loading
close
SON DAKİKALAR

Umut hep olacaktır

Melih Aşık
Tarih: 06.12.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Prof. Daron Acemoğlu CHP vizyon toplantısında ülkemizin son 50 yılda neden bocaladığını rakamlarla anlattı. Ünlü iktisatçıya göre, üretimde ve verimlilikte nitelikli bir büyüme sağlayamamıştık.

Ünlü iktisatçı Prof. Daron Acemoğlu, CHP’nin vizyon toplantısında kürsüye çıkarken Hüseyin Vodinalı dostumuz şu mesajı geçti:

“İlginç bir tesadüf; bugün YÖN bildirisinin imzaya açılışının 61. yıl dönümü imiş. Bildiri 1 Aralık 1961’de imzaya açılmış. Neoliberal Daron Acemoğlu’nun sosyalist babası Kevork Acemoğlu da o zaman İstanbul Hukuk Fakültesi’nde doçent imiş ve bildiriyi ilk imzalayan kişi olarak tarihe geçmiş.”

Prof. Daron Acemoğlu CHP vizyon toplantısında ülkemizin son 50 yılda neden bocaladığını rakamlarla anlattı. Ünlü iktisatçıya göre, üretimde ve verimlilikte nitelikli bir büyüme sağlayamamıştık. Ancak geleceğe ilişkin umutsuz değildi. Şöyle anlattı:

“Gelecek zamanlarda kullanacağımız rezerv kalmadı. Karşımıza çıkan tablo negatif ama ben karamsar olarak görmüyorum Türkiye’nin geleceğini… Genelde iyimser olacak şeyler de var. Bunların içinde en önemlisi Türkiye’nin potansiyelinin çok yüksek olması. Diğer pozitif şey ise çözümlerin aslında çok açık olması. Ekonomi konusunda bilgisi olan, bilimsel araştırma yapan insanlara sorarsanız herkesin Türkiye’nin ne yapması konusunda aynı fikirlere sahip olduğunu göreceksiniz. Bunlar, kısa dönemde normalleşmesi, orta dönemde teknolojiye, eğitime, bilime, yatırım yapıp bir teknoloji stratejisi ile üretkenliği artırmak ve bunları doğru bir kamusal ağa, kurumsal yapıya oturtmak.”

NOT: Daron Acemoğlu’nun konuşma metni “chp.org.tr” sitesinde var. Bütün partilerin alacağı dersler var bu konuşmada.

KASKO ZAMLARI

Araçlara uygulanan ve kasko adı verilen sigorta primlerinde rekor artış gerçekleşti.

Türkiye Sigorta Birliği rakamlarına göre, kasko fiyatları yüzde 174 arttı.

Daha önce 5 bin liraya yaptırılan bir kaskonun bedeli neredeyse 15 bin liraya kadar çıktı.

Bundan böyle tokuşan, çarpışan araç başındaki kavgaların arttığını göreceğiz.

Okurumuz sebebini yazıyor:

“Şimdiye dek hemen her aracın kaskosu vardı. Araçlar kaza yaptığında sürücüler nasıl olsa hasarı sigorta karşılar  diyerek çabuk anlaşıyorlardı.  Tartışmalar yumruklu silahlı kavgaya dönüşmüyordu. Aşırı zam yüzünden birçok araç sahibi kasko yaptırmaktan kaçınacaktır. Böyle olunca kaza halinde sürücüler hasarı giderme konusunu bizzat çözmeye çalışacak ve kavga gürültü başlayacaktır.”

SÜLKER

Takvimde gözümüze şu not ilişiyor:

“2 Kasım 1995. Kemal Sülker vefat etti.”

Kimdir Kemal Sülker? Gazeteci, yazar, sendikacı.

Türkiye Sendikacılık Tarihi, Türkiye’de İşçi Sınıfı,  Sabahattin Ali Dosyası,  Şair Nâzım Hikmet,  Nâzım Hikmet’in Gerçek Yaşamı, gibi pek çok kitabın yazarıdır.

Türk İş Kuruluş çalışmalarına katıldı. TİP’te genel sekreterlik görevinde bulundu. DİSK’in kurucularından olup 68-75 yılları arasında DİSK Genel Sekreterliği yaptı.

Ancak bir evi hiç olmadı. Hep kiradan kiraya taşındı. Ölümüne yakın kızının Kadıköy’deki evinde hasta yatarken ziyaret ettik. Neden konut sahibi olamadığını anlatırken:

- DİSK’te pek çok konut kooperatifi kurduk, çalışanları konut sahibi yaptık, ancak ben dedikodu olmasın diye hiçbirine girmedim, demişti.

Kendi evi hiç olmadı. Kızının evinde hayata gözlerini yumdu.

Emlak zengini sendikacıların kulakları çınlasın...

VİZYON

Vizyon toplantısını izlerken zihinlerde uyanan iki soru:

1. Batı’dan gelecek krediyle kalkınma olsa bugüne dek kalkınmaz mıydık?

2. Dış kredinin yüksek faizi yanında siyasi koşulları olduğunu akılda tutuyoruz değil mi? Dış kredi sizden ekonominiz ve dış politikanızda bağımlılık ister. Bunu da hesapladınız mı?

OTOBÜS

En çok ölümlü kaza yapan otobüs firması hangisi?

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği, ölümlü kaza yapan otobüs firmalarının adlarının kaza yeri ve kaza kusurlarının her ay açıklanmasını Emniyet Genel Müdürlüğü’nden istemişti.

Genel Müdürlük son 11 ayın kaza listesini kamuoyuna sundu. Açıklamada denildi ki:

“1 Ocak 2022 - 27 Kasım 2022 tarihleri arasında şehirler arasında meydana gelen  43 ölümlü trafik kazasında, olay yerinde 83 can kaybı meydana gelmiştir. Ölümlü trafik kazalarına 36 farklı otobüs firmasının karıştığı tespit edilmiş, ilk sırada 6 ölümlü ve 18 yaralanmalı trafik kazasıyla Kamil Koç firması yer almıştır.”

Alman firma tarafından yönetilen Kamil Koç’un en çok kaza yapan firma olması ilginç bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları