loading
close
SON DAKİKALAR

Çankaya’da poker

Melih Aşık
Tarih: 17.02.2024
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; İngiliz ve ABD büyükelçilerini davet edip onlarla sabaha kadar poker oynayarak dış politika konusunda nabzı yoklamak... Kazandığı parayı almayarak bunu kumar olmaktan çıkarmak. Sanırız bunları yapan bir başka dünya lideri olmamıştır.

Dış politika bir kumar mıdır?

Asla..

Peki kumar masasında dış politika konuşulur mu?

Atatürk konuşmuştur.

Büyük devletlerin nabzını kumar masasında tuttuğu olmuştur...

Ne demek istediğimizi Tarihçi Andrew Mango’nun “ATATÜRK Modern Türkiye’nin Kurucusu”adlı kitabından yaptığımız alıntıyla anlatalım...(S.577)

“... 17 Haziranda Şah’ın onuruna Ankara Palas Otelinde verilen ziyafetten sonra İngiltere’nin yeni Büyükelçisi Sir Percy Loraine, sabaha kadar süren bir poker oyununa davet edildi. Büyükelçinin anlattığına göre Atatürk, “oyundan büyük keyif alıyordu. Çok yetenekli bir oyuncuydu ve epey kazanmıştı, ama oyun sona erince, kazanan ve kaybeden olmaması için bütün fişlerin karıştırılması için ısrar etmişti.”

20 Şubat 1928’de yine poker oynamak için davet ettiği ABD Büyükelçisi Joseph Grew’a da aynı şekilde davranmıştı. Loraine, Atatürk’e hayrandı, ama aralarında özel bir dostluğun kurulduğunu iddia etmek abartılı olur. Oyundan sonra Atatürk kendisine İngiltere ile dostça ilişkiler sürdürmek istediğini söyleyince, Loraine böyle bir ilişkinin Türkiye’nin Rusya ile olan dostluğuna zarar vermeyeceği güvencesini verdi.”

***

İngiliz ve ABD büyükelçilerini davet edip onlarla sabaha kadar poker oynayarak dış politika konusunda nabzı yoklamak... Kazandığı parayı almayarak bunu kumar olmaktan çıkarmak. Sanırız bunları yapan bir başka dünya lideri olmamıştır.

EDEBSİZ

Yazar Füruzan’ın ölümü üzerine bir gazete:

“Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Füruzan hayatını kaybetti” diye başlık atmış. Türk edebiyatı değil Türkiye edebiyatı!

Aynı gazete Kürt edebiyatı, Alman edebiyatı, Rus edebiyatı diyor ama Türk edebiyatı diyemiyor. Türkiye edebiyatı, diyor.

Bir TV Kanalı Berlin Film Festivalinde “Türkiye sinemasının tanıtılacağını” bildirmiş.

Türk sineması değil Türkiye sineması!

Siz istediğiniz kadar Anayasa’daki “Türk” sıfatının bu ülkede yaşayan tüm etnik kesimleri kapsadığını anlatın. Birileri zihinlere ayrımcılığı sokmakta kararlı... Edebiyle davranmıyorlar.

Çankaya’da poker

FİRUZAN

Edebiyatımızın ünlü isimlerinden Füruzan (Feruze Çerçi) ile ilgili ölümünden sonra onlarca yazı yazıldı.. Her biri onu yücelten, gururlandıran, öven yazılar...

Ben son 10 yılda bu yazarımızla ilgili herhangi bir yazı okumamıştım.

Herhalde birkaç yazı yazılmıştır. Ama yeterli mi?

Son yıllarda kendisini çok yalnız hissettiğini dostlarından duyuyoruz.

Ölümünden sonra yazılanların onda biri hayatının son yıllarında yazılmış olsa Füruzan ne kadar mutlu olur, belki daha da uzun yaşardı.

İnsanlar hakkında iyi veya kötü şeyler söylemek için ölümlerini bekler olduk... Çok geç ve onlar açısından faydasız yazılar bunlar... Sadece yazanların hatırşinas ve edebiyat sever görünmelerini sağlıyor.

Ayrılıp gidenlere faydası olmuyor.

KOÇ VURUŞU!

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç bu sezon sonunda başkanlığı bırakacağını söyleyerek bize göre büyük hata yaptı. Böyle bir açıklama kulüpte kulisleri hareketlendirir, başkanlık mücadelesi başlatır, takımın motivasyonunu bozar. Nitekim başkanlık kulisi şimdiden başladı. Ali Koç yeni başkan olarak Sadettin Saran’ı işaret etmişti. Rıdvan Dilmen ise sosyal medyada eski başkan Aziz Yıldırım’ı göreve çağırdı. Demeye kalmadı kimi taraftarlar da Uğur Dündar’ı başkan görmek istediklerini açıkladılar. Başkanlığın başka heveslileri mutlaka vardır ve onlar da ufaktan kulise girişmişlerdir.

Ali Koç bu açıklamayı neden yaptı? Anlamadık...

Yoksa amacı görevi bırakacağım diyerek çevrenin nabzını yoklamak mıydı?

Bu ihtimali de bir kenara not edelim...

RAPOR

Bir çevre felaketine sahne olan Erzincan İliç Çöpler altın madeni hakkında geçmişte görüşüne başvurulan firma, olumlu ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu vermiş, bir heyelan tehlikesinin bulunmadığını bildirmiş.

CHP Milletvekili Gökhan Günaydın, ÇED firmalarının çoğunlukla çevreyi gözetmeyen raporlar verdiğini söylüyor.

Bu sorunu da ele almak gerekiyor.

VAAZ

Eski bakanlardan Gürcan Dağdaş, anlatıyor... Bir taziye evinde ziyaretçilere vaaz veren hoca nasihatler verirken sözün bir yerinde:

- Peygamberin devesinin cennete gideceğini, söylemiş.

Gürcan Dağdaş bunun üzerine sormuş:

- Hocam diğer develerin suçu ne, o develer hangi günahı işliyor da cennete gidemiyorlar?

Hoca cevap vermemiş.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları