında devlete bırakıyor.

Türkiye’de yılda tahmini 10-15 milyon araç muayene oluyor ve bu da yaklaşık 6-7 milyar liralık bir geliri ifade ediyor.

Tüvtürk şirketi, 2021 yılında muayene ücretlerini otomobil, kamyonet, minibüs için 372 TL olarak saptadı. Bu fiyata ayrıca 90 TL Otomobil Egzoz Pulu eklenmesi gerekiyor.

Otomobilini teknik muayeneye götüren Osman Aydoğan anlatıyor:

“Arabamı muayeneye götürdüm. Muayene sadece ve sadece 10 dakika sürdü. Tüvtürk istasyonları genellikle şehir dışında. Oraya zaten bir saatte gidiliyor, bir saat sıra bekleniliyor, muayene de on dakika sürüyor. Onarım yok, bakım yok, tamirat yok, parça değişme yok. Ne var? Sadece ve sadece muayene var, o da on dakika sürüyor. Almanya’da teknik araç muayene hizmetini devlet araç servislerine vermiş. Araçlar zaten asgari yıllık bakım için servise gidiyor. Servis aracın bakımını yapıyor, varsa eksikliğini gideriyor. Muayene için ayrıca para almıyor. Tüvtürk istasyonunda ise aracınızda bir eksiklik aksaklık çıkarsa gidip onu giderecek, tekrar geleceksiniz. Hem çok eziyet hem çok para.”

SEYAHAT

CHP Milletvekili İlhan Kesici geçmişte üniversitede ders verirken sınıfa sormuş:

“Çocuklar, içinizde yurt dışına giden var mı?”

Gerisini öğrencisinden dinleyelim:

- Hiçbirimiz henüz yurt dışına adım atmamıştık. Koro halinde cevap vermiştik:

“Yoktur Hocam.”

Bu cevap üzerine şöyle demişti:

“Ne mutlu size çocuklar.”

Bizler de şaşırıp itiraz etmiştik:

“Olur mu Hocam? Biz yurt dışına gidelim de bilgimiz ve görgümüz artsın diye düşünüyoruz.”

Bunun üzerine İlhan Kesici şu cevabı vermişti:

“Öyle düşündüğünüz gibi değil çocuklar. Yurt dışına gidiyorsunuz, orada düzeni görüyorsunuz. Yurda döndüğünüzde ise burada gördüğünüz düzensizlik sizi rahatsız ediyor. Ne mutlu size ki mukayese şansınız yok.”

ASGARİ

4250 liralık asgari ücreti beğenen oldu, beğenmeyen oldu.

Bu konuda emek sahiplerini bekleyen bir tehlikeye dikkati çekelim.

Asgari ücretin işverene maliyeti 5879 lirayı buluyor.

Brüt ücrete SGK primi ve işsizlik sigorta primini ekleyince bu rakam ortaya çıkıyor.

Bu ücret birçok işverene fazla görünüyor.

Orta çaplı bir işveren dostumuz telefonda şöyle diyor:

- Biz bu ücreti kaldıramayız.

- Peki, ne olacak?

- Ya bu ücretin altında sigortasız işçi  ya da yabancı işçi bulacağız.

Asgari ücretin yükselmesine sevinen birçok işçiyi böyle bir tehlike bekliyor. Devlete ve sendikalara da sigortasız işçi çalıştırılmasına karşı mücadele görevi düşüyor.

KOMŞUM

Gürcistanlılar alışveriş için Artvin’in Kemalpaşa ilçesine akın ediyor. Bulgarlar Edirne ve Kırklareli’ne, Azeriler Iğdır’a koşuyor. Yağ, peynir, pirinç gibi gıda ürünleriyle tekstil kapış kapış gitti. Artvinli bir vatandaş ANKA ajansına diyor ki:

- Gürcü, parası 100 lari ile 550 TL alıyor, bütün marketleri yağmalıyor. Yetkililere söylüyorum; bir üründen 3 tane, 2 tane alsınlar, 10 tane, 20 tane almasınlar. Biz de alalım, biz de bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?

Vatandaş doğru düşünüyor. Bu vahşi alışverişe bir sınır konulmalı. Belli miktarın üzerinde malın götürülmesine izin verilmemeli. Bu ürünler bize de lazım.

DEVRİYE

Biz kurdaki dalgalanmayla meşgulken... Ege’de yeni dalgalanmalar oldu. ABD ve Yunanistan bir sahil güvenlik iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre,  Yunan ve Amerikan sahil güvenlik birlikleri, Ege ve Akdeniz’de ortak devriye faaliyetinde bulunabilecek.

Anlaşmanın Türkiye’ye yönelik olduğu gayet açık.

Rusya Askeri ve Siyasi Analiz Bürosu’ndan Nikolay Kostikin anlaşmayı yorumlarken diyor ki:

“Doğu Akdeniz’de Amerikan-Yunan iş birliğini güçlendirme şeklindeki sinyaller, en başta Türkiye’ye bağımsız bir bölgesel politika için hiçbir şansının olmadığı mesajını veriyor. Ortak Yunan - Amerikan kıyı devriyesi, Türkiye’ye karşı bir üstünlük gösterisi.” NATO üyeleri bir başka NATO üyesi olan Türkiye’ye karşı anlaşmalar yapıyor. Benzeri görülmemiş bir olay.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları